Slovenija: Košarka opet “drma” deželu

FIBA

Piše: Vladimir Stanković, KOŠ magazin

Poslednjih nekoliko dana proveo sam u Sloveniji, tačnije u Rogaškoj Slatini gde je održan prvi Internacionalni festival sportskog filma. Zajedno sa Aleksandrom Avramovićem, selektorom Festivala sportskog filma na Zlatiboru, bio sam gost u ovom prelepom banjsko-turističkom mestu. Prethodno su, pre nekoliko meseci, u Beogradu bili Vojko Korošec i Peter Majerle, glavni organizatori festivala. Došli su po zlatiborska iskustva. S obzirom na veoma uspešnu organizaciju prvog festivala u Sloveniji, uz punu podršku opštine, Olimpijskog komiteta Slovenije i brojnih sponzora, ne sumnjam da će narednih godina festival biti još jedna atrakcija Rogaške Slatine u kojoj turizam, zbog lekovite  banjske vode, traje oko 400 godina.

Bilo je veoma lepo, domaćini  više nego ljubazni,  program pomalo naporan ali vrlo kvalitetan. Uz moju malu preporuku organizatorima Međunarodnog festivala sportskog filma u Milanu, ovaj iz Rogaške Slatine primljen je u članstvo zajednice festivala i pre nego što je prvi festival održan. Slovenija je postala 21. zemlja sa festivalom sportskog filma.

U Sloveniji je ovih dana premijerno prikazan i film “Povratak kući” reditelja Aleša Žemlje. Ideju je dao poznati slovenački TV novinar Miha Žibrat koji, nažalost, nije dočekao premijeru filma jer je nekoliko dana pre projekcije umro, ali je stigao da odgleda film na privatnoj projekciji i da “zeleno svetlo” za javno prikazivanje.

Film prati Jureta Zdovca koji je pred polufinale Evropskog prvenstva 1991. u Rimu, posle unilateralnog odvajanja Slovenije od Jugoslavije, odlučio da napusti reprezentaciju. Polufinale sa Francuskom i finale sa Italijom odgledao je u hotelu, sačekao drugove, čestitao i onda kolima krenuo kući. U kolima su bili i bivši reprezentativac Peter Vilfan i dugogodišnji novinar “Dela” Stane Trbovc. U filmu, pored ostalih, govore pokojni selektor Jugoslavije Dušan Ivković, trener Božidar Maljković koji je imao u timu “Limoža” Jureta Zdovca kada je 1993. u Atini osvojio titulu prvaka Evrope, i nekadašnji Zdovcov saigrač Žarko Paspalj.

U Sloveniji čuh da su karte za meč sa Hrvatskom 30. juna u dvorani “Stožice” rasprodate za samo tri sata. Igra se u nastavku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Slovenija treba  da igra u najjačem sastavu, sa Lukom Dončićem i Goranom Dragićem kome će ovo biti možda oproštajna utakmica u dresu reprezentacije, mada postoji slaba nada da odigra i Evropsko prvenstvo u septembru.

Bilo kako bilo, košarka je u Sloveniji ovih dana opet hit. Prikazuju se snimljeni filmovi sa košarkaškim temama, Luka Dončić i Goran Dragić i dalje su NBA zvezde, Rogaška Slatina je festivalom sportskog filma dobila dodatni sadržaj koji duguje neumornom Vojku Korošecu koji je slovenački sport zadužio osnivanjem ŠKL – Školske košarkaške lige kroz koju je tokom 25 godina prošlo oko 350.000 mladih. Istom energijom i sa istim entuzijazmom Vojko Korošec je uz pomoć vrednih saradnika i sponzora organizovao Prvi festival sportskog filma. U Petru Majerleu, direktoru festivala, imao je vrednog saradnika, a u Branku Kidriču, predsedniku opštine, čoveka koji je odmah prepoznao vrednost i budućnost festivala. Uzgred, Aleksandar Avramović je g. Kidriču uručio poziv, koji je sa zadovoljstvom prihvaćen, da Rogaška Slatina ove godine bude grad-gost na 11. festivalu na našem Zlatiboru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*