Čovjek koji je ostvario snove

Fadeawayworld

Piše: Almir Nakić

Put od dječaka sa istoka SAD, preko kratke košarkaške karijere, nosanje kafe upravi kluba, video analiza, mjesta pomoćnog trenera pa sve do zvanja prvog trenera i NBA titule nije nimalo lagan. Posvetiti život trenerskoj karijeri i košarci, odreći se svega ostalog i ludo vjerovati u svoje snove nije nimalo lagano. Eric Spoelstra ovdje gdje je sad nije došao nimalo lagano. Čovjek koji je ostvario svoje snove.

Godine 1970. na istoku zemlje rođen je Eric Spoelstra, sin nekadašnjeg NBA radnika, Jona Spoelstre. Djetinjstvo provodi u New Yorku i Portlandu gdje se i upoznaje sa košarkom i počinje je igrati i to kao playmaker. Igrajući za srednju školu krasio ga je odličan šut za 3 poena i dobar poenterski učinak. Na koledžu kvalitet igre polako pada i Eric biva angažovan u njemačkoj (TuS Herthen) kao igrač-pomocni trener. Tu počinje raditi sa omladinskim pogonima kluba kao trener i nakon dobrih rezultata dobija ponuda da preuzme prvi tim. Međutim, stigla je ponuda i sa Floride, iz Miamija. Spoelstra bira ulogu video koordinatora u Miamiju a nedugo zatim u klub dolazi i Pat Riley.

Sportingnews

U prve dvije godine prošao je svašta, od nosanja kafe upravi kluba do ozbiljnih analiza koje su imale uticaj na igru Heata. Nakon dvije godine biva promoviran na mjesto pomoćnog trenera/skauta. Tada i zvanično počinje treneski NBA put Erica Spoelstre. 2001 prve postane i zvanicni ponoćni trener i pocinje sa radom. Na mjestu pomoćnog trenera zadržao se 7 godina i za to vrijeme uradio dosta dobrih stvari kao što su jump-shoot Dwyane Wadea na čijim krilima Miami ali i Spoelstra uzimaju prvu titulu 2006 godine. 2008 godine Pat Riley govori da je vrijeme za mlade trenera i daje ostavku a prvi trener tima sa Floride postaje Eric Spoelstra. Bez obzira na lošu prethodnu sezonu Eric tim vodi u play off ali tamo se nisu zadržali dugo. U tim dolazi i dečko iz Akrona, Lebron James i očekivanja košarkaškog svijeta skočila su do maksimuma. Titula je bila imperativ i gotovo svi su bili spremni da vide Miami sa istom u rukama na kraju sezone. Svi osim Dirka i ekipe iz Dallasa. Preko Dirka nije moglo i Miami ne osvaja titulu a sve oči bile su uprte upravo i Erica Spoelstru.

Uslijedile su b2b titule ali košarkaška javnost još uvijek je držala Spoelstru pod znakom pitanja pokrićem da su to Lebronove (možda malo i Ray Allenove) titule i da bi svako mogao biti trener te ekipe. Priču su “utemeljili” nakon poraza od Spursa 2014. godine. Nakoj toga Miami je mučio muku sa prosjecnom ekipom i nista dalje od ulaska u play off nisu mogli ostvariti. No, pored rezultatskih neuspjeha Eric je iz ekipe uvijek izvlačio maximum. Uprava mu je vjerovala i prebrodili su težak period i dočekali sezonu 2020. Dobro biranje na draftu i potpisivanje Jimmy Butlera skrojili su odličnu ekipu Miamiju a Eric je to jedva dočekao. Jaki blokovi u leđa, protrčavanja, dosta šuteva za 3, prilagodbena odbrana koja je bila u stanju braniti svakoga. Miami je bio senzacija ali ne tolika da u finalu pobjede svog starog druga Lebrona i njegove Lakerse. Međutim, dovoljna da Eric zaradi poštovanje javnosti i da shvate da je ipak u zlatnim godinama bilo malo i do njega a ne samo do velike trojke.

Danas Miami igra odlično, na vrhu su Istoka i sa sjajnim pojačanjima o kojima su Spoelstra i Pat dugo sanjali i redovno su konkurentni. Eric je ekipu naštimao do maximuma i izgledaju kao jedan savršen mehanizam u kojem svaki šraf tačno zna svoju ulogu i odrađuje je vrhunski.

U poslednje četiri sezone, Miami je igrao dva velika finala (izgubili su od Lakersa 2020. u balonu, i ove godine od Denvera), i jedno konferencijsko finale 2021-2022 gde su tesno izgubili od Bostona (3-4).

Mali dječak koji je sanjao NBA titule ispunio je svoje snove. Nosanje kafe, video analize, kritike javnosti do titule jednog od najboljih trenera lige. Postao je i prvi azijsko-americki trener u histoji lige sa titulom. Eric Spoelstra postao je neko ko ima ogromno poštovanje svih nas, neko ko je vrhunski trener, neko ko je zadužio ligu i ko je napravio neke vrhunske igrače.

Eric Spoelstra je neko ko je ostvario svoje snove.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*