Sacramento Kings 2022 – 2023: Mladi, atraktivni sa velikim potencijalom

Bilo je potrebno i čekalo se punih 17 godina! Sacramento je konačno sa jednim mladim i poletnim timom uspeo da se izbori za igru u play offu. Čelnici kluba su uložili poverenje u DeArona Foxa kao predvodnika ekipe, pa su prethodne sezone odlučili da promene tim oko njega i trejduju Hielda i Haliburtona u zamenu sa Domantasa Sabonisa iz Indiane. U međuvremenu su dobili i pojačanje u vidu Kevina Huertera iz Atlante, kao i četvrtog picka sa drafta 2022. godine, Keegana Murraya.

Ova dva pojačanja su se pokazala kao pun pogodak, pa su Kingsi, nakon nešto sporijeg starta, briljirali tokom čitavog regularnog dela. Sezonu su završili kao trećeplasirana ekipa na vrlo izjednačenom Zapadu, a ujedno su poneli i titulu šampiona Pacifičke divizije, prvi put još od 2003. godine.


Pregled prethodnih sezona:


NBA atrakcija

Kako su pisale kolege za NBA Serbia, uspeh tima se pokazao i kroz rekorde koje su postavili ove godine.  Početkom godine su postavili rekord franšize po broju postignutih trojki na jednom meču (23). Kasnije tokom sezone su se upisali u anale, kada su nakon dva produžetka protiv Los Angeles Clippersa upisali pobedu ukupnim rezultatom 176-175, što je bilo dovoljno za rekord franšize po broju postignutih poena, ali i za drugo mesto u istoriji lige po broju postignutih poena na jednom meču.

Šuterske sposobnosti Keegana Murraya su odmah došle do izražaja, a to je krunisao titulom najefikasnijeg trojkaša lige u rookie sezoni, svrgnuvši sa trona Donovana Mitchella. Duo Murray – Huerter će ostati upamćen u redovima Sacramenta kao prvi dvojac koji je postigao 200 ili više trojki u jednoj sezoni.

Kao šlag na tortu za vrlo efikasnu sezonu, Fox je odneo titulu “clutch” igrača godine, prvu ikada dodeljenu u NBA ligi. Kingsi su radili sve kako treba – bili su silno motivisani u regularnom delu, pa se zbog velikih uspeha očekivalo dosta od njih i u samoj završnici.

A već na prvom koraku… šampioni!

U najzanimljivijoj seriji prve runde, Warriorsi su odneli pobedu nad Kingsima posle sedam odigranih utakmica.

Koliko su Kingsi imali dobru godinu, toliko se GSW mučio da uspostavi svoj prepoznatljiv ritam tokom čitave sezone. Warrriorsi su imali mnogo problema što se tiče gostovanja, pa su sezonu završili sa skorom od 11 pobeda i 30 poraza kada su igrali van kuće. Jedini timovi koji su imali gori skor u ovom segmentu igre jesu Houston, Detroit i San Antonio.

Prva utakmica najgledanije serije ove godine je ispunila sva očekivanja po pitanju inteziteta. U prepunoj dvorani u glavnom gradu Kalifornije, obe ekipe su bile izuzetno motivisane da povedu u seriji, pa je utakmica ušla u neizvesnu završnicu. Steph Curry je imao priliku da odvede utakmicu u produžetke, međutim nije bio precizan iza linije 7,25. Najzaslužniji za trijumf domaćina bio je Fox sa 38 poena, a pratio ga je saigrač sa koledža, Malik Monk, sa 32 poena.

Druga utakmica je bila sličnog toka — igrala se gruba, „rvačka“ košarka iz koje je proisteklo veliki izgubljenih lopti u prvom delu utakmice (9 ukupno u prvoj četvrtini), ali i prelepih poteza sa obe strane. Ipak, ostaće u senci nesportskog poteza i isključenja Draymonda Greena, koji je odlučio da zgazi Domantasa Sabonisa nakon pada prilikom skoka i pozicioniranja. I sami čelnici lige su izneli svoju zabrinutost ovim potezom, pa je odlučeno da veteran Warriorsa bude van rostera i u utakmici broj 3.

Kingsi su odbranili prednost domaćeg terena (114-106) i tako postala prva ekipa koja je uspela da stekne prednost od 2-0 protiv Warriorsa otkako je Curry potpisao za ovu franšizu. Golden State je svoje komšije iz severne Kalifornije dočekao bez jednog od boljih defanzivaca u ekipi, ali ih to nije sprečilo da prikažu dobru borbu. Kingsi nisu bili na svom nivou, šut za tri poena ih nije išao, što su domaćini iskoristili i smanjili prednost na 2-1 (114-97).

Ostatak serije biće upamćen po nezaboravnim partijama Stepha Curryja i Kevona Loonija. Curry je šutirao oko 50% za tri poena u trećoj, odnosno 45% u četvrtoj utakmici. U dramatičnoj završnici četvrtog meča Hareison Barnes nije uspeo da pogodi trojku, pa se tako Kingsi vraćaju u Scramento bez „brejka“ (126-125).

Fox i Monk nisu dozvolili da se najzanimljivija serija prve runde završi bez sedmog, finalnog susreta. Brzim poenima iz tranzicije, čvrstom odbranom i agresivnim napadom, Kingsi šalju seriju nazad u svoju dvoranu, gde se nadaju da mogu da naprave veliko iznenađenje pred jednom od najglasnijih publika lige (118-99).

Utakmica koja je odlučivala pobednika serije je krenula istim tempom kao i prethodne—brza košarka, poeni iz tranzicije, dobri napadi i odlična odbrana. Kingsi su delovali kao motivisanija ekipa na terenu u prvom delu. Domaćini su na poluvremenu imali prednost od 4 poena, raspoloženiju ekipu i rešenost da svrgnu šampiona lige već u prvoj rundi. Ipak, veteransko iskustvo Stepha Curryja nije dopustilo da se ostvari san mladoj i neiskusnoj ekipi. Praćen Loonijem, koji je apsolutno dominirao pod reketom i upisivao skok za skokom,Steph je odlučio da prevagne rezultat u svoju korist.

Inspirisan energijom koju je slala protivnička publika sa tribina, Curryju je proradio „pobednički inat“, pa je tako ubacio istorijskih 50 poena, apsolutno slomio Sacramento koji nije uspeo da isprati njegov tempo i srušio sve nade mlade ekipe za prolazak u drugu rundu (120-100).


Kings UČINAK IGRAČA 2022-23

Najstariji igrači: 32 – Matthew Dellavedova; 30 – Harrison Barnes

Najmlađi igrači: 22 – Keegan Murray, Kessler Edwards

Najviše nastupa: 82 – Harrison Barnes; 80 – Davion Mitchell, Keegan Murray

Najviše minuta po meču: 34.6 – Domantas Sabonis; 33.4 – DeAaron Fox; 32.5 – Harrison Barnes

Strelci: 25.0 – DeAaron Fox; 19.1 – Domantas Sabonis; 15.2 – Kevin Huerter

Asistencije: 7.3 – Domantas Sabonis; 6.1 – DeAaron Fox; 3.9 – Malik Monk

Skokovi: 12.3 – Domantas Sabonis; 4.6 – Keegan Murray

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 61.5 % – Domantas Sabonis; 51.2 % – DeAaron Fox; 48.5 % – Kevin Huerter


Tim za budućnost

Sacramento je prošle sezone igrao košarku na visokom nivou tokom čitave sezone, kao i u play off okršajima sa Warriorsima u svih sedam utakmica. Mnogi analitičari ističu da bi Kingsi vrlo lako došli do druge runde da nisu naleteli na Warriorse, ekipu koja dominira ligom u poslednjih 10 godina. Neiskustvo i velika želja za dokazivanjem na kraju nisu bili dovoljni da odvedu ovaj mladi tim u dalju fazu takmičenja.

Ipak, svi navijači Kingsa mogu da budu zadovoljni uspehom svog kluba ove sezone. Konačno su prekinuli loš niz, pružili su žestok otpor jednoj od najboljih ekipa u ligi, i po svemu sudeći, igraće u skoro istom sastavu kao i ove sezone. To bi značilo da možemo da očekujemo Kingse među favoritima za osvajanje prstena.

Šta dalje?

Kingsi su bili iznenađujući prvaci Pacific divizije, i imali su fenomenalnu sezonu. Uz to u off sezonu ušli su sa brdom prostora u cap spaceu. Sabonisu i Monku i njiho i ugovori dolaze na naplatu i revizije tek iduće leto, dok su mladi Keeganu Murrayu, Mitchellu na redu tek za 2 ili više godina.

Imaju odličnu situaciju sa capom, dosta prostora da zadrže tim i eventualno još nekog potpišu pred sezonu. Uz snažni core igrača na koje računaju i koji su nosioci atraktivne igre (Fox, Sabonis, Huerter, Murray, Mitchell, Monk) tu su Barnes, veterani Len i Lyles, a stigao je tokom leta i Sasha Vezenkon, najubojitiji i najbolji igrač Evrope.

ESPN analitičar, Chris ”Mad Dog” Russo smatra da Kingsi imaju pontecial i realne šanse da se uključe u borbu za titulu iduće sezone. Oni su na visokom, četvrtom mestu, na njegovoj listi favorita:

“Kako da netipujem na njih sa De’Aaron Foxom, [Malikom] Monkom, [Domantasom] Sabonisom i onim što su dobili ove godine? [Sacramento] će biti samo bolji. Pobedili bi Golden State da je [Harrison] Barnes imao taj skok. Osvojili bi tu seriju onda bi igrali sa Lakersima i ko zna? Fox je sjajan, Monk je odradio odličan posao, sviđa nam se Sabonis, klinac iz Baylora [Davion Mitchell], samo će biti bolji. Mnogo iskustva stekli su u prošlogodišnjoj postsezoni. Znate da će sledeće godine biti tim sa 50 pobeda.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*