Nova sezona, nova pravila

Prilikom prve četvrtine predsezonske utakmice između Warriorsa i Blazersa komentator se “našalio” nakon jednog Curryevog poteza. Curry je dignuo na fintu Nasira Littlea, a nakon toga skočio je u njega kako bi izborio faul. Suci su ostali nijemi, a TV analist Blazersa Lamar Hud komentirao je kako mu to neće prolaziti naredne sezone “Ne ove godine”. Počevši sa tekućom sezonom Nba suci više neće svirati faul u obrani, kada nakon finte šuta napadač inicira kontakt.

 

Što se točno promijenilo?

U nekoliko različitih situacija suci sada više neće svirati obrambeni faul. Počevši sa ranije navedenim, da napadač nakon finte šuta pod neprirodnim kutem inicira kontakt.

U slučajevima kada napadač nakon ostvarene prednosti inicia kontakt u obrambenog igrača.

U slučajevima kada napadač izbaci nogu nakon pokušaja šuta.

U slučajevima kada napadač uhvati ruku obrambenog igrača.

Utjecaj na igru

Nekolicina igrača dovela je korištenje ovog pravila u svoju korist gotovo do savršenstva. Počevši s Jamesom Hardenom koji je sposobnost da izbori faul pretvorio u snažno napadačko oružje. Godinama Brada je bio majstor za doći na liniju slobodnih bacanja. Otkako je stigao u Rocketse redovno je šutirao preko 10 na utakmici, konstantno je koristio pravilo u svoju korist. Početak ove sezone je bio strašno težak za Hardena. Tek se oporavio od povrede i još traži ritam u napadu, a uvođenje novog pravilo definitivno mu nije pomoglo. U prvih šest utakmica Harden je otpucao ukupno 15 slobodnih bacanja. Tek se u posljednjoj protiv Pacersa vratio starim navikama – otpucao je 19 komada.

Još jedan igrač koji je loše ušao u sezone je Damien Lillard. Cijelo ljeto je morao opovrgavati da želi iz Blazersa, a uz to Lillard je bio, kao i Harden, česti “korisnik” sada već bivšeg pravila. Kako je paklen šuter, koji na redovnoj bazi ubacuje i trojke sa 8,9 metara, obrambeni igrači su mu stalno morali biti blizu. Nije koristio na razini kao Harden, no definitivno je zaradio poneko bacanje na utakmici na tu “foru”. Ove sezone šutira gotovo duplo manje bacanja nego prošle. Najviše u jednoj utakmici je bilo pet, protiv Sunsa i Kingsa.

S druge strane Steph Curry i Trae Young su nastavili kao da se ništa nije promijenilo. Obojica su izuzetno spretni s loptom i često su “iskorištavali” pravilo nakon što bi ostvarili prednost nad obrambenim igračem. Trae Young šutira duplo manje bacanja nego prošle godine, no to je nadoknadio na druge načine. On i Hawksi izgledaju sjajno na početku sezone, a Young u prosjeku ubacuje 24,2 poena, što je samo za poen manje nego prošle sezone.

Curry je čak i povećao broj slobodnih bacanja u odnosu na prošlu godinu, a ove sezone već nam je priuštio “Curryevsku” utakmicu. Odigrao je sjajnu utakmicu protiv Clippersa, ubacio je 45 poena uz 8 trojki.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*