Zeleno je opet u modi

SportingNews

Piše: Almir Nakić

Ime Udoka na početku ove sezone bio je poprilično osporavan i etabliran u nekog kome nije mjesto na poziciji glavnog trenera ekipe kao što su Boston Celticsi. Kritike su osim Udoki išle i na račun novopečenog GM-a Brada Stevensa koji je i odabrao Udoku. Tatum i ekipa bili su prekriženi a rezultati sa samog starta sezone odgovarali su kritičarima. Udoka, Tatum, Brown i ekipa danas su na drugom mjestu jakog Istoka a oni koji su priali protiv njih sve su tiši i tiši. Zelena je opet u modi.

Jayson Tatum je dolaskom u ligu pokupio simpatije i osvojio srca mnogih ljubitelja košarke. Boston je imao eksperimente kojima su oko Tatuma pokušavali sasatviti dobru ekipu ali to uglavnom nije prolazilo. Irving, Fournier, Kemba i ostali nisu bili dovoljni te Tatum i Boston nisu mogli predaleko u play offu. Redali su se porazi od Lebrona, Philadelphie, Milwaukeeja te nisu mogli ozbiljno zapucati ka tituli. Nedostajalo je ono nešto. Odlaskom Brada Stevensa na kraju sezone većina je mislila da će stvari u TD Gardenu postati još gore te da bi Jayson polako mogao pakirati kofere. Udoka je mislio drugačije.

Ime Udoka bio je nekadašnji košarkaš San Antonio Spursa gdje je i započeo trenersku karijeru. Na poziciji pomoćnog trenera proveo je 7 godina da bi kasnije po godinu dana radio sa Brownom u Phili i Nashom u Netsima. Rad sa Greggom Popovihem sigurno je dobro spremio Udoku za ono što ga čeka u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu. Na početku je, istina, bilo turbulencija ali vremenom igra Bostona postajala je sve lepršavija i bolja. Pronašli su formu za otvorene šuteve i lepršav napadački mehanizam a odbrana sa Horfordom i Williamsom kao liderima dostigla je željeni nivo.

Tatum i Brown vode ekipu ka velikim stvarima te sa svojih 27 i 24 poena u prosjeku iznose veliki dio ofanzivnog posla na svojim leđima. Kada na to dodamo po 8 odnosno 6 skokova i 4,4 odnosno3,4 asistencije ovaj duo predstavlja jedan od najboljih u ligi. Igraju predivno, imaju solidne procente šuta, posebno u zadnjih mjesec dana i plešu po terenu. Derrick White sa klupe dodaje svoju porciju koja iznosi 15 poena i 5 asistencija, Smart igra vrhunsku odbranu i napadački doseže svoj maximum sa 12 poena i 6 asistencija. Robert Williams i Horford gospodare reketom i na momente izgledaju kao pravi Twin Towersi.

Pomoćno osoblje u vidu Pritcharda, Nesmitha, Theisa, Grant Williamsa također daje svoj doprinos i kada sve to zajedno sagledamo dobijemo Boston koji gledamo zadnjih dvadesetak utakmica. Udoka i ekipa rade odličan posao a koji je njihov domet u play offu tek ćemo vidjeti. Apsolutno svakome mogu napraviti probleme ali i više od toga te možda otići i do samog kraja. Lijek za Giannisa se nazire, Embiida također te u play offu će se Celticsi itekako pitati. TD Garden opet je pun, navijači tetoviraju svoje nove idole a zelena boja opet je u modi. Ušutili su mrzitelje i hrabro koračaju na svom putu, tako i treba. Boston Celtics i TD Garden ponovo su simboli košarke.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*