Kako je ‘Milkyway’ ponovo preletio auto

marko milic
Screenshot/Twitter

U Americi su ga zvali „Milkyway“, u Sloveniji Milko, a neki – “leteći Slovenac”. Marko Milić je bio prvi slovenački košarkaš koji je zaigrao u NBA. U dresu Phoenix Sunsa proveo je dve sezone, statistički gledano ispodprosečne za igrača njegovog kalibra. U 44 utakmice beležio je 2.5 poena, 0.7 skokova i 0.3 asistencije.

Želeo je da igra, zato se vratio u Evropu i na kratko nosio dres istanbulskog Fenerbahčea. Kad je godinu dana kasnije ponovo igrao za Olimpiju dobio je ponudu Reala iz Madrida, koju nije mogao da odbije.

Skok koji ga je prodao u NBA

Na slovenačkom All Starsu 1995. godine, u hali Tivoli, spektakularno je zakucao preletevši bukvalno auto – Hondu CRX kabriolet. Bio je to događaj koji se i danas prepričava, a Marku ulaznica u svet vrhunske košarke.

Milić je u karijeri nosio dresove 14 različitih klubova, u neke se vraćao po 2 ili 3 puta, a nastupao je i za reprezentaciju Slovenije. Karijeru je počeo ranih devedesetih u rodnom Kranju, a kao klinac trenirao je desetoboj, što nije čudno, jer mu je majka Metka Papler nekada bila državna rekorderka u bacanju diska, a otac Vladimir Milić olimpijac Jugoslavije u bacanju kugle. Brzo je od Triglava iz Kranja stigao do ljubljanske Olimpije, gde je tada alfa i omega bio Zmago Sagadin.

U junu 1997. je prvi izbor na draftu bio Tim Duncan, a treći iz Evrope naš Marko Milić, kojeg je kao 33. izabrala Philadelphia 76ers.

U 76ersima iz nije bilo  mesta za Marka. trejdali su ga u Phoenix Suns, gde je odigrao 44 utakmice i shvatio da novac i popularnost nisu sve na svetu. Želeo je da igra, zato se vratio u Evropu, i tu nastavio putešestvija po država i klubovima, da bi karijeru završio pre godinu i po.

Jučer je bila oproštajna utakmica Boštjana Nachbara i Sania Bečirovića. Tamo je bio i Marko Milič koji je pokušao ponoviti svoje zakucavanje koje ga je proslavilo. Donekle je i uspio…

 

1 Trackback / Pingback

  1. Srbi rekorderi, Hrvati treći! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*