Rukavica: Ili priča o čoveku koji je prkosio Jordanovim Bullsima

Youtube / screenshot

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Tibor Sekulić

Ovo nije tekst o baseballu, u kojem  je rukavica rekvizit, niti o filmskim gegovima Jima Carreya, već, u zoru NBA playoffa, bitnom obrambenom dijelu igre, ukradenim loptama. Rukavica (The Glove) je nadimak Garyja Paytona, NBA legende, zapamćene ponajviše po prkošenju Bullsima, uz Shawna Kempa, u Sonicsima 1996. godine, kada su od istih zih nezaustavljivih Bullsa pali u šestoj utakmici NBA finala. Payton je, shodno nadimku, jedan od najboljih kradljivaca lopti svih vremena, no o imenima malo kasnije, prvo o samoj svrhi ukradenih lopti.

Čarls Barkli i Skoti Pipen

Ukradena lopta obično znači zicer za igrača koji ju je napravio, no igrači se ne odlučuju toliko često na soluciju krađe jer u situaciji neuspješne nosi rizik ispadanja jednog iz obrambene formacije. Što, dobrim protokom lopte, može dovesti do zicera, ili otvorenog šuta za protivnika. Jedna od poznatijih neuspješnih krađi lopte desila se u zadnjim sekundama šeste utakmice NBA finala između Sunsa i Bullsa, kada je Barkley, jedan od boljih kradljivaca u povijesti igre, odlučio ukrasti loptu u zadnjem napadu Bullsa. Nije uspio, Pippen je našao Granta, a on Paxona na otvorenoj trici, znamo kako je to završilo. Očekuje se da kradljivci lopti budu playmakeri i bekovi šuteri no, gledajući najveće kradljivce ikad u NBA ligi, u pedeset najboljih barem dvadeset njih igra na druge tri pozicije.

Sada malo o rekordima i imenima

Kendal Gill i Larry Kenon su izjednačeni s najviše ukradenih lopti na jednoj utakmici. Imaju ih po 11,  Kenon 1976. a Gill 1999. godine. Alvin Robertson drži rekord za najviše ukradenih lopti u sezoni – 301 u sezoni 1985\86. John Stockton je rekorder s najviše krađi svih vremena, sakupio je 3.265 ukradene lopte u svojoj dugoj karijeri. Robertson drži i najbolji prosjek ukradenih lopti svih vremena, a Baron Davis najbolji prosjek ukradenih u playoffu svih vremena. Maurice Cheeks je najbolji u prosjeku ukradenih lopti u jednoj godini playoffaa, 1979. godine je bio na prosjeku od 4,11 po utakmici. Spomenut ću još poneko važno ime u povijesti NBA u kategoriji ukradenih lopti.

Hakeem Olajuwon je poseban igrač, jedini u povijesti lige u prvih deset svih vremena po ukradenim loptama i blokadama. Allen Iverson je tri puta zaredom bio najbolji kradljivac lige, ujedno i najviše ukradenih lopti, devet u utakmici playoffa. Jedini je s devet (što razbija predrasudu o jednosmjernom igraču, vrijedi i za Hardena i Stepha Curryja). Michael Jordan je tri puta u karijeri bio najbolji kradljivac lige, te je u top tri po broju ukradenih  u prosjeku u svim natjecanjima. Neponovljiva širina.

Chris Paul drži rekord u najviše uzastopnih utakmica s barem jednom ukradenom loptom. On je isto u vrhu, kad se sveukupno gleda ta kategorija, kao i Michael Ray Richardson i Clyde Drexler. U vremenu prije NBA sezone 1973\74, kad je ta kategorija službeno uvedena u statistiku, kao kradljivci, barem po novinskim zapažanjima iz tog doba, slovili su Jerry West i Walt Frazier. West je i prvi igrač koji je službeno zabilježio deset ukradenih lopti na jednoj utakmici.

Devet i više krađa u NBA ligi ubilježeno je 72 puta od strane 51 igrača, a samo jednom u playoffu (od gore spomenutog Iversona), što je dokaz rizičnosti te obrambene opcije i konzervativnosti obrambenih koncepcija u playoffu. A kao primjer spominjem opet legendarnog i nesretnog Barkleya 1993. godine u zadnjem napadu Bullsa, šeste utakmice NBA finala. To me podsjeća na život.

Kao i u životu, uspješni kradljivci su nagrađeni, a neuspješni kažnjeni. Uz uspješne svi idu, jer su bogati i moćni, a na neuspješne svaljuju krivnju. Nekad je i motiv isti, čisti instinkt, nekad, bome i ne. Jer, kao i u umjetnosti, stvarni život je puno gori u odnosu na nju, kao što je gori i u odnosu na sport. Jer sport je samo igra, da, po novome, bogata, unosna, ali ipak igra, u kojoj, dok se neki igraju, veliki dečki po strani rade svašta. A najgore su stvari za koje nikad ni ne saznamo. A najbolje? Najbolje su se sakrile u rukavici Garyja Paytona, barem u ovoj domeni, ove igre.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*