‘Šta je, bre, purgeri, dođite ovamo na piće, šta se šunjate…’

screenshot

U razgovoru za beogradski Nedeljnik, pre nekolikog godina, pokojni Duda Ivković, legendarni trener svetskog kalibra, govorio je  o svojoj karijeri ali i političkim direktivama koje su obeležile odnose dojučerašnjih kolega iz Srbije i Hrvatske, odnosno Jugoslavije.

“Posle rata u Jugoslaviji ja nisam održavao prevelike kontakte, osim što sam nedavno imao susret sa Rađom u Atini i tokom prijema u Kuću slavnih sa Kukočem, i zaista kao da se nikada nismo ni odvajali. A to Evropsko prvenstvo 1995. bilo je direktno vezano za političku direktivu”, ispričao je naš proslavljeni trener Dušan Duda Ivković u ispovesti za Nedeljnik.

“Čuli smo u svlačionici Stojka Vrankovića kako kaže: ‘Sad je momenat da napustimo postolje.’ Bili su u svlačionici pored nas. Ali ne bi to Stojko rekao bez političke direktive.

Meni je to bilo smešno. Sama ta Atina 1995. i čuveni balkon, o tome sam mnogo puta govorio, uspostavili smo to u vrlo teškim uslovima.

Završava se utakmica, mi smo u hotelu ‘Karavel’. Napravljena je tako napeta atmosfera koju je formirao Košarkaški savez Grčke. Dva puta smo ih pobedili. Posle utakmice dolazi mi žena, gotovo prebijena u publici, posle sveg tog proglašenja. Ostanemo mi prisebni i naravno, te noći nema spavanja.

Ostali smo Kića, Željko, Vesko Barović i još neko društvo, sedimo kod tog šanka u ‘Karavelu’, već takoreći sviće. I vidimo hrvatsku ekipu kako gotovo na prstima idu, valjda su imali rani avion. Kažem ja: ‘Šta je, bre, purgeri, dođite ovamo na piće, šta se šunjate…’ Niko se nije javio”, ispričao je Duda Ivković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*