Počela je NBA, u novoj sezoni 17 naših

Više od 120 internacionalnih igrača iz 40 različitih zemalja nastupaće za NBA klubove u novoj 2022-2023 sezoni, što je najveći broj neameričkih igrača u istoriji.

Devetu godinu zaredom, Kanada je najzastupljenija zemlja van SAD sa 22 igrača, a slede je Australija i Francuska (po 9 igrača) i Nemačka (šest igrača). Nigerija, Srbija i Španija imaju po pet igrača.

Igra i 17 igrača sa naših prostora

Kada je Srbija u pitanju, to su aktuelni MVP Nikola Jokić (Denver Nagets), Bogdan Bogdanović (Atlanta Hoks), Aleksej Pokuševski (Oklahoma Siti Tander), Boban Marjanović (Hjuston Rokets) i ruki Nikola Jović (Majami Hit).

Čak 17 igrača poniklih na našim prostorima nastupaće u NBA u sledećoj sezoni. Uz petoricu igrača iz Srbije, tu su četiri hrvatska internacionalca – Bojan Bogdanović (Detroit), Dario Šarić (Feniks), Ivica Zubac (Klipersi) i Karlo Matković (Nju Orleans), te tri Slovenca (Goran Dragić u Čikagu, Luka Dončić iz Dalasa i Vlatko Čančar iz Denvera).

Crna Gora ima dva predstavnika – Nikola Vučević (Čikago) kao i njegov saigrač Marko Simonović, a tu su i dva igrača iz BiH – Jusuf Nurkić (Portland), te Luka Garža (Minesota), isto poreklom iz BiH.

Dragić ima najduži staž u NBA – igrao je čak 14 sezona, a sledi Vučević sa 11. Najstariji je Dragić (36 godina), a najmlađi su Nikola Jović (19), te Pokuševski i Matković (po 21).

Najveću platu ima Dončić (37,1 milion po sezoni), a slede Jokić (33 miliona), Vučević (22 miliona), Bojan (19.5 miliona) te Bogdan Bogdanović (18 miliona).

Stranci dominiraju

Svaki od 30 NBA timova ima u sastavu bar jednog inernacionalca.

Toronto Reptorsi predvode ligu sa po osam internacionalaca drugu godinu zaredom, a slede Maveriksi, Indijana Pejsersi i Sakramento Kingsi sa po sedam, dok Oklahoma Siti Tander i Juta Džez imaju po šest.

Dva internacionalna igrača su osvojila poslednje četiri NBA nagrade za najkorisnijeg igrača lige: aktuelni uzastopni MVP Nikola Jokić (Nagets/Srbija; 2021/2022 i 2020/2021) i Janis Adetokumbo (Baks/Grčka; 2019/2020 i 2018/2019).

Prošle sezone prvi put su vodeća tri igrača u glasanju za MVP-a bili internacionalci: Jokić, Embiid i Adetokumbo.

I u novoj sezoni favoriti za MVP-ja su internacionalni igrači, a generalni menadžeri klubova najveće šanse daju zvezdi Dalas Maveriksa Luki Dončiću sa 48%. Slede Adetokumbo sa 34% i Džoel Embid sa 13, dok je dvostruki uzastopni MVP Jokić “tek” peti favorit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*