Ono najbolje od Allena Iversona!

Youtube / screenshot

The Answer ili Allen Iverson je bio jedan od najboljih scorera u istoriji lige. Iako je bio visok samo 183cm to ga nije sprečilo da dominira NBA parketima. Dovukao je do velikog finala svoje 76erse, s tim da slobodno možemo reći da je  to bila jedna od najslabijih ekipa koja je ikada igrala veliko finale 2001. Naravno izuzev Iversona i Mutomba nisu imali respektabilnog igrača.

U finalu je poražen od Lakersa Kobea i Shaqa, no uspeo ih je iznenaditi u prvoj utakmici i ubacio im je čak 48 poena što mu je i najveći broj poena u Finalima, a nalazi se na 6. mestu svih vremena po broj poena u jednoj utakmici Finala.

Možda i najbolji deo njegove igre su bili crossoveri. Bio je strašno brz i nepredviljiv i ima verovatno najveći broj polomljenih zglobova u istoriji lige. Kultni su njegovi driblinzi protiv Jordana, Danielsa, a u tom Finalu je i preskočio nakon dribilnga sadašnjeg NBA trenera Tyronna Luea.

Čak 4 puta je osvajao naslova za najboljeg strelca lige, a MVP je bio 2001. godine. Najviše poena u regularnoj sezoni je ubacio Magicu 2005. godine kada je stavio čak 60 koševa.

Iste godine je ubilježio i svoj carrer high po broju asista. Bio je već kraj sezone, a Sixersi su se borili za playoff. Usledila je utakmica protiv prvorangiranog Miami Heata i Iverson je naravno isporučio odličnu partiju. 38 poena uz 16 asista i samo 2 izgubljene lopte. Sixersi dobijaju utakmicu nakon produžetka, a dobili su i 3 od zadnje 4 utakmice u izborili su playoff.

Do pretprošle godine Answer je zabio najviše poena u playoff utakmici, 2003. godine je ubacio 55 koševa, a tek ove godine mu se približio Isaiah Thomas sa sjajnom partijom protiv Wizardsa i njegovi 53 poena. Od svih igrača u poslednjih 20 godina Iverson je najviše puta išao preko 50 u playoffu.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*