All we need is Love

Piše: Almir Nakić

Kada je na ljeto 2018 godine Lebron spakovao stvari i zaputio se put Los Angelesa iz Ohio-a je ponio sve. Sve osim ljubavi, ljubav je ostala u Clevelandu. Kevin Love je te sezone odigrao samo 22 utakmice i svi smo mislili da je to to što se tiče Kevinove karijere. Igrao je loše, šutirao slabo i bio okružen raznim zanimljivim, i onima malo manje zaninljivim, likovima koji nisu bili nivo pobjedničke košarke. Košarku je ipak odnio Lebron.

Kevin Love je ostao, prebrodio težak period i pored svih privatnih i profesionalnih nedaća ponovo uživa igrajući pobjedničku košarku sa svojim Cavsima. 7. Septembra 1988. godine na svijet je došlo drugo dijete Karen i Stana Lovea. Kevin.

Odrastao je u Oregonu te od malih nogu zavolio je košarku. Igrao je košarku sa dječacima iz kraja a za jednog ste možda i čuli, Klay Thompson. Očigledno je tadašnji zrak u Oregonu doprinosio mekoći ruke pa zato Oregonski drugari cjepaju mrežice u NBA dvoranama već dugi niz godina. Kevin je, kako kažu, svakoga dana gledao snimke Wes Unselda i svaki dan vježbao čuveni pas od parket. Wes je bio prijatelj porodice Love a Kevinove srednje ime je upravo Wesley. Pogodite po kome ga je dobio. I tata Stan bio je košarkaš i vjerovatno jedan od prvih visokih igrača koji su potezali sa distance. Znamo na koga je Kevin. Najraniju mladost proveo je na lokalnim terenima a kada je došlo vrijeme za srednju školu Kevin je ozbiljno shvatio košarku.

U svojoj prvoj srednjoškolskoj sezoni bilježio je 26 poena, 15 skokova i 4 asistencije i bio ubjedljivo najbolji igrač te zasigurno jedan od najboljih na planeti što se tiče svog uzrasta. Nike je iskoristio priliku i sponzorirao Kevina u njegovoj prvoj sezoni. Big deal. Vodio je svoje Lake Oswago Lakerse do finala gdje su poraženi. Godinu kasnije Kevin bira Reebok kao sponzora a Nike ga izbacuje sa svog popularnog AAU kampa. Drugu sezonu pojačava svoju igru i brojke te ponovo stiže do finala ali ovaj put uspjeva donijeti titulu svojoj srednjoj školi sa 24 poena u finalu. U zadnjoj sezoni u srednjoj školi zabijao je nevjerovatnih 34 poena uz 17 skokova. Nestvarno. Bilo je vrijeme za nešto više.

Došlo je vrijeme za koledž. Kevin je odabrao UCLA iako je već imao usmeni dogovor sa North Carolinom te je ta odluka izazvala dosta neželjenih reakcije. Došao je na koledž pod epitetom “next big thing” i opravdao ga te odigrao monstruoznu sezonu. Čak je dobio i umirovljeni broj da ga koristi, 42 koji je nekada nosio Will Hazard. Russel Westbrook i Krvin nose igru UCLA a Kevin je sezonu završio sa čak 23 double doublea i odveo je UCLA na final four gdje gube od Tigersa. Odlučio se za iskorak.

Sa pozicije broj 5 na draftu 2008 godine Minnesota(Memohisov pick tradeom poslan u Minnesotu) bira Kevina Lovea. Odmah prve sezone, uključujući i Summer League, nametnuo se kao prava double doublea mašina i sezonu bio je 9. najbolji skakač u ligi iste sezone. Također, bio je i rookie mjeseca Marta. Svoju drugu sezonu podigao je nivo svoje igre te bio najbolji skakač lige po uzorku od 48 minuta sa čak 18.4 skoka. Bio je selektovan i za rookie showcase all star utakmicu i tokom cijele sezone dizao procente šuta za 3 poena. Nadolazećih sezona redali su se uspjesi i uspjesi. 30-30 partija(31 skok, najviše u historiji Timberwolvesa) protiv Knicksa, 43 Nuggetsima i na kraju prvi poziv na All Star utakmicu(umjesto povrijeđenog Minga). Produžio je ugovor sa Minnesotom, obasipao nas 30-20 partijama, bio jedan od najboljih igrača lige i redovan učesnik All Stara. Išlo je sve osim rezulzata koji limitirani Timberwolvesi nisu mogli ostvariti. Kevin je igrao odlično ali ekipnog napretka nije bilo. Došlo je vrijeme za rastanak. Andreew Wiggins i Anthony Bennet sele u hladnije krajeve a gospodin ljubav u Ohio.

Svoju prvu sezonu u Cavsima odigrao je odlično i skupa sa Lebronom i Irvingom vodio ekipu do mjesta broj 2 na istoku. U prvoj play off utakmicu u duelu za jednu “ničiju loptu” Kevin povređuje rame nakon jednog jako prgavog poteza Kelly Olynika. Za Kevina je play off završio a Cavsi u finalu bez Kevina nisu imali šanse protiv Warriorsa.

Pred početak iduće sezone Love potpisuje novi ugovor sa Cavsima i kreće u šampionski pohod. Svi znamo kako je završilo. Regularnu sezonu Cavsi i Love igrali su odlično a u play offu Kevin se mučio sa povredama i pružao slabije partije nego inače. Ipak, na krilima Kyriea i Lebrona, Cavsi uzimaju titulu a Kevin Love ostvaruje svoje snove. Sezonu poslije igra odlično. All Star, igrač mjeseca, 34 poena za četvrtinu. Ovaj put i play off igra dobro ali za Warriorse pojačane Durantom nije bilo lijeka. I iduće sezone bila je slična priča.

Nakon odlaska Lebrona Kevin je bio saigrač sa galerijom raznih likova. Sexton, Porter Jr, Drummond itd te je dosta puta bio zapostavljen i osuđivan od strane navijača. U Martu 2018 godine javno je progovorio o svojim mentalnim problemima, depresijom i napadima panike. Posvetio se pomoći ljudima sa sličnim problemima i pomogao ljudima diljem svijeta. “Svako prolazi kroz nesto sto mi je vidimo” bio je slogan kampanje pod kojom je Kevin radio na ovom problemu.

Danas Kevin ponovo igra pobjedničku košarku a Mobley, Garland, Allen i ostala mlađarija imaju sjajnog saigrača i mentora. Cavsi su na 34-21 i igrat će ozbiljnu play off košarku a Kevin pruža vrhunske partije sa klupe. Prebolili su odlazak Lebrona i Cleveland je ponovo pozitivan na košarku. 14 poena i 8 skokova za 21 minutu po utakmici etabliraju Kevina kao pravog šestog igrača ali pored ovih brojki vjerujemo da je ekipi dosta važnije Kevinovo prisustvo, iskustvo i topli osmijeh koji je uvijek spreman podijeliti sa drugima. Svi mogući zaposlenici koji su radili u Clevelandu o Kevinu imaju samo riječi hvale. Vrhunski sportaš i jos bolji čovjek, uvijek nasmijan i raspoložen za pružanje tople ljudske riječi. Nakon svega što je prošao u životu, kako privatno tako i profesionalno, Kevin je ponovo onaj stari. Radi ono što voli i što najbolje zna i ponovo je istinski sretan. Ostani sretan još dugo i uživaj u svakom trenutku svoj života i karijere Kevine.

Živ nam bio, Sēnor Amor.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*