Velike “trojke” u NBA

Youtube / screenshot

Tokom povijesti bio je mnogo saradnji koje su dovodile ekipe do naslova. Većinom je to bio duo, npr bek-centar kao Shaq i Kobe ili bek krilo kao Jordan- Pippen. No u zadnje vreme duo više nije dovoljan za naslov, pa su ekipe prebegle stvaranju „velikih trojki“. Nikad više trojki nije bilo kao u današnje vreme u NBA. Zadnje veliko „stvaranje“ je dolazak Duranta, ali to se čak može okarakterizirati kao „velika četvorka“ (Steph, Klay, Green & Durant). Što nam dalje govori da više neće ni 3 allstar igrač u petorci biti garant za naslov. No krenimo redom, u NBA je bilo puno velikih trojki tokom godina, ali većina je bila stvorena putem drafta ili tradea, tj u trenutku stvaranja te trojke nisu svi bili Allstar igrači, već su to tek postali dolaskom u određeni tim. Na pamet padaju recimo nama možda i najdraža trojka Webber, Stojaković, Divac. Divac je bio dobar NBA igrač, ali nikako zvijezda NBA lige, tek je dolaskom u Kingse postao jedan od boljih centara, Peđa je draftan od strane Kingsa, dok je Webber već bio Allstar igrač,ali svakako je svoje najbolje dane dao Kingsima. Ova trojka iako je igrala prelijepu košarku nije uzela nijedan naslov, na veliku žalost nas s Balkana. U generaciji prije bio je možda i najbolja trojka svih vremena, ona Bullsa sa Jordanom, Pippenom i Rodmanom. Nadopunjavali su jedni druge i bili skoro pa nepobedivi. U 3 zajedničke sezone uzeli su 3 naslova i ostvarili rekordni score 72-10 (koji su srušili Warriorsi prošle sezone). Stariji poznanici NBA lige se sećaju Jerry Westa, Chamberlaina i Baylora, koji su imali nesreću da igraju u vreme Russela i nepobedivih Celticsa. Te kad smo kod Kelta tu su naravno Bird, Mchale i Parish, možda i Bostonova najpoznatija velika trojka ikad. Igrali su zajedno 12 sezona i uzeli 3 naslova od 5 nastupa u finalima. No slobodno se može reći da su moderni trend stvaranja velikih trojki započeli baš Celticsi. Pierce je bio u Bostonu i budućnost im nije baš bila svijetla. Najgora sezona u poslednjih 10 godina, no imali su čak 40% šanse za prvi pick na draftu, a tamo su ih čekali Durant ili Oden. Pierce je mislio evo prilike za rebuilding, no Bostonu se sreća nije osmjehnula i dobili su tek 5. pick. No to je izgleda bila najbolja stvar koja se Keltima mogla desiti. Prvo je došao Allen, a onda u velikom tradeu i Garnett i slavlje je moglo početi. Na kraju su uzeli u svojoj prvoj godini na okupu toliko željeni naslov prvaka. I tu je počela praksa sklapanja velikih trojki. U još skorije vrijeme možemo se sjetiti Westbrooka, Duranta i Hardena, te Kobea, Gasola i Bynuma (dok je bio zdrav i fizički i psihički). I također možda i najbolje trojke svih vremena Duncan, Parker i Manu. Sve izbori drafta Spursa i možda najčišće napravljena velika trojka ikad. 14 sezona zajedno, od 2002. godine, 5 naslova prvaka, nebrojeno dobijenih utakmica, te čak i nominacija za najbolju franšizu ikad. Istina, Spursi su bil nominirani ali uvelike zahvaljujući ovom trojcu.

No pređimo sada na sadašnje stanje u ligi i pređimo neke od velikih trojki koje danas imamo:

TOP 10 TROJKI U LIGI

10 New York Knicks – Derrick Rose, Carmelo Anthony i Kristaps Porzingis

Ukoliko Rose odigra barem na 60% on one njegove MVP sezone ovo će biti jedna od jačih trojki u ligi. Melo je i dalje jedan od najboljih napadača koji može završavati i leđima i licem prema košu. Porzingis napreduje velikom brzinom, a kad imaš 220cm i možeš staviti trojku samo je nebo granica. Onako dugačak uz Noaha će čvrsto držati sredinu, a u napadu njegov pick s Roseom bi trebao biti jedno od najjačih oružja Knicksa iduće sezone. Melo će i dalje imati svoje izolacije,koje će stavljati u velikom postotku, samo je jedini upitnik zdravlje. Ako Roseova koljena izdrže, Knicksi se gotovo sigurno vraćaju u playoff.

 

9 Chicago Bulls –  Rajon Rondo, Dwayne Wade, Jimmy Butler

maxresdefault
youtube.com

Veoma riskantan potez uprave Bullsa. Rondo je genijalan playmaker ali već se pokazao kao nestabilan faktor u svlačionici. No zato je tu iskusni Wade. Također doveden kao free agent čini novoformljenu trojku sa ranije pomenutim Rondom i starosjedilcem Butlerom. Iako su godine već učinile svoje Wade je daleko od gotovog igrača. Jedini problem Bullsa bi ove sezone mogao biti vanjski šut, no Wade se već pripremio na novu ulogu i rekao je da će ispucati trojki više nego ikad u karijeri. U teoriji ovaj trojac može idealno funkcionirati, Rondo je pass-first playmaker, uz Wadea i Butlera bi se mogao nakupiti jako puno asista. Dwayne će biti u već pomalo veteranskoj ulozi, preuzimati odgovornost kada zagusti, a dotle Butleru prepuštati glavnu riječ. Jimmy je napokon dočekao da uprava prestane čekati Rosea i sad je prva zvijezda ekipe. Većina lopti ide na njega, što je zaslužio odličnom prošlom sezonom kada je zabijao čak 20,9 poena u proseku. Popravio je šut, što će biti krucijalno za ovu sezonu. Ako se stvari poklope, Rondo se napokon smiri i počne igrati kako zna, i Wade počne pogađati trojke Bullsi mogu postati pravo neugodna ekipa.

8 Utah Jazz – Gordon Hayward, Derrick Favors, Rudy Gobert

hayward-favors
slcdunk.com

Prvi trojac visokih na ovoj listi. Hayward je postao pravi vođa ove ekipe, odličan u obrani, prva opcija u napadu, sve radi pomalo. Favors i Gobert čine jedan od najboljih tandema pod košem u NBA, pogotovo u obrani. Gobert sa svojim dugačkim rukama i visinom je odlični zaštitnik obruča, što je pokazao prošle sezone sa čak 2,2 blokade u proseku. Favors je klasična snažna četvorka koja snagom zauzima svoje mesto u reketu. Jako je ekplozivan što mu pomaže pogotovo u napadu kod odmotavanju iz picka kada često akiciju završava snažnim zakucavanjima. Pred ovom trojkom najbolje sezone tek dolaze, još su svi relativno mladi i baš u njim leži najveći potencijal Jazza. Još se u idućih nekoliko godina njima može pridružiti i Exum i onda imamo pravu Veliku četvorku. Svakako im playoff iduće sezone ne bit trebao pobjeći.

7 Indiana Pacers – Jeff Teague, Monta Ellis, Paul George

Bird je odlučio stvoriti novu bržu Indianu i baš im je playmaker poput Jeffa i falio. Igrač koji može diktirati tempo, pass first playmaker koji neće potrošiti puno lopti, a opet će zabiti svoje. Drugi igrač je Monta Ellis, već pomalo u zalasku karijere, ali i dalje odličan šuter s distance i dobar prodor igrač, baš u ovakvom sustavu može i dalje puno toga. A na kraju nam dolazi i najbolji igrač Pacersa, Paul George. Legitimni MVP kandidat, koji na terenu može sve. U napadu je odličan šuter koji čak i leđima može riješiti neki matchup, a u obrani je jedan od najboljih u ligi na svojoj poziciji. Idealan za ovu bržu Indianu, jer pokriva sve pozicije od beka do četvorke. Uz neku nižu postavu kao strecth četvorka, a u višoj se spušta na dva ili tri, ovisno o ostatku petorke. Playoff zagarantiran u ovakvom sastavu.

 

6 Memphis Grizzlies – Mike Conley, Zach Randolph, Marc Gasol

169569197-gasol-conley-randolph-670
nba.com

Conley je postao najskuplji igrač u ligi, potpisavši novi ugovor. Možda nije zaslužio tolike novce ali je svakako dobar igrač. U ovom grint n grind sustavu, sva trojica su dala svoj maximun. Conley je obrambeni play jak na lopti i u prodoru, dok su Z-BO i Gasol statični igrači i ovaj sustav im savršeno odgovara. Z-bo je odigrao najbolje sezone karijere u Memphisu. Igra se totalno usporila i prilagodila njemu, u obrani je bio tu da stane pod koš i pokupi svoju kvotu skokova, dok je Gasol postao igrač koji sve radi po malo. Odlično zatvara sredinu, daje odlične paseve s vrha reketa cutterima, što je zapravo i raširilo napad Memphisa i dalo mu novu dimenziju. Kada je Gasol na visokom postu, onda Conley ima mjesta za ulaze, a i Z-bo da ordinira u protivničkom reketu svojim lukavim potezima. Iako su već u poznijim godinama (najviše z-bo, dok Gasola muče povrede) sigurno mogu dati barem još jednu playoff sezonu.

5 Toronto Raptors – Kyle Lowry, Demar Derozan, Jonas Valanciunas

Raptorse predvodi njihov bekovski par Lowry – Derozan koji se odlučno nadopunjavaju. Lowry je dobar šuter i odličan pick n roll igrač koji u paru s Jonasom to jako dobro radi. Jonas ima snagu i brzinu da se nakon picka brzo otvori i završava na obruču, dok Lowry ukoliko ne prođe pas šutira trojku i u velikoj većini slučajeva pogađa. Derozan je odličan s poludistance i to jako dobro koristi, dok je isto tako odličan dunker (kucanje preko Goberta je jedno od najboljih u sezoni) te ova trojica čine 2. najbolji trojac Istoka. Jonas zapravo ima najviše rezerve od sve trojice i njega se zapravo još čeka da proigra kako zna i umije. No prošle godine izvrsno drugo mesto istoka, nešto slično bi trebali ponoviti i ove godine.

4 Los Angeles Clippers – Chris Paul, Blake Griffin, DeAndre Jordan

Odlična trojka predvođena playmakerom Paulom. I dalje top 3 playmaker lige nikako da dođe do toga željenog naslova. Griffin strašno napreduje i već je možda i najbolja četvorka lige. strašan odraz, no sada je tu dodao i solidnu tehinku i šut. A Jordan je opet tu da hvata sve što ode iznad obruča i to zakuca. Odlična suradnja s Paulom i jedan su od najboljih pick n roll parova lige, no nažalost ni to nije dovoljno pa ni za finale konferencije. Svake godine su blizu ali nikako da naprave taj iskorak. Paula već godine polako stišću i mladi playmakeri mu pušu već za vratom, te mu je krajnje vrijeme da napravi nešto. Ali mora se priznati da ni nema sreće, prošle sezone Griffin je propustio više od pola sezone zbog povrede što je ogroman hendikep. No ako ove ostanu zdravi, Paulu se dozira minutaža do playoffa, Clippersi možda i nisu rekli svoju zadnju.

3 San Antonio Spurs – Kawhi Leonard, LaMarcus Aldridge, Pau Gasol

„Vlasnici“ najbolje trojke ikad opet su tu. Sada s 3 potpuno nova igrača. Iako su 2/3 još i dalje aktivni primat su preuzeli neki novi „klinci“ (iako za Gasola i Aldridgea ne možemo reći da su klinci) Leonard je postao predvodnik nove ere Spursa. Fantastičan igrač, svestran neverovatan i obrani a i prva opcija u napadu. Igra s takvom lakoćom i krade lopte najboljim playmakerima kao od šale, ali sve to bez emocija. Prava Popova i Duncanova škola. Aldridge je potpisao prošle godine i odmah se prometnuo u prvog visokog igrača ove ekipe. Odličan šuter, možda i najbolji među visokima u ligi, pod Popom je popravio i obranu, te bio izuzetno važan kotačić u mašineriji Spursa prošle godine. Umesto Duncana tu nam ove sezone dolazi stariji brat Gasol. I dalje izvrstan igrač, fantastičan dodavač za svoju visinu, s lakoćom bi se trebao uklopiti u pokretni napad Spursa. Imati će jako težak zadatak, zamijeniti velikog Tima, ali Gasol je dovoljno dobar i iskusan da Spursi ne žale previše za Duncanom.

2 Cleveland Cavaliersi – Kyrie Irving, LeBron James, Kevin Love

Prvaci se nalaze na 2. mjestu. Irving je postao top 5 playmaker lige. sigurno najbolji dribler i fantastičan šuter, koji je dolaskom Kinga još više napredovao. Neverovatan u ključnim trenutcima, već je odlučio nekoliko utakmica u korist Cavsa (finale npr.) O Kingu James ne treba previše trošiti riječi. Najbolji igrač lige, sve radi po malo, a sve radi odlično. Jedan od najboljih dodavača na toj poziciji ikad, jedina mu je boljka šut, no u zadnjih nekoliko sezona i to je dovedeno u normalu. Kevin Love je 3. član velike trojke. Često se spominje u negativnom kontekstu, da ne pruža igre kao u Wolvesima kada je bio najbolji skakač lige i u top 5 strelaca. No Kevin se fantastično prilagodio kolektivu. Čak se više može prigovoriti trenerima Cavsa (Blatt i Lue) da ne koriste ovog momka dovoljno. Iako je na dobrim prosecima, samo 16 poena je jako malo za igrača ovog kalibra koji je nekad išao i preko 25 u proseku.

1 Golden State Warriors- Steph Curry, Klay Thompson, Kevin Durant, Draymond Green

Ova velika trojka je zapravo postala velika četvorka dolaskom Kevina Duranta. Curry, Klay i Green su neverovatno dobro funkcionirali prošle godine kada su ostvarili i rekordni score. Bilo bi nepravedno bilo koga izostaviti sad kada je stigao Kevin, pa ovo pretvaramo u prvu Veliku četvorku lige. Curry je MVP bez premca najbolji strelac i šuter lige, čovek od kojeg sve kreće. Green je tu kao glue guy,sve radi po malo. Najbolji obrambeni lige, izvrstan skakač. Najveća je prednost to što odmah poslije skoka može povući kontru, ne mora tražiti playa, a dok on to radi, Klay i Curry mirno čekaju da ispale trojku i pogode u velikoj većini. Klay je tu bio da preuzme komandu kada nema Currya i to je vrlo dobro radio. Uvijek je bio izvrstan šuter, a prošle sezone je dodao u solidan ulaz pod koš. Sada kada im je stigao i Durant to stvarno jako moćno izgleda. Sva 4 igrača mogu i voditi loptu i kreirati, te mogu pogađati šuteve s ogromnim postotkom. Ako ih krene nemoguće ih je čuvati, te su sigurno najveći favoriti za naslov.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*