Kuda plovi brod Mike Malonea?

GettyImages

Piše: Almir Nakić

Denver Nuggetsi ovu sezonu imaju ozbiljnih problema, kako sa povredama tako i sa igrom i rezultatima. Pored toga, svima nam je jasno da je u Ball areni nešto ozbiljno trulo. Ovako ne ide. Pogled na tabelu i ne daje nam toliko jasnu sliku koliko ispod očekivanja igra Denver ove sezone. 20-19 omjer s obzirom na okolnosti je sasvim pristojan no da li je epitet “pristojan” dovoljan Denveru i aktuelnom MVP-u lige?

Nikola Jokić je među najboljim igračima svijeta u ovome trenutku i aktuelni je MVP najjače košarkaške lige na planeti. Tom titulom ogromno breme stavljeno je na leđa Nikoli a on mora da se nosi sa time i iz noći u noć traži put ka pobjedi i svojim dobrim partijama. Koliko dugo Nikola može da pruža 120% svaki put kada je na parketu? To radi trenutno a uprkos tome u Denveru ne cvijetaju ruže. Mike Malone je vrhunski stručnjak i neko ko se dokazao trener prethodnih godina, pogotovo u play offu. Toliko prilagodbi, rotacija kako u odbrani tako i u napadu, građenje igre oko Nikole i povlačenje pravih poteza vodilo je Denver do nekih senzacionalnih rezultata u vidu dva famozna povratka protiv Utah Jazza i Clipersa te finala konferencije protiv šampionskih Lakersa.

Prošle sezone prošli su Portland bez Jamal Murraya sa 4-2 u seriji na čistu genijalnost Nikole Jokića i ozbiljnu pomoć Michael Porter Juniora a potom je uslijedila metla od Sunsa. Jamal Murray povrijeđen je još uvijek i neće se vratiti prije aprila kao i MPJ. Denver pa gotovo da nema nikakve šanse da napravi bilo šta u play offu a Nikoli to sigurno nije jednostavno za primiti. Uz dužno poštovanje svima, trenutni roster Denvera ne može da igra ozbiljnu play off košarku bez obzira na znanje Malonea i partije Jokića. Da su tu Jamal Murray i Porter Junior imali bi veće šanse ali i tada je pitanje kolike bi one bile zapravo.

Aaron Gordon igra solidno ali ne onako kako bi trebalo da igra druga zvijezda ekipe. Dobio je ugovor i za njega u Denveru nema zime. Rivers, Campazzo, Mooris, Nayi, Hyland, Green i ostala ekipa igraju na svom maksimumu ali to jednostavno nije dovoljno. Ova ekipa Denvera nije šampionska i to je činjenica, pitanje je samo kako to promijeniti. Koliki je kalibar igrača kojeg Denveri mogu dovesti putem trejda? Koga će trejdati? Ko će riskirati sa uzimanje Murraya koji nije igrao godinu dana? Koja super zvijezda bi htela kao slobodni agent doći igrati u Denver? Koliko dugo će Jokić imati strpljenja? Samo su neka od pitanja zbog kojih, vjerovatno svaki dan, Kelvina Botha(generalnog menadžera Nuggetsa) boli glava. I to sa razlogom. Ko izađe zadnji neka ugasi svijetlo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*