New York Knicks 2022-2023: Rađanje pobedničke kulture

Proteklu sezonu tima iz New York okarakterisala je mešavina napretka i izazova. Sa obnovljenim fokusom na razvoj igrača i timsku hemiju, Knicksi su imali za cilj da dodatno dorade temelje koje su postavili prethodnih sezona. Predvođeni glavnim trenerom Tomom Thibodeauom, tim je nastavio da naglašava snažan defanzivni pristup, koji je ostao zaštitni znak njihovog stila igre. Dolazak Brunsona kao konstatne pretnje po koš protivnika, kontinuitet igranja Randlea, kao i podrška ostatka tima, ponudili su timu i solidnu ofanzivnu igru.

Uprkos izazovima izazvanim povredama (a koji tim ih nije imao), Knicski su stigli do play offa gde su ipak njihova ofanzivna ograničenja i povrede omele da naprave i korak više.

Sezona New York Knicksa 2022-23 je prošla, ali neće uskoro biti zaboravljena. NY je pobedio u 47 utakmica u regularnom delu i tako taj deo sezona završio sa pozitivnim učinkom nakon dve godine, po drugi put u Thibodoevoj eri. Nakon izbacivanja pomalo favorizovanih Cavsa u prvom krugu play offa (4-1 u seriji), tim je stao na drugoj stepenici gde su bolji bili budući finalisti iz Miamia (4-2 za Heat).


Pregled prethodnih sezona:


Sjajni Thibo i pobednička kultura

U svojoj trećoj sezoni na čelu franšize, Tom Thibodeau je vodio tim do rezultatski dostignuća koja retko ko pamti u New Yorky. Uspeo je dobiti mir i raditi kontinuirano, prilagoditi igrače timskoj filozofiji, izvući maksimum iz njih i učiniti da svi konstantno napreduju. Verovao je kako starijim tako i onim mlađim igračima, i nakon pomalo lošijeg starta uspeo je da zategne stvari i povede tim do sjajnog učinka u regularnom delu sezone sa 57 % pobeda.

U godini u kojoj je većina očekivala da će se Knicksi plesati po ivici, New York je daleko nadmašio sva očekivanja jer su završili sa 47-35 kao 5. nosilac na Istoku, osvojili svoju prvu seriju play off seriju u deceniji i izgradili novu pobedničku kulturu kakva dugo nije viđena u ovoj franšizi.

Rođena je superzvezda, a nada u budućnost je na visokom nivou kao što nije bila godinama – sveukupno trijumfalna godina za New York i njegove ključne igrače, koja je Kniksima donijela najviše ocene.

Brunson je novi kralj New Yorka

Vođa. Facilitator. Kako god da ga nazovete, potpisivanje Jalena Brunsona prošlog leta iz Dallasa bio je pun pogodak. Brunson je bio ta karika koja je nedostajala na parketu. Momak koji je podigao svoju ali i timsku igru na jedan višu nivou. Od njegovog jedinstvenog stila igre do načina na koji se ponaša kroz svoj život, Brunson je dokazani pobednik.

Nakon sjajnog nastupa u play offu sa Dallasom, predviđalo se da će Brunson imati veću ulogu u Knicksima. Sa prosekom od 16.3 poena, 4.8 asistencija i 3.9 skokova po utakmici tokom sezone 2021-22 (kada je igrao za Mavse), niko nije mogao očekivati skok koji je napravio samo u prvoj godini u New Yorku. Postizao je 7.7 poena više i imao je 1.4 asistenciju više po utakmici, čime je ušao u najuži ibor za igrača koji je najviše napredovao. Iako ga je Lauri Markkanen pobedio, Brunsonova kandidatura za nagradu bila je uverljiva kao i svaka druga, posebno s obzirom na to da je vodio svoj tim u svojoj prvoj godini do druge runde doigravanja.

Brunsonova najupečatljivija utakmica ove sezone bio je njegov učinak od 48 poena protiv Cavaliersa. Cavsima je, u odsustvu Randlea, održao pravi košarkaški čas, šutirajući 18 od 32 iz igre, dok je imao i 9 asistencija.

Njegova disciplina i kreativni pristup igri omogućavaju mu da da se izbori za jedinstvene šuteve na različitim pozicijama, što čini njegov šut izuzetno teškim za zaustavljanje, čak i ako nije najbrži igrač na parketu. Njegov koeficijent inteligencije i odlučnost kao igrača uticali su na ostatak tima, i bez obzira na to da li je njegov All-NBA saigrač bio uz njega, ili nije.

Iako je njegova odbrana najslabiji deo njegove igre, njegov pobednički stav i ratnički karakter ga čine unikatnim – on skače da zgrabi izgubljene lopte, preuzima napade i nalazi se na pravim mestima da pomogne svom timu u odbrani i u napadu. Ako postoji neko u timu koji ne treba da pojača svoju igru za sledeću sezonu, to je Brunson. Ali imajući na umu kakav je tip igrača i osoba, Jalen Brunson će učiniti sve što je potrebno da Knickse odvede u obećanu zemlju.


Knicks UČINAK IGRAČA 2022-23

Najstariji igrači: 34 – Derrick Rose; 30 – Evan Fournier

Najmlađi igrači: 19 – Trevor Keels; 22 – Miles McBride; Quentin Grimes, RJ Barrett

Najviše nastupa: 82 – Isaiah Hartenstein; 81 – Immanuel Quickley; 77 – Julius Randle

Najviše minuta po meču: 35.5 – Julius Randle; 35.0 – Jalen Brunson; 33.9 – RJ Barrett

Strelci: 25.1 – Julius Randle; 24.0 – Jalen Brunson; 19.6 – RJ Barrett

Asistencije: 6.2 – Jalen Brunson; 4.1 – Julius Randle

Skokovi: 10.0 – Julius Randle; 9.4 – Mitchell Robinson; 7.0 – Josh Hart

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 58.6% – Josh Hart; 49.1% – Jalen Brunson; 46.8% – Quentin Grimes


Druga, treća violina…

Randle je sa double double učinkom od 25.1 poen i 10 skokova po meču, uz 4.1 asistenciju, ponovo bio temeljni igrač Knicska i sa pravom All Star. Bio je Randle borben, bio je clutsh (setimo se trojke u zadnjim sekundama protiv Heata u martu), ali mu je nedostajalo kvalitete i igara na ovom nivou u play offu (16.1 poen, 8.3 skoka i 3.6 asistencija u doigravanju). Može on više, i mora ukoliko New York želi korak više. Ili dva.

Sports Illustrated

Barretova regularna sezona bila je mešovita jer je 22-godišnjak povremeno imao lošije nastupu prvoj godini svog ugovora vrijednog 100 miliona dolara, završavajući s prosekom od 19.6 poena po utakmici. Međutim, RJ je imao dobar učinak u postsezoni jer je bio jedan od retkih Knicksa koji nije doživeo drastičan pad svog šuta za tri poena u doigravanju, a generalno je imao solidan učinak u 11 utakmica play offa Knicksa. Nije bilo savršeno za tolik0 plaćenog igrača, ali Barret je mlad i imam još dosta prostora za napredak.

Uz Robinsona koji je važan deo ovog tima, posebno u odbrani (7.4 poena, 9.4 skoka, 1.8 blokada) važan dodatak timu bio je i Josh Hart koji je timu doneo jedan dodatni rezervoar energije. Sa 9.8 poena u regularnom delu, postao je dvocifren u play offu – sa 10.4 poena i 7.4 skokova.

Šta dalje?

Knicski su napravili iskor u ovoj sezoni, i igrački i rezultatski. Drugi krug play offa niko im nije predviđao u vrlo jakoj konkurenciji na Istoku. Njihovi uporni defanzivni napori omogućili su im da se efikasno takmiče protiv višerangiranih protivnika, ali su njihovi ofanzivni nedostaci bili vidljivi u nekim važnim utakmicama. Sezona je naglasila potrebu za kontinuiranim razvojem igrača i potencijalnim prilagođavanjima spiska kako bi se poboljšala ofanzivna igra pre svega.

Tokom leta kjučna je bila odluka Josha Harta koji je imao player opciju. On je produžio ugovor na 4 godine za 81 milion dolara. Doneo je u tim iz “velike jabuke” novu energiju i od nkega se dosta očekuje. Nisu se odlučili da sa Roseom nastave u zadnjoj godini ugovora, čime su sebi oslobodili 15 miliona. Stigao je iz GSW Donte DiVicenzo.

Trenutni roster tima izlgeda dobro, fali im možda još jedno kvalitetno krilo koje bi bilo podrška Barrettu i Randleu. Postoji prostora da se uradi još neki trade. Svakako i sa ovakvim timom Knicski izgledaju dobro i konkurentno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*