Phoenix Suns 2018 – 2019: Kokoškov i njegova vizija sagoreli u godinu dana

Nakon sezona tavorenja na dnu NBA, i permanentnog rebuidinga i sakupljanja dragulja putem drafta, očekivalo se da će ova sezona biri prekretnica za tim iz Phoenixa.

Prvi korak ka boljoj sutrašnjci Sunsi su napravili instaliranjem novog trenera. Igor Kokoškov je dobio čast da kao prvi trener s naših prostora vodi NBA ekipu. Dobio je zapravo ono što mu najviše odgovara. Mladu, poletnu i jako talentiranu ekipu koju će moći voditi kako on hoće. Ovogodišnjim draftom dodali su još nekoliko talenata na roster. DeAndre Ayton je glavna vest. Centar Arizone je doveden kao prvi pick kako bi uspostavio dominaciju po košem, dok je Mikal Bridges tu da proširi rotaciju na krilnim pozicijama.

Kako bi napravili balans, Sunsi su doveli i nekoli iskusnih igrača, poput Ryana Andersona (Rockets), Trevora Arize (Rockets), Darrella Arthura (Nets), Richauna Holmesa (76ers), i na kraju sjajnog veterana Jamala Crawdforda.

Kokoškov i njegova omladina

Nažalost, početak sezone je propustio Devin Booker, prvo ime ovoga tima, koji je povredio šaku. Ova sezona bi trebala biti sezona buđenja Dragana Bendera, koji nikako da pokaže ono što zna i umije. Što se tiče rotacije Sunsa, Kokoškov će sigurno dosta koristiti Aytona na centru, te igrati smallball oko njega. Jackson je idealan glue guy, dok će se Bender vjerovatno izvlačiti van.

Nažalost, daleko od bilo kojih prognoza, i potencijala koji je tim imao Sunsi su odigrali još ednu mizernu sezonu. Ne samo što su rezultatski odigrali najlošije u poslednjih nekoliko sezona, već su nejasni potezi i trejdovi (dovođenje, potom i trejd Arize, na primer), te nekonstantnost igara, doveli do toga. Svega 19 pobeda, i čak 63 poraza presudili su Igoru Kokoškovu, te će ostati zabeleženo de je prvi neamerički trener jednog NBA ligaša na klupi svog tima opstao samo jednu sezonu:

Wikipedia

Ovo je ujedno i najslabiji učinak tima iz Arizone u poslednjih 5 sezona. Ovo je ujedno i drugi najlošiji učinak u istoriji franšize.



Šta smo mogli zaključiti?

Ono što je Sunsima bio akutno problem tokom cele prošle sezone jeste nedostatak pravog playa, kojeg su izgubili onog trenutka kada je Eric Bledsoe odlučio podići sidro i otići u Buckse. No, čini se ni prošla sezona niti ovo leto nisu doneli mnogo pameti jer Sunsi su propustili potpisati neke od slobodnih agenata (Irving, Russell, Walker) a ni na draftu nisu doveli ono što im treba (Morant, Darius Garland ili Coby White).

I pored vrlo lošeg rezultatskog učinka, utisak je da Sunsi imaju sjajnu mladu jezgru sa kojom treba raditi i postepeno je dizati. Booker je jedan od najboljih scorera lige, Ayton je pokazao kako zna igrati iskusno i kao rookie, Bridges je koristio odlično svoje minute, Jackson je – utisak je – mogao mnogo bolje… tu si i Kelly Oubre Jr., kao i Dragan Bender koji je potpuno razočarao.

Ayton rutinerski, Booker snajperski

Čak 24 igrača odigralo je makar jedan meč u protekloj sezoni za Sunse. Najstandardniji je bio Mikal Bridges, 22 godišnjak koji je nastupio u sva 82 meča, uz 8.3 poena i 3.2 skoka po meču. Na drugom mestu je krilni igrač Josh Jackson (21), koji je odigrao 79 mečeva (tek na 29 je bio starter), ali je beležio 11.5 poena, 4.4 skoka i 2.3 asistencije, dok je na trećoj poziciji prošlogodišnji prvi pick – DeAndre Ayton. 20-godišnjak je odlično iskoristio prostor u slabašnom timu Sunsa – odigrao je 71 meč, igrao je preko 30 minuta u proseku, a beležio je double double – 16.3 poena, 10.3 skkova i 1.8 asistencija, sa 58.5 % šuta iz igre. Ayton je pokazao da će biti centar budućnosti, siguran na obe strane terena, a jednogodišnje iskustvo kaljenja u najjačoj ligi sveta puno ćemu značiti za ulazak u njegovu sophmore sezonu:

  • Aytonovih 58.5 % šuta iz igre je najveći procenat za nekog rookie igrača koji je imao double double,
  • Aytonovih 74 asistencije tokom njegovih prvih 30 utakmica u NBA je najviše što je jedan centar ostvario (pre njega je to uspelo samo Chrisu Webberu 1993 – 94, kada ih je imao 111),
  • U tri vezane utakmice, od 19 do 23 decembra 2018, Ayton je imao 20+ poena, 15+ skokova i šut od preko 60 % iz igre, prosečno je beležio 25 poena i 17.7 skokova i šutirao je 70.8 % – on je prvi rookie od 1983-84 kome je to pošlo za rukom,
  • U svojih 71 mečeva, Ayton je sa 729 skokova oborio rekord franšize koje drži jedan igrač u jednoj sezoni, dok je na prvom mestu i po broju postignutih double doublova (39).

Devin Booker je i ove sezone bio prva napadačka perjanica Sunsa i imao je najbolje brojke karijere – davao je 26.6 poena u proseku, i imao je 6.8 asistencija i 4.1 skoka, davao je 2.1 trojku po meču iz 6.5 pokušaja (32.6 %). No, zbog povrede ovaj 22-godišnjak propustio je 18 mečeva u sezoni. Ove ga brojke stavljaju u jedno probrano društvo onih kojima je tako nešto pošlo za rukom u jednoj sezoni – uz njega to su uspeli samo James Harden, LeBron James, Steph Curry, Damian Lillard i Russell Westbrook.

Bookerovih 47 % šuta iz igre stavlja ga u rang najboljih scorera lige, a samo su Leonard, Giannis, Curry, Lebron i Embiid imali više poena u proseku sa takvim procentom.

Dodajmo i to da je Booker postavio nekoliko rekorde u ovoj sezoni. A jedan od njih je što je stigao do 5.000 poena u karijeri, i za to mu je trebalo 245 mečeva, što to čini drugim najbržim postignućem u istoriji NBA (Walteru Davisu bilo je potrebno 215 utakmica). Ujedno je i peti najmlađi igrač koji je stigao do 5.000 poena, ispred su James, Kevin Durant, Carmelo Anthony i Dwight Howard.

Zanimljivo da Sunsi nisu znali za pobedu od 12 januara do 25 februara, a zaređali su čak 17 vezanih poraza. Tada su malo podigli formu pa su do kraja regularnog dela imali 8 pobeda i 13 poraza,  u tom perodu pali su i Warriorsi:

Kokoškov i Booker srušili šampione!

Dragan Bender: Od 4. picka do nepoželjnog

Hrvatski div ni u svojoj trećoj sezoni u timu iz Phoenixa nije opravdao svoju visoku poziciju na draftu (podsetimo bio je 2016 rangiran kao 4. pick na draftu).

Vrlo brzo, nakon što je sezona startovala, Bender je potpuno ispao iz rotacije tako da je više vremena provodio na klupi, no kako je sezona odmicala dobijao je sve više šanse pa je do kraja sezone sakupio 46 nastupa (27 kao starter), 18 minuta po meču, i 5 poena, 4 skoka i 1.2 asistencije. Trojke je šutirao sa 21.8 % uspešnosti, dok je za dva poena imao 69 % uspešnosti.

Statistički i igrački mnogo slabija sezona od prethodne, u kojoj je nastupio na sva 82 meča. Prema poslednjim informacijama, Sunsi više ne računaju na njega i gledaju kako da ga trejdaju.

Život nakon Kokoškova

A nakon nove neuspešne sezone, trenerski poslom platio je – Igor Kokoškov. Srbin je dobio otkaz a Sunsi su se dali u potragu za novim strategom – sedmim u poslednjih osam sezona. Kokoškov je trajao 82 utakmice, a pre njega su smenjivani – Jay Triano (79 utakmica, 21 pobeda), odnosno Earl Watson (118 mečeva, 33 pobede). Samo su dva tima, Knicksi i Cavsi, imali manje pobeda od Sunsa u prošloj sezoni.

Sunsi su brzo našli zamenu, stigao je Monty Willams iz 76ersa, kojem je ovo drugi samostalni trenerski posao u karijeri. On je ujedno 20. trener u istoriji Sunsa. U pitanju je bivši igrač Knicksa, Spursa, Denvera, Orlanda, i Phile. Bio je prvi trener Pelicansa od 2010 do 2015, sa kojima je ostvario 173 pobede u 394 utakmice. Radio je u Blazersima, Thunderima, kao i Philadelphiji.

Bio je i pomoćnik u selekciji SAD-a, od 2013. do 2016., gde je osvojio SP i OI, oba puta su Ameri dobili Srbiju u finalu.

Zanimljivo, kao jednog od pomoćnika u svom novom stručnog štabu Williams je dodao Darka Rajakovića, srpskog stratega koji je do sada radio u Oklahomi.

Rajaković stiže u Phoenix!

Stigli Dario, Rubio, i – to je to!

U samo godinu dana, Dario Šarić je osjetio surovost NBA Lige. U Philli je bio izuzetno cenjen i igrao je dobru košarku, no došla je prilika da Sixersi uzmu Jimmy Butlera i Dario je morao otići. Stigao je u hladnu Minnesotu, promenio trenera, saigrače i u početku je sigurno bilo jako teško. Kada još uzmemo u obzir kakvo je stanje ove sezone bilo u Wolvsima, jasno nam je zašto se Dario baš i nije s našao.

Na dan drafta Dario je opet menjan, ovaj put otišao je u sunčanu Arizonu. Phoenix Sunsi nisu videli potencijal koji žele na draftu, dali su svoj 6. pick za Daria i 11. pick Wolvesa. Istina, izborom se nikako nisu proslavili (uzeli najstarijeg igrača na draftu, poprilično jednodimenzionalnog), ali u Dariu su sigurno dobili pojačanje.

Uvijek je sunčano u Arizoni!

Na poziciji playa, Sunsi su potpisali Ricky Rubia koji bi mogao biti komplementarno i dugoročno rešenje za ovaj klub, a posebno dobro mogao bi da klikne sa Devinom Bookerom.

Ovogodišnji draft još jedan je pokazatelj da franšiza Sunsa ne zna u kojem smeru bi išla. Toliko potencijala na rosteru, sjajnih mladih igrača i pickova na draftu, a opet su uspeli uprskati stvar. Prva je bila još krajem sezone kada su smenili Kokoškova, a sada su uprskali i draft. Tradeali su svoj pick u Wolvese (uzeli Culvera, koji je daleko bolji igrač i od Johnsona i Jeromea) dobili Šarića i 11. pick. Tu su uzeli Cameron Johnsona, manje više isto ono što su birali prošle godine. Samo lošije. Johnson je impresionirao skaute Sunsa svojim šutem na treninzima pre drafta te je to glavni razlog zašto su ga uzeli. Iako imaju Bridgesa, koji je također odličan trojkaš, no puno bolji obrambeni igrač od Camerona. Praktički osim šuta, ne pridonosi baš previše ekipi. Jerome je pak solidan izbor, no ništa više od solidnog back up playa.

1 Trackback / Pingback

  1. Phoenix Suns 2019-2020: "Balon" vratio nadu u Sunse - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*