Phoenix Suns 2022 – 2023: Nešto fali da se dođe do kraja

Phoenix Sunsi su sezonu 2022-2023 završili sa učinkom 45-37, čime su za jednu poziciju bili bolje plasirani od Clippersa i doigravanje dočekali sa 4. pozicije kao nosioci, i to baš u duelu sa timom iz LA. Cllipersi nisu bili težak posao obzirom da su bili manje više lišeni doprinosa svoje dve najveće zvezde – Paula Georgea i Kawhi Leonarda. Njihov put u play offu završen je kada su naleteli na raspoložene Nuggetse koji su ih elimisali u šest mečeva.

Phoenix u NBA ligi učestvuje od 1968. godine, ali grad na rubu pustinje još nije dočekao šampionsku titulu. Još 1976. u finalu poznatom po utakmici s tri produžetka izgubili su od Bostona, 1993. je ekipa predvođena Charles Barkleyjem zaustaviljena od Michaeal Jordana i Chicago Bullsa, a 2021. su poveli 2:0 pa izgubili sledeće četiri utakmice od Milwaukeeja.

Samo dve godine nakon tog finala u sastavu su još samo Booker i Ayton, ali nakon godina otrovne atmosfere u klubu tokom vlasnikovanja omraženog i škrtog Roberta Sarvera, razmetljivi i rastrošni Ishbia donio je klubu, gradu i regiji novu nadu, koja će u idućim godinama završiti ili neverovatnom erupcijom sreće i veselja ili potpunim fijaskom.


Pregled prethodnih sezona:


Dolazak KD-a

Uz konstatno opasnog Bookera, koji je u timu iz Arizone nedodirljiv, i centra Ayona koji je nedavni produžio vernost ekipi, Sunsi su se pojačali tokom sezone i jednim od najboljih scorera – Kevinom Durantom.

Iako je zbog povreda uoči doigravanja za Sunse odigrao samo osam utakmica, Durant se pokazao kao odličan potez i Sunsi su jedini protiv kasnijih prvaka Denver Nuggetsa uspeli otkinuti dve pobede. Ali Durant, Booker i Paul redom su majstori “mid rangea”, igrači koji se najčešće oslanjaju na šut s poludistance. I tu je postojao prvi problem uočen u trenucima dok su sva trojica bila na parketu.

Kad se tome doda da je Paul većinu serije protiv Nuggetsa propustio zbog povrede i da mu je 38 godina, da je Durant u poslednje četiri sezone zbog povreda odigrao samo 137 utakmica (plus doigravanje), bilo je jasno da se ekipa treba podmladiti i učiniti raznovrsnijom.

Tako je stigao Beal koji je osam godina mlađi od Paula, bolji je šuter za tri poena  i jači je u prodorima u reketu. Ali, istovremeno, Beal nije razigravač, baš kao ni preostale zvezde Sunsa, iako je Durant svestran, a Booker je u mlađim danima prisilno igrao jedinicu, bez većih uspeha.

Novi vlasnik

Mat Ishbia u februaru je kupio Sunse za rekordne četiri milijarde dolara od omraženog Roberta Sarvera, kojeg je NBA suspendovala na godinu dana zbog seksističkog, rasističkog i drugih oblika nedoličnog ponašanja te ga je praktično prisilila da proda franšizu.

Uskočio je 43-godišnji Ishiba spremno u novu ulogu. Zanimljivo da je on na Univerzitetu Michigan State čak bio član šampionske ekipe iz 2000., iako nije igrao. Već nekoliko dana nakon kupnje zatražio je od generalnog menadžera Jamesa Jonesa da mu dovede Duranta, nezadovoljnog u Brooklyn Netsima. Imao je Ishiba i nekoliko ispada, koji su na kraju završili na simpatičan način.

Naime tokom play off okršaja Nuggetsa i Sunsa, Ishiba i naš Nikola Jokić imali su žestok sukob tokom četvrte utakmice play offa. Jokić je na meču ubacio 53 poena, a do incidenta je došlo tokom druge četvrtine. Bek Sunsa Josh Okogie završio je u publici pokušavajući uhvatiti loptu koja je otišla izvan terena. Nju je ugrabio Ishbia, a Jokić je u gužvi koja je nastala pokušao uzeti loptu te je u tom pokušaju laktom odgurnuo vlasnika Sunsa. Jokiću je zbog toga suđena tehnička, a američki mediji otvorili su priču o mogućoj kazni. Ipak, kazna koju je Jokić dobio bila je puno blaža, 25.000 eura. Tako je dobio priliku igrati i petu utakmicu.

Pre tog meča je Jokić oduševio i džentlmenskim ponašanjem. Nakon što je završio sa zagrevanjem krenuo je prema svlačionici. Putem je vidio Ishbiju na klupi. Nasmejao se, dodao mu loptu te mu prišao i zagrlio ga. Ovim potezom je izazvao oduševljenje ljubitelja NBA-a.


Suns UČINAK IGRAČA 2022-23

Najstariji igrači: 37 – Chris Paul; 34 – Kevin Durant; 32 – Torrey Craig

Najmlađi igrači: 22 – Darius Bazley, Duane Washington Jr.

Najviše nastupa: 79 – Torrey Craig; 74 – Damion Lee; 72 – Josh Okogie

Najviše minuta po meču: 36.4 – Mikal Bridges; 34.6 – Devin Booker; 33.6 – Kevin Durant

Strelci: 27.8 – Devin Booker; 26.0 – Kevin Durant; 18.0 – DeAndre Ayton; 17.2 – Mikal Bridges

Asistencije: 8.9 – Chris Paul; 5.5 – Devin Booker

Skokovi: 10.0 – DeAndre Ayton; 6.4 – Kevin Durant; 5.4 – Torrey Craig

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 58.9 % – DeAndre Ayton; 57 % – Kevin Durant; 49.4 % – Devin Booker


Good bye Paul!

Jedan od najboljih NBA razigravača u istoriji Chris Paul odigrao je svoju poslednju sezonu za Sunse, i na leto je postao slobodni igrač. Nakon trejda u Wizardse, za Beala i čitav paket igrača, Paul će naredne sezone igrati za Warriorse. Chris Paul napunio je 38 godina, a ove sezone davao je najmanje poena u proseku u karijeri (13.9 po utakmici), a beležio je i devet asistencija po utakmici.

S Phoenixom je 2021. godine potpisao četverogodišnji ugovor, no nije ga odradio do kraja. Paul je prije dve godine sa Sunsima ušao u NBA finale, u kojem su izgubili od Milwaukee Bucksa.

Youtube / screenshot

Otišao Monti, stigao Vogel

Sunsi su nakon još jedne rezultatski neuspešne sezone odlučili otpustiti 51-godišnjeg Montyja Williamsa, dosadašnjeg trenera koji je na toj dužnosti bio od 2019. godine. Razlaz je usledio nakon što je Phoenix ispao u polufinalu Zapadne konferencije od Denvera s 2:4. Williams je u sezonu 2021-2022 izabran za najboljeg trenera u NBA ligi, a Phoenix je vodio do play offa u sve tri godine svog mandata. Njegov najbolji rezultat bilo je veliko finale NBA lige 2021. godine, kada je klub iz Arizone u finalnoj seriji poražen od Milwaukeeja.

Nice se dugo čekalo na odgovor, i Sunsi su angažovali bivšeg trenera LA Lakersa Franka Vogela koji ih je vodio do titule 2020. godine. Vogel je potpisao petogodišnji ugovor vredan 31 milion dolara. Njegova karijera je započela u Indiani 2011. godine, a pod njegovim su vodstvom Pacersi dve godine zaredom bili najbolja defenzivna ekipa lige (2012.-2013. i 2013.-2014.). Od 2016. do 2018. vodio je Orlando Magic, pre nego što se 2019. pridružio Lakersima.

Šta dalje?

Otkako je Mat Ishbia u februaru 2023. kupio Sunse za četiri milijarde dolara od Roberta Sarvera, koji je poteran iz lige zbog optužbi za mizoginiju i rasizam, NBA franšiza iz Phoenixa bila je najaktivnija i najagresivnija na tržištu. Već na početku svoje vladavine Ishbia je doveo Kevina Duranta, a nakon ispadanja u drugom krugu doigravanja od Denvera potpuno je rasturio ekipu.

U odnosu na sastav koji je pre dve godine igrao u NBA finalu protiv Bucksa, u Sunsima su još samo dva igrača – Devin Booker i Deandre Ayton, s tim da su se centra prvoizabranog na draftu 2019. već pokušavali rešiti putem tradea. Uz Duranta i ovog leta pristiglog Bradleyja Beala Sunsi sad u timu imaju poker asova na koji im otpada više od 78% prostora pod salary capom, a doslovno celi ostatak rostera popunili su igračima na minimalnim ugovorima. Iako nije neuobičajeno da ekipe imaju dva do tri ugovora koji znatno odskaču od ostalih, niko pre nije otišao u ovakvu krajnost.

Tako će iduće sezone Durant i Beal zaraditi više od 46 miliona dolara, Booker 36, Ayton 32.5, a sledeći najskuplji igrač Sunsa je Eric Gordon, čiji je veteranski minimalac od 3.2 milijuna veći od drugih igrača jer je taj tip ugovora propisan godinama iskustva u ligi.

Sunsi su pustili playa Camerona Payne u Spurse, i tako uštedeli 26.4 miliona. Time su otvorili i mesto u rosteru na koje su dojeli centra Bola Bola. On se s 218 cm i rasponom ruku od 223 cm savršeno uklapa u viziju Sunsa u kojoj su četiri zvezde okružili jeftinim, atletičnim igračima dugačkih ruku koji igraju obranu i mogu pogoditi vanjski šut.

Što se izgleda tima na parketu tiče, do sinoć se činilo da bi Payne mogao biti startni razigravač u idućoj sezoni, uz četiri zvijezde u petorci, ali ovako bi u petorku mogao uskočiti Gordon, bivši šesti igrač godine i prvak u tricama. Opcija je i da ulogu “jedinice” preuzme Booker, što je ne osobito uspješno radio u ranoj fazi karijere, ali The Athletic piše da su Sunsi tu poziciju namenili Bealu. On svakako zna s loptom, a u Washingtonu je nakon povrede Johna Walla godinama bio primarni pokretač, ali nikad pravi razigravač.

Za uigravanje komplikovanog sistema sa gotovo celom novom eipom Vogel neće imati dovoljno vremena, već će na tome raditi korak po korak, kroz celu sezonu i nadati se da će do play offa sve sesti na svoje mesto. Ako ne ove sezone, biće još prilika jer Sunsi su se praktično vezali da naredne tri godine igraju sa ove četiri zvezde. Durant i Ayton imaju ugovore do ljeta 2026., Beal do 2027., a Booker do 2028., a postrožena pravila novog kolektivnog ugovora maksimalno će im limitirati fleksibilnost i u trejdovima, pa ako ta četvorka ne bude funkcionisala zajedno, biće je teško razdvojiti, posebno zato što Beal i dalje ima “no trade” klauzulu i može odbiti svaki trejd.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*