Odlazak hrvatskog snajpera

Youtube / screenshot

Sa 35 godina Damjan Rudež, nekadašnji hrvatski reprezentativac i igrač sa nastupima u NBA ligi, rekao je zbogom igranju košarke. To je objavio na svom Twitter nalogu sa konstatacijom kako je “vrijeme da kaže zbogom igri koja mi je dala sve”:

Bogatu karijeru započeo je u Zrinjevcu, a igrao je još za Oostende, Split, Union Olimpiju, Cedevitu, Cibonu, Zaragozu, Indiana Pacerse, Minnesota Timberwolvese, Orlando Magic, Valenciju, Monaco, Murcia i Donar.

Iako visok 2.08 najbolje se snalazio na poziciji beka šutera, a igrao je i na poziciji krila. Nakon Zrinjevca iz Zagreba, gde je nastupao od 2002. do 2004., obukao je dres belgijskog Ostendea sa kojim je uzeo titulu prvaka Belgije. Nakon toga vraća se u region, i gra za Split a sa Union Olimpijom osvaja prvenstvo i Kup Slovenije. Potom isto ponavalja sa Cibonom, ali u Hrvatskoj gde postaje prvak.

NBA: Tri sezone, tri tima

Na leto 2014. godine potpisuje za Indiana Pacerse gde je bio najbolji šuter trojki među svim rookie igračima u sezoni 2014./2015 – šut za 3 poena bio mu je iznad 40%. Nakon toga trejdovan je u Minnesotu. U timu koji nije iskazao sve svoje potencijale i bio je jedno od razočarenja, Rudež je odigrao sezonu za zaborav. Dobijao je šansu na kapaljku, da bi sezonu završio sa 2.3 poena i 0.6 skokova, i sasvim prosečnim procentom šuta za tri poena (34 %), što je njegovo najjače oružje.

Posljednja NBA stanica, ona na Floridi u dresu Orlanda potrajala je godinu dana, Magic nije imao nameru produžitii saradnju.

Do kraja karijere, nosio je još dres Valencije, Monaca, Murije i holandskog Donara gde ga je trenirao brat Ivan.

Sa Hrvatskom četvrti

Rudež je nastupao i za reprezentaciju Hrvatske. Debitovao je na Olimpijskim igrama 2008. godine, kada je bio pozvan kao zamena za povređeog Damira Markotu. Kao član prve ekipe nastupao je i na Evropskom prvenstvu 2013. godine u Sloveniji na kojem je Hrvatska osvojila 4. mjesto.

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*