Pešić ga izbacio iz repke, prvi je zaigrao u NBA, i to sa legendom Cavsa

screenshot

U mnoštvu igrača sa naših prostora koji su nastupali u NBA, Miloš Babić bio je onaj koji je probio led. Ovaj 213 cm visoki centar počeo je da igra u Kraljevu, u Slozi. I njega i Vladu Divca je u tajne igre pod koševima uveo isti trener – Milovan-Kimi Bogojević.

Igrao je na colledgu Tennessee Technological University, posle kojeg je izabran 1990. godine na draftu kao 50. pick od strane Sunsa. Kao Golden Eagle se dokazao kao sjajan bloker i skakač, a tokom tri sezone beležio je preko 12 poena u proseku, uz 7.5 skokova, šutirajući 48 % iz igre:

U Phoenixu se nije dugo zadržao i odmah je prosleđen u Cavse, a nakon toga igra i za Miami Heat.  Odigrao je ukupno 2 sezone, samo 21 utakmicu, uz proseke 1,8 poene i 1 skok u 4 minute igre.

Posle avanture u NBA ostaje u Americi ali Južnoj gde igra u Argentini, a posle se vraća u Europu gde ostaje 2002. godine promenivši čak 13 klubova.

Kraljevački đak

Počeo je da trenira u pionirskoj sekciji KK „Sloge” iz Kraljeva, grada koji je tih godina prosto živeo za košarku. Tu se vrlo brzo formirala jedna ekipa mladih talentovanih košarkaša, jedna generacija koja postigla mnoge uspehe. U njoj su bili Divac, Mijajlović, Drobnjak, Pantelić. Ekipa je u  tadašnjoj Jugoslaviji zauzela treće mesto, a Miloš Babić je na turniru 1986. godine na kojem je postignut taj uspeh bio najbolji strelac turnira.

“Na tom turniru su, pored nas, bili Jugoplastika, Budućnost, mi, kao prvaci Srbije, itd. Ekipe su bile vrlo kvalitetne i sastavljene od kasnije poznatih igrača. Tako su za Jugoplastiku igrali Kukoč i Rađa. Jedan deo igrača koji su igrali na tom turniru su kasnije igrali za kadetsku i seniorsku reprezentaciju Jugoslavije,” ispričao je  Miloš u razgovoru za VICE.

O mladom i perspektivnom košarkašku koji je bio među najboljima u Sloyi tada se pročulo, a Babić je dobio poyiv da nastupa za kadetsku reprezentaciju Jugoslavije. Bilo je to doba rebuildinga, kada je selektor Krešimir Ćosić u seniorskoj konkurenciji davao priliku golobradim igračima.

Izbačen iz reprezentacije

Kada je došlo doba da zakuca na vrata A tima, Babić je izbačen! Bio je to jedan od najtežih trenutaka u njegovor karijeri.

“Zakasnio sam na pripreme jer se klub prosto plašio za mene. Tih dana su se svi interesovali za mene i Divca, postojao je veliki pritisak velikih klubova da pređemo da igramo za njih, tako da su se čelnici Sloge pribojavali da će me izgubiti. I tako sam postao svojevrsna koleteralna šteta jer sam zakasnio na pripreme i tadašnji trener Svetislav Pešić jednostavno nije mogao da pređe preko toga”.

Nakon toga vrlo brzo odlazi preko bare, gde se prilagođava načinu života i kulturi koja je drugačija od svega na što je navikao.

“Svidelo mi se što je Amerika zemlja u kojoj ne prolazi prevara. Tamo se vrednuje čovek koliko vredi i koliko ulaže u sebe. Tamo priča i laž ne prolazi. Meni se desilo da jedno jutro odem na razgovor sa trenerom, i pita me: “Miloše, kako je bilo u školi?” Ja mu odgovorim, dobro, a onda on kreće: “Šta si imao prvi čas, pa drugi, treći, i tako redom”. Ja mu odgovorim, da bi me on pogledao u oči i rekao: “Miloše, zašto lažeš?” Nisam ni išao na predavanja, uspavao sam se, hteo sam kao pravi Balkanac da ga prevarim. Nikada više nisam slagao, niti sam propustio časove,” iskren je bio Babić u razgovoru za VICE.

Igrao sa najplaćenijim 

Dok je bio u Clevelandu, igrao je sa sjajnim igračima poput Mike Pricea, Breda Dogertya, Steva Kerra. Sa njima je u timu bio i tada najplaćeniji igrač u ligi, “Hot road” Williams, koji je primao više novca i od Michaela Jordana. No, Babić se nije mnogo naigrao u toj ekipi, pa je pokušao na drugom mestu, u Floridi u ekipi Miami Heata. Miami je igrao tek svoju drugu sezonu u ligi, i to neiskustvo se osetila kako u organizaciji tima tako i u samoj igri. Nakon nepune jedne sezone Babić napušta Miami i NBA.

Nakon višegodišnjih putešestvija i nastupa za desetke timova širom Evrope, Babić se vratio u rodno Kraljevo gde danas živi. On se bavi svojim biznisom, a volontira radeći sa mlađim kategorijama u KK Sloga.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta
  2. Srbi rekorderi, Hrvati treći! - Ostatak Sveta
  3. 72 veličanstvenih: Ovo su svi igrači sa naših prostora koji su igrali u NBA - Ostatak Sveta
  4. 74 veličanstvenih: Ovo su svi igrači sa naših prostora koji su igrali u NBA - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*