Skidači skalpova: Šampioni koji su pokidali favorite u finalu!

Screenshot

Četrnaest godina su Pistonsi čekali novi šampionski prsten, još od vremena loših momaka – Joe Dumarsa, Isaiha Thomasa, Billa Laimbeera, Dennisa Rodmana, koji su u sezoni 1989-1990. Te godine su u finalu pobedili Blazerse sa 4-1, a nekoliko puta – ne birajući sredstva zaustavljali su Chicago Bullse, tada još uvek moćnu dinastiju u nastajanju:

U leto 2003, uprava Pistonsa odlučuje prekinuti niz frustrirajućih poraza i ispadanja iz play offa. Prvo su doveli trenera Larry Browna, da posloži vrlo talentovanu i borbenu ekipu i od njih napravi pobednički tim. A pobednike su činili sjajni bekovski par – Chauncey Billups i Richard Hamilton, borbeni Tayshaun Prince i Darvin Ham, Big Ben Wallace koji je iako niži od ostalih centara (2.06) to nadoknađivao neverovatnom borbenošću. Na pola sezone stigao je i ‘faktor x’ ovoga tima, Rasheed Wallace.

Regularni deo završili su 54-28, bili su najbolja odbrana lige (84.3), a do velikog finala sa LA Lakersima dobijali su redom Buckse (4-1), Netse (4-3), Pacerse (4-2), i u velikom finalu potpuno su izdominirali Kobea, Shaquilla, Mailmana i Paytona za velikih 4-1, i titulu. Finalni meč serije odigran je 15 juna 2004, u kojem su Pistonsi sa 100 – 87 dobili Lakerse.

Lakersi su u ovu seriju ušli kao veliki favoriti. Malone i Payton su pod stare dane došli uzeti naslov, a imali su već Kobea i Shaqa u punoj snazi. No naslednici Bad Boysa su iz šokirali i relativno lagano s 4-1 u seriji uzeli naslov. MVP je bio playmaker Chauncey Billups koji te sezone čak nije bio ni Allstar. Odigrao je sjajnu seriju, s preko 20 poena u proseku bio ključan igrač u sjajnom timu Pistonsa. Nagradu je svakako zaslužio, no verujem da nitko nije predvidio prije početka serije da bi baš on mogao osvojiti. Davao je 21 poen u proseku, 5.2 asistencije dok je za tri poena šutirao 47 %.

Biće zabeleženo da je deo tima činio i tada rookie, i 2. pick drafta (posle Lebrona), Darko Miličić, ali je njegov učinak bio zanemariv, dok je Željko Rebrača tradean na sredini sezone, kada je u tim Pistonsa stigao Rasheed.

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. Najneočekivaniji MVP Finala! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*