Je li ovo najbolje zakucavanje u karijeri Vlada Divca?

screenshot

Izvor: Sportska sećanja

U nekoliko navrata smo se već podsećali nekih detalja iz duela Sakramento Kingsa i Los Anđeles Lejkersa sa kraja 20. i početka 21. veka. Može se slobodno reći da je tih godina to bilo najveće rivalstvo u NBA ligi, a da su mečevi tih timova bili nešto što je košarkaška publika širom planete sa nestrpljenjem očekivala. Iako su Lejkersi odnosili više pobeda u tim mečevima, to nikako ne znači da nije puno detalja iz tih duela kojih se i danas rado sećaju navijači Kingsa, a upravo jednog od njih se podsećamo u današnjoj priči.

Kao i uvek kada su početkom 21. veka Los Anđeles Lejkersi gostovali u „Arko Areni“ u Sakramentu, dvorana je bila rasprodata, a bučna publika pružala je podršku domaćim igračima u nameri da savladaju velikog rivala. Ništa drugačije nije bilo ni ovog puta, a Kingsi su dobru igru krunisali vođstvom u završnici treće četvrtine, kada je centar gostiju Šekil O’Nil posle jednog rolinga i „laktanja“ Divca koje sudije nisu okarkaterisale kao faul, snažnim zakucavanjem direktno ispred centra domaćih smanjio prednost Kingsa. Način na koji je O’Nil stekao prednost u duelu sa njim, kao i činjenica da sudije nisu dosudile faul, kao da su probudili bes u Divcu, pa je on tražio odmah loptu od saigrača.

Dag Kristi je izveo loptu do Divca, a Vlade je potom u maniru plejmekera preveo loptu na protivničku polovinu. Kada je stigao blizu linije za tri poena, dok su se domaći komentatori brinuli o stanju njegovih rebara posle prethodnog duela sa Šekom, Vlade Divac pravi brzu promenu i stuštava se ka košu gostiju pored zbunjene odbrane Lejkersa koja to očigledno nije očekivala. Jedini koji je pokušao da zaustavi Divca bio je centar gostiju Samaki Voker, ali u tome nije mogao da uspe. Posle odlčnog prodora, Vlade Divac snažno zakucava loptu u koš preko Vokera, čime „raspaljuje“ publiku u „Arko Areni“, stavlja centra gostiju na „poster“, povećava vođstvo svog tima, ali i „sveti se“ igračima Lejkersa za prethodni napad u kome je on bio „ponižen“ od strane Šekila O’Nila. Malo je reći da su komentatori susreta, kao i domaća publika bili oduševljeni posle zakucavanja Divca koje kao da je prkosilo vremenu i kojim Vlade Divac, koji je tada bio duboko u četvrtoj deciniji života, kao da je bar na trenutak vratio vreme više od 10 godina unazad.

Zakucavanje koje je Vlade Divac izveo u „Arko Areni“ preko Samakija Vokera zvaničnici NBA lige izabrali su za drugi najbolji potez u njegovoj karijeri, ali i najbolje zakucavanje u Divčevoj karijeri, a kako je izgledalo to sada već legendarno zakucavanje možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*