Nezaboravni debi Gordana Giričeka

Youtube / screenshot

Nekadašnji hrvatski reprezentativac, i košarkaš više NBA ligaša, Gordan Giriček imao je od svih igrača sa ovih prostora najupečatljiviji debi.

Neverovatni Zagrepčanin je u dresu Memfis Grizlisa 30. oktobra 2002. godine u meču protiv Dalasa (trijumf Maveriksa 119:108) za 31 minut igre postigao 29 poena (6-7 za dva poena, 4-6 za tri poena, 5-8 slobodna bacanja).

To je i peti najuspešniji debi u istoriji NBA-lige. Giriček, koji je odabran kao 40 pick na draftu 1999., je u toku svoje NBA karijere beležio 9.6 poena i 2.5 skokova (u rookie sezoni prosek poena bio je 12.3). U NBA je proveo 6 sezona i odigrao je 384 utakmice.

Alen Ajverson je u dresu Filadelfije 1. novembra 1996. godine u susretu sa Milvokijem za 37 minuta ubeležio 30 poena (10-15 za dva poena, 2-4 za tri poena, 4-6 slobodna bacanja).

Karijera

Gordan Giriček, bek šuter iz Zagreba, krenuo je klasičnim putem zagrebačkih košarkaša, u Ciboni. Tamo je ostvario odlične brojke koji su mu omogućile i dobar izbor na drafu. Izabran od strane Dallas Mavericksa kao 40. pick 1999. godine. Mijenjan je i završio je kod majstora Popovicha ali nikad nije zaigrao za Spurse. Umjesto toga bira Europu i bogati CSKA. U NBA se vraća 2002. godine i to u Memphis i odma na debiju zabija 29 poena. Na polovici sezone je trejdan u Orladno Magic.

U svojoj rookie sezoni zabija odlična 12,3 poena i ostvaruje ulazak u 2.rookie petorku. Iduće godine opet trade,ovaj put u Jazz kod strogog trenera Sloana. On i Gordan nikad nisu našli zajednički jezik, te usprkos dobrim igrama, Goran je suspendiran iz ekipe. Nakon svađe i grijanja klupe ponovo trade i to u 76erse, nakon 12 utakmica otpušten je, te na kraju kao slobodni igrač odlazi u Arizonu, u Sunse. Tamo igra i svoju zadnju sezonu u NBA i to na solidnim prosecima od 8,8 poena 2,3 skoka za 20 minuta. U Arizoni je delio svlačionicu i sa Shaqom, koje je posle jednog treninga Goran toliko isprovocirao da ga je 216cm i 140kg visoki Shaq primio u „kravatu“ i onesvjestio ga.

Posle epizode sa Shaqom i Sunsima, potpisuje unosan ugovor sa Fenerom. No nažalost nije opravdao uložen novac i posle 2 sezone se vraća u matičnu Cibonu gde i završava bogatu karijeru. Za reprezentaciju nikad nije pružao igre kao u NBA te se iz nje povukao 2009. godine što nikako nije bilo dobro primljeno kod hrvatskih navijača. Na kraju karijere se može pohvaliti izborom u rookie petorku i prosecima od 9,6 poena, 2,5 skokova i 1,5 asista. Dobar igrač ali da nije bio toliko incidentan mogao je i puno više, kao što je i njegov početak u NBA i obećavao.

1 Trackback / Pingback

  1. Mladi Hrvati i njihovih 9 medalja! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*