Srpski trener preuzima Toronto

Petre Thomas-USA TODAY Sports

Srbija može da se pohvali da je jedina neamerička zemlja sa dvojicom trenera koji su dobili mesto šefa stručnog štaba u NBA ligi. Posle Igora Kokoškova koji je predvodio Finiks Sanse 2018-2019, kormilo jednog NBA ligaša od ovoga leta preuzeće još jedan Srbin – Darko Rajaković, kojeg je odabrao Toronto.

Rajaković je imao paklenu konkurenciju, bili su tu Kenny Atkinson, Becky Hammon, Sergio Scariollo, no kanadski tim se opredelio za dosadašnjeg asistenta Memphis Grizzliesa.

Ko je Darko Rajaković?

Darko Rajaković je rođen u Čačku 22. februara 1979. godine, a košarkom je počeo da se bavi kao veoma mlad. Već sa 16 godina se upustio u trenerske vode, kada je preuzeo mladu selekciju tima iz rodnog mesta, njegovog Borca iz Čačka. Tamo se zadržao tri sezone, pre nego što je sa 19 godina preuzeo i mlađe kategorije Crvene zvezde, gde će se zadržati narednih osam godina.

Od 2012. je u SAD gde je prvo bio asistent u Tulsi, a potom je radio u Phoenixu i Oklahomi u vreme njihovih najvećih uspeha sa Westbrookom, Durantom, da bi poslednje tri godine vrlo uspešno radio u Memphis Grizzliesima, hit ekipi NBA lige.

U dve sezone koliko je proveo u Tulsi, on je imao skor od 51 pobede i 49 poraza, a “napravio” je nekoliko NBA igrača poput Reggia Jacksona, Perryja Johnsona, Jeremy Lamba, Andrea Robersona. Čak 11 košarkaša je završilo u NBA ligi nakon saradnje sa srpskim trenerom.

Na leto 2014. godine stigao poziv i da se priključi Thunderima kao pomoćni trener, gde je takođe radio na razvoju košarkaša. Uz istaknute zvezde poput Duranta i Westbrooka, Rajaković je radio na razvoju tada mladih igrača poput Shroedera, Oladipa, Adamsa, Abrinesa…

Álex Abrines & Darko Rajaković

Te 2014. godine je stigla još jedna nagrada za Rajakovića, a to je poziv za All-star vikend, gde je takođe bio u stručnom štabu.

Pet godina je potom proveo u Oklahomi, pre nego što se pridružio Sunsima, ali tamo se zadržao tek jednu sezonu, kada je konačno stigao u Memphis, gde će provesti iduće tri godine i gde će zabeležiti svoj debi na klupi u odsustvu Tylera Jenkinsa.

Konceptualni napad ili – reši se lopte za 0.5 sekundi

Nije tajna da je upravo Rajaković bio važan šraf u klubu koji prethodne dve godine igra strašnu košarku, i oba puta je završio kao drugoplasirani tim na jakom Zapadu sa preko 60 % pobeda.

Koliko u njega imaju poverenja, najbolje govori i to da je nekoliko utakmica Grizzliesa samostalno vodio u odsustvu prvog trenera. O njemu je 2022. godine pisao i ESPN koji ga je stavio na listu mladih stručnjaka na koje treba obratiti posebnu pažnju u budućnosti, a svi oko njega kažu da zna da “ostavi dobar utisak” i da ima odličan odnos sa svim igračima. Tako je pomogao da se u Memphisu razviju Desmon bane i najbolji defanzivac lige Jaren Jackson Jr, dok je njegova košarka ofanzivna i podrazumeva “konceptualni napad”.

Stručnjaci objašnjavaju da Rajaković od svih pet igrača, koji su u tom trenutku na parketu, traži da podjednako dele odgovornost – i da donose odluke brzo. U jednom podkastu razgovarao je o ovom stilu:

“Opisali smo naš identitet kao igranje košarke za 0,5 sekundi. To znači da morate da donesete odluku za pola sekunde – bilo da šutirate, bilo da dodajete, da idete u prodor. Morate samo brzo da donesete odluku, želimo da igramo jako brzo”, objašnjavao je Rajaković.

Sada, posle tri godine u Grizlisima, Rajaković će samostalno voditi klub, i to šampiona iz 2019. godine. Raptorsi imaju solidan tim koji nije nikako uspeo da se konsoliduje nakon tog šampionskog prstena i odlaska Kawhi Leonarda. Sada su im prva imena Pascal Siacam, Scottie Barnes (2022 najbolji rookie), Ameobya, dok je sudbina playa Freda Van Vleeta za sada nejasna i neizvesno je hoće li ostati u timu.

“Raptorsi su hteli trenera u kog veruju i koji će moći da nastavi put ove franšize i sa veteranima, ali i sa totalno promenjenim timom ukoliko se odluče da dovedu nove košarkaše i izgrade sve od nule,” napisao je još jedan poznati NBA analitičar.

Čini se da je Rajaković u dobroj sredini i videćemo koliko će moći da izvuče od ekipe Reptorsa u sezonama koje dolaze.

Čestitka velikana

Među prvima koji je čestitao srpskom stručnjaku je i trofejni italijanski trener i čovek koji je svojevremeno asistirao Niku Nursu u šampionskoj sezoni kanadske franšize – Sergio Scariolo.

Aktuelni selektor španske reprezentacije i strateg Virtusa tri sezone (2018-2021) bio je na klupi Toronta, odlično poznaje sredinu, upućen je u prilike u klubu, te otud i smatra da su sa Rajakovićem Reptorsi napravili pun pogodak.

“Čestitam i svu sreću želim mom dobrom prijatelju i treneru. Odličan izbor, sjajno je videti da evropski trener dobije šansu da dokaže svoju vrednost na mestu prvog trenera nekog NBA tima! Od srca hvala Reptorsima, napravili ste izuzetno smislen potez”, napisao je Skariolo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*