“Čoveče, Bullsi su se vratili!”

Twitter, screenshot

Piše: Stefan Petrović, BLIC

Biti navijač popularnih “bikova” u poslednjim godinama uopšte nije lako. Frustrirajuće sezone bez ideje su sada iza jedne od najvećih NBA franšiza.

U dobroj meri su upoznali navijači Jordanove franšize bol i sve njegove odlike tokom većeg dela ovog veka. Činilo se da Derrick Rose, kao najmlađi MVP u istoriji pre više od deceniju ima šansu da preokrene sve i vrati Bulse na veliki podijum, ali su povrede talentovanog plejmejkera sprečile da vidimo u kakvu bi ekipu srastao Čikago.

“Bikovi” uz koje su odrastali stariji ljubitelji košarke predstavljaju dijametralnost ove franšize u 21. veku. Džordan i saigrači pobeđivali su “Bad Boj” Pistonse, nadmašili “Šoutajm” Lejkerse i zlostavljali Njujork Nikse, dok su se u isto vreme istakli kao eminentna sportska dinastija. Kao što je dokumentarni serijal “Poslednji ples” eksplicitno pokazao, Čikago je zaista bio sila koja je u dobroj meri promenila ovaj sport.

Ipak, ova sezona izgleda znatno drugačije. Glavnu palicu među košarkašima u crvenim dresovima drži DeMare DeRozan, nekadašnja zvezda Toronta i San Antonija, koja u veteranskim godinama igra košarku života. Odličnu podršku Demar ima u još dva “ol star” igrača, Zach LaVine i Nikoli Vučeviću koji su spremni da u bilo kom momentu povuku ekipu. Ono što oslikava dosadašnji deo sezone iz okvira navijača Bulsa jeste izjava Tima Hardawaya Juniora, košarkaša Dalasa, nakon osme pobede Čikaga iz deset mečeva.

– Sve što mogu da kažem je da su se Bulsi vratili, čoveče – rekao je tada bek Maveriksa.

Da li su se Bulsi zaista vratili? Da li je ovo zaista sezona u kojoj legendarna franšiza ponovo može zauzeti mesto jedne od najjačih ekipa u ligi? Deluje da je tako. Ekipu koja je i više nego popunjena zvezdama u potpunosti upotpunjuju i više nego solidni igrači poput Lonza Balla i Coby Whitea, dok posao i više nego korektno rade “igrači uloge” poput Carusa, Jonesa Juniora.

Čikago trenutno drži prvo mesto Istočne konferencije sa skorom 27-11. Ritam u kojem igra ovosezonska ekipa Čikaga predstavlja nerešivu enigmu za veliku većinu protivnika. Upravo je pomenuti Derozan sedmi strelac kompletne NBA lige sa nešto više od 26 poena u proseku, dok je samo poziciju ispod njega Zek Lavin, sa gotovo identičnim brojkama.

Ipak, sada skoro na polovini sezone, teško je da vas ne zanese prizor Bulsa koji se nalaze na vrhu tabele Istočne konferencije, nakon što su skoro nadmašili ukupan broj pobeda iz prošle godine. Štaviše, neke od ovih pobeda su došle protiv Bruklin Netsa i branioca titule Milvoki Baksa. Do poraza u nedelju uveče od Dalasa, Čikago je imao niz od devet pobeda – najduži u poslednjoj deceniji. Dve od tih pobeda došle bi zahvaljujući uzastopnim pogocima Demar Derozana u poslednjim sekundama meča.

Sportingnews

Ukoliko pričamo o Čikagovom plasmanu ove sezone, nepravedno bi bilo da govorimo da im se uspeh “prikrao”, te da je određeni faktor u tome sreća. Prvi veliki potez po pitanju igračkog kadra, nakon potpisa Zeka Lavina, Bulsi su napravili prošle godine, kada su u Orlando poslali Vendela Kartera, inače jednog od najtalentovanijih centara u ligi, Ota Porteraea i nekolicinu pikova u zamenu za Nikolu Vučevića.

Crnogorski centar doneo je preko potrebnu širinu u igri Čikaga, kao neko ko sa pozicije pet ima i više nego solidne šuterske sposobnosti. Ipak, ukoliko je Vučević bio pojačanje, kako da nazovemo potpis Demara Derozana letos? Veteransko krilo upotpunilo je tada “veliku trojku” u Čikagu, kojoj se kasnije pridružio talentovani plejmejker Lonzo Bol.

Bulsi su vratili taj stari, topli osećaj ponosa. Možda je upravo ova ekipa Čikaga sposobna da ispiše nove stranice istorije i napravi “Poslednji ples” u ličnoj režiji, i to ove sezone. Na kraju krajeva, nedavno je to najavio i Demar Derozan – “Cilj je prsten, nećemo odustati”.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*