Beli čovek koji je skakao i – krvario!

Screenshot/Youtube

Bila je to godina kada su Tar Heelsi krvarili crveno. Jarko crveno! A jedan od njihovih lidera, Eric Montross bukvalno je krvario dok je pogađao slobodna bacanja za pobedu svoje North Caroline protiv velikog rivala Dukea. I da, Tar Heelsi tada su bili rangirani kao 9-ti tim, dok je Duke bio na neprikosnovenom prvom mestu.

No, pozicije i rejting na ovakvim mečevima ne znače mnogo. Ovaj meč koji su 5 februara 1992 odigrali Tar Heelsi i Duke ušao je u istoriju. Dean Dome je ključao, vodila se velika borba, a centar Tar Heelsa, visoki Montross, je krvavog lica šutirao slobodna bacanja, i pogodio za pobedu. Ovaj meč je poznato kao “Bloody Montross Game”. To je meč koji fanovi Tar Heelsa nikako ne zaboravljaju. Jer donela im je slavu, spartansku, i naravno – titulu u NCAA.

Za Univerzitet Severne Karoline odigrao je 139 mečeva, postizao je 11.7 poena, 6.8 skokova i 1.2 blokade.

U NBA stiže sa reputacijom zvezde studentske košarke, All American igrača  i NCAA titulom iz 1993 godine. I sa 2.13 cm i Stiže u legendarne Celticse, tim koji je već imao sjajno belca (Lerry Birda) kao franšiznog igrača i legendu magične igre. ‘Belac’ Montross stiže i u vreme velike fame oko filma ‘White man can’t jump’, dokazujući upravo suprotno, i nagoveštavajući da bi najtrofejniji klub mogao u njemu dobiti novo lidera. No, nakon i više nego dobre rookie sezone, u kojoj je beležio 10 poena i 7.5 skokova u proseku i biran je u drugu rookie petorku, Montross se potpuno izgubio.

Igrao je sve slabije i manje, potom je trejdan u Dallas, potom je igrao u Netsima, Pistonsima i Raptorsima pre nego što je 2002 završio karijeru. Danas Montross radio kao komentator i prati mečeva Tar Heelsa, tima u kojem se proslavio i čiji fanovi njegovo ime i danas izgovaraju sa poštovanjem.

1 Trackback / Pingback

  1. Prvi Jordanov mentor i posljednji veliki gest - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*