“Krojač iz Daytona”

(Photo by Ezra Shaw/Getty Images)

Piše:

Pocepane mrežice. Pocepane Mrežice.

Na prvi pogled bi se dalo zaključiti da je (greškom) dvaput napisano isto. Ali nije. Skinite ’’mrežicu’’ sa očiju i obratite pažnju. U pitanju je ’’prokletstvo malih razlika’’, ono što je golim okom skoro nevidljivo, a razdvaja pobednike od gubitnika, velike od malih, najbolje od najlošijih ili, da sve bude sportski i u duhu fair playa, vrhunske od solidnih.

Od 1984. godine i poslednjeg  prolaska u drugu rundu play offa Netsa tokom 1980-ih, u New Jerseyu, predgrađu New Yorka, čitaoci su redovno cepali novine zbog naslova u košarkaškim rubrikama. Činili su to godinama onako nemilosrdno kako su NBA ligaši cepali Mrežice. I mrežice Mrežica.

Pokušavali su Netsi da uspavaju rivale milozvučnim taktovima ’’košarkaškog Mozarta’’ Dražena Petrovića, ali su završili poput kafane u kojoj gost nezadovoljan muzičkim repertoarom razbija kompletan inventar. Probali su i sa ’’kupusarem’’ Derrickom Colemanom, međutim, protivnici su u svojim redovima uvek imali nekog zeca koji bi im obrstio planove. I Kenny Anderson se odličnim izdanjima trudio da nešto popravi, no, još više se trudio oko žena, pa je i taj pokušaj propao.

Letele su sezone jedna po jedna, a pista na koju sleću učesnici najmanje drugog kola doigravanja za New Jersey Netse beše okovana maglom. Nevidljiva.

Nakon neuspešnog učešća u play offu 1994. godine, zaključili su da je za razbijanje te magle potrebna raketa, a jedna od takvih je 1974. rođena nedaleko od vazduhoplovne baze Wright Patterson u Daytonu.

Iz gradića u koji su akteri bosanskohercegovačke ratne drame sleteli radi postizanja mirovnog sporazuma u novembru 1995, samo nekoliko meseci kasnije će na 8. mesto najjačeg  drafta u istoriji NBA  lige biti lansiran Kerry Kittles (Keri Kitls), hrabri krojač  čiji je zadatak bio da dotad trule Mrežice isplete  od čvrstog materijala.

Da bi neko postao majstor, prvo mora biti šegrt.

Tako je momak iz  američke savezne države Ohio za početak  od 1992. do 1996. ’’mjaukao’’ u dresu basketaške sekcije collega Villanova Wildcats, toliko vešto razvlačeći klupko da je u završnoj godini univerzitetskog sportskog staža ’’ispleo’’ sebi mesto u najboljoj postavi sezone, a čopor Divljih mačaka je, nakon 18,4 poena po utakmici, 5, 9 skokova i čelne pozicije na večnoj listi košgetera (2243) i ’’kradljivaca’’ lopti ovog collega (277), taj podvig nagradio povlačeći dve godine po Kerryjevom odlasku u NBA iz upotrebe njegov dres sa brojem 30 na leđima, čuvajući ga kao najsjajniju dlaku s mačke iranskog šaha.

Uprkos činjenici da je deo NBA postao zajedno sa Kobiem Bryantom, Rayom Allenom, Steveom Nashom, stegao mu je mrežicu, da ne bude baš omču oko vrata. Videvši koji klub ga je izabrao, nema sumnje da je veliki rimokatolik izgovorio: ’’Bože, što me kazni?!’’, ali će se pet – šest godina kasnije ’’ujesti za jezik’’ i shvatiti koliko je blagosloven.

U rookie sezoni nije igrao po onoj narodnoj da se ’’prvi mačići u vodu bacaju’’, već je ubacivao lopte u protivničke obruče (16,4 poena) no, veći deo ekipe je, izgleda, bacao kamenje s ramena i New Jerseyjev niz takmičarskih godina sa učinkom ispod 50% uspešnosti je ostao neprekinut. Jedino su trenere godinama menjali u nizu. Ipak je John Calipari zadržao mesto na klupi.

U nastavku karijere član Bratstva Kappa Aplha PSI nije bio veliki brat, jeste onaj u kog se možeš uzdati kad zatreba. Ostvareni učinak bolji nego po ulasku  u najjaču svetsku ligu ( 17,2/4,3 skoka) doneo je Mrežicama nadpolovični skor u regularnoj sezoni, plasman u play off, mada je radosti manjkalo.

U uvodnoj rundi doigravanja za titulu šampiona pred Netsima su se našli branioci trona – Chicago Bullsi. Ne učestvovati u play offu ili naleteti na Bikove te 1998. beše isto, kao kad moraš da se odlučiš hoćeš li pojesti krokodila ili da  bez odmora prošetaš celom Transibirskom železnicom. Sledstveno tome, poraz od 3:0 u seriji predstavljao je očekivani ishod za Kittlesa i njegove saigrače.

Ubod Bikova izazivao bol u duši, da bi se na to, kad je Kerry u pitanju, od naredne sezone počeo nadovezivati i bol u kolenu. Za njega su suze od tada zagarantovane.

Šavovi Mrežica su počeli da popuštaju, njegov učinak takođe, pa je statistički doprinos beka – šutera New Jerseya opao za četiri poena u poređenju sa 1997/98. i tako dve godine uzastopno, dok su navijači današnjih Brooklyn Netsa, umesto play off mečeva svojih ljubimaca, tri sezone uzastopce  gledali u nebo, mada spasa ni otuda nije bilo. Ni za njih, ni za njihovu ’’trideseticu’’, pošto ga je povreda pretvorila u nulu.

Dok se on tokom cele 2000/01. oporavljao, tmurni oblaci na košarkaškom nebu New Jerseya polako se razvedravalo. Prvo dolaskom Byrona Scotta na mesto šefa stručnog štaba, zatim je granulo i sunce, jer je iz Phoenix Sunsa stigao maestralni Jason Kidd.

Umesto glavnom liku ove priče, kolena su počela klecati defanzivcima protivnika, vratio se na stari nivo, u napadu je Jason  Kiddao u dresu ’’pokidanih’’ , procenat uspešnosti udvostručen  (sa 31,7 na 63,4 %), čvorovanje jakih Mrežica je započeto u play offu 2002. godine.

Na početku doigravanja su naterali Indianu Pacers da načini grešku u koracima, potom su Hornetse iz Charlotta pretvorili u izumiruće insekte, zatim su Boston Celticsi nestali poput Kelta, ali su Kerry (prosek oko 14 poena) u velikom finalu zapljusnuti talasima podivljalog ’’jezera’’ i Lakersi su odsurfovali do NBA juvelirnice po šampionsko prstenje.

Film ima remake, New Jersey Netsi reprizu, Kittles zapaženu ulogu u regular seasonu. U prevodu novo finale. Jeleni iz Milwaukeeja su oterani u šumu u prvom kolu doigravanja, Boston ostavljen bez čaja, Klipovi iz Detroita su maksimalno  istanjeni u polufinalu, međutim Alamodome, tvrđava San Antonio Spursa, nije srušena i pehar je završio u Texasu. Kerry nešto slabiji, prosek postignutih poena u završnom delu sezone spustio je na 10.

Kako često  biva, kad ’’medeni mesec’’ prođe, a 2003/04. se zbio već u drugoj rundi play offa, usledi razvod. Njegov i New Jersey Netsa desio se po završetku tog puta. Iza sebe je imao 496 nastupa u regularnom delu sezone, u uspehe svog prvog kluba utkao je 14,3 poena (dva manje u play offu), 3,9 skokova (3,6) i 2,6 uspešnih dodavanja (2,1).  Odjedrio je u redove Los Angeles Clippersa i nakon  11 odigranih utakmica  (oko 6 poena po učešću) spustio se u potpalublje NBA lige.

Od svilenog konca, kako pesma kaže, nastaje srbijanski kroj, od daytonskog košarkaški.

Ako ne verujete, pitajte Kerryja Kittlesa. Neće vas slagati!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*