Sacramento Kings 2021-2022: Lutanju nikad kraja

Protekla sezona je bila još jedna mučna za navijače Kingsa. Još jedna u nizu. Nisu uspjeli izboriti playoff još od 2006. godine, a ni u prošloj sezoni nisu bili blizu. Tavorenje na dnu Lige se nastavilo, a što je još gore nisu ostvarili nikakav napredak.

Paragraf je preuzet iz prošlogodišnjeg recapa sezone Kingsa, a potpuno se može primjeniti i na ovu sezonu. Napredak je bio ravan nuli, zabilježili su jednu pobjedu manje nego prošle sezone, a playin turnir je bio jednu pobjedu dalje u odnosu na prošlu sezonu. Playoff je bio miljama daleko. U protekloj sezone Kingsi su “proslavili” punoljestvo bez pobjede u doigravanja, a čak 16 godina bez nastupa u istom.

2002: Legendarni dueli Kingsa i Lakersa

U nekim boljim vremenima za navijače Kingsa borili su se sa Lakersima u finalu zapada, a sada obje ekipe “idu na pecanje”. Razočaravajuća sezona na parketu bila je dodatno “pojačana” i nekim odlukama izvan parketa. Pod pritiskom da se odrade promjene nakon što je bilo jasno kako je doigravanje gotovo nemoguća misija, Kingsi su razmijenili Haliburtona u Pacerse, možda i najvećeg potencijala u ekipi – za Sabonisa. Domantas je odličan centar, no perspektiva s njim kao drugom opcijom u ekipi (nakon Foxa) nije baš blistavija od one s Haliburtonom u ekipi. Ne može se reći da je Sabonis razočarao. Donio je točno ono što se od njega i očekivalo, a bilježio je gotovo jednake brojke kao i u Pacersima. Suditi nakon 15 utakmica definitivno nije optimalno, no nelogičnost se naziru iza ove razmjene.


Podsetnik na prethodne sezone:


Sacramento 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 32 – Justin Holiday, 29 – Harrison Barnes

Najmlađi igrači: 21 – Tyrese Haliburton, 22 – Marvin Bagley III, Davion Mitchell

Najviše nastupa: 77 – Harrison Barnes, 75 – Davion Mitchell

Najviše minuta po meču: 35.3 – De’Aaron Fox, 34.5 – Tyrese Haliburton

Strelci: 23.2 – De’Aaron Fox, 18.9 – Domantas Sabonis

Asistencije: 7.4 – Tyrese Haliburton, 5.8 – Domantas Sabonis

Skokovi: 12.3 – Domantas Sabonis, 7.2 – Marvin Bagley III

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 66% – Richaun Holmes, 55.4 – Domantas Sabonis


“The Fox and the Ox”

Potpisom 163 miliona $ vrijednim produljenjem ugovora prije početka sezone De’Aaron Fox je bio projiciran kao prva zvijezda Kingsa. Odličnom rookie sezonom Haliburton je možda ostavio u nedoumici neke oko koga je potrebno graditi ekipu no ne smijemo zaboraviti ni da je Fox prošle godine odigrao sezonu karijere. Unatoč lošijem početku, Kingsi su znali oko koga će graditi ekipu. Razmjenom za Sabonisa, Haliburtona su poslali u Indianu i dali ključeve ekipe u ruke Foxu.

Foxu ove sezone gotovo ništa nije išlo od ruke. Nekoliko puta je pauzirao zbog Covid izolacije, a ni povrede ga nisu izbjegle. Statistički imao je lošiju sezonu od prošlogodišnje po gotovo svim parametrima. Jedino je bilježio više minuta u prosjeku, što još pogoršava stanje sa brojkama. Tračak nade za navijače Kingsa je stigao nakon tradea. Djelomično iz razloga što se Sabonis vrlo brzo priviknuo na novu ekipe, a djelomično zatoš to je i Fox napokon počeo igrati. Od tradea za Sabonisa Fox je u narednih 15 utakmica 28 poena u prosjeku uz 50% šuta iz igre. Ukupno je pet puta ubacio 30+ poena sa Sabonisom u ekipi.

Igra novog dua Kraljeva definitivno raduje. Možda je ipak moguće da je uprava Kingsa napravila dobru odluku. Iduća sezona će pokazati.

Potraga za trenerom

Koncem prošle sezone bilo je jako puno nezadovoljstva sa radom trenera Lukea Waltona. Naveliko se pričao o smjeni prije početka sezone, no Kingsi su izjavili kako su uz Waltona i da ga ne namjeravaju mijenjati. Ljubav je trajala malo više od 15 utakmica u novoj sezoni. Presudio mu je negativni niz u kojemu su Kingsi u devet utakmica ubilježili osam poraza. Walton nije ostavio bajan utisak u Sacramentu. Početak jest bio obećavajuć ali Luke Sacramento napušta sa negativnim 68-93 scoreom u nešto više od dvije godine provedenih na klupi Kingsa. Ovo je samo score u regularnoj sezoni, no i kada bi uračunali i doigravanje – brojke bi ostale iste…

Umjesto Waltona na klupu je stiglo privremeno rješenje Alvin Gentry. Bivši strateg Pelicansa stigao je u tabor Kingsa kao pomoćnik Waltonu, a kako je već imao podosta iskustva na klupi bio je idealno “požarno” rješenje do kraja sezone. Nakon tog niza šanse Kingsa za playoff su već tada bile dobrano smanjenje, pa je bilo odlučeno kako će se novi trener imenovati nakon sezone. Gentry je odradio solidan posao, nešto što smo mogli i očekivati od ovakve ekipe.

Završetkom sezone Kingsi su napokon imenovali novog trenera. Kao što nas već i naviknuli, odabir baš i nije bio logičan. Bivši trener Cavsa osvojio je naslov kao pomoćnik sa Warriorsima, a cijelo vrijeme doigravanja dogovarao je uvjete sa Kingsima. Nakon druge runde, objavljeno je kako Brown napušta mjesto Kerrovog pomoćnika i odlazi u Sacramento. Čeka ga ogroman posao, uigravanje novog tandema Fox – Sabonis, pobrinuti se da se slučaj “Bagley” ne ponovi sa novim mladim igračima i da napokon nakon duge suše vrati doigravanje u Sacramento.

1 Comment

  1. Cekaju 16 god play iff i cekat ce jos dugo s ovakvom mladom.neiskusnom.ekipom bez neke vece zvijezde nemaju sta tražiti na jakom zapadu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*