Draft recap – tko je pobijedio, a tko izgubio?

BleacherReport

Prošao je i NBA draft. Većina stvari je bila i očekivana, no neke ekipe su iznenadile izborima i tradeovima. Zion je očekivano prvi izbor i novookrunjeni Kralj New Orleansa, a Memphis je složio finu ekipu sa Morantom i Clarkeom. Knicksi sada sve nade polažu u Barretta, tko zna možda se ispostavi da je zapravo i bolji od Ziona. Hawksi su opet “na silu” došli do igrača kojega žele i sada imaju opasnu mladu jezgru, vidi da se franšiza točno zna u kojem smjeru ide. Kao i uvijek bilo je i dosta nejasnoća, a možemo se pohvaliti i da je izabrano nekoliko naših igrača.

Šamanić ide u možda i najbolju ekipu za njegov razvoj, San Antonio Spurse, Alen Smailagić ide u Warriorse, dok je Marinkovića posljednjim pickom uzeo Divac. U nastavku ćemo izdvojiti po 3 ekipa koje su odradile fantastičan posao, te tri koje se baš i ne mogu pohvaliti sa dobro odrađenim stvarima.

Good

New Orleans Pelicans

Zion Williamson (1. pick), Jaxson Hayes (8. pick), Nickeil Alexander Walker (17. pick), Marcos Louzada Silva (35. pick)

Odličan draft nije odrađen samo zato što su uzeli Ziona, već u poslu koji je napravio GM Griffin. U tradeu za Davisa je odradio toliko dobar posao, da bi Pelikansi već iduće sezone mogli biti konkurentni. Da ne pričamo o nekoliko idućih sezona u kojima će gotovo sigurno postati contenderi. O Zionu ne treba previše trošiti riječi, iako je hype oko njega ogroman, takvu kombinaciju snage i atleticizma nismo vidjeli još od Lebrona. Njegov uspjeh u NBA je zagarantiran, a u najgorem slučaju biti će “samo” Allstar igrač.

Odradili su i trade sa Hawksima, te svoj 4. pick mijenjali za još dva u prvoj rundi i jedan u drugoj. Nakon trojca koji je izabran sa prva tri picka kvaliteta je naglo počela opadati, a Griffin je znao da mu nije toliko potreban 4. pick. Umjesto toga, dobio je 8- pick i tamo uzeo Jaxsona Hayesa, letećeg centra sa Texasa. Hayes i Zion će biti možda i najatletičniji duo pod koševima u Ligi. Izuzetno je efikasan, no morati će poratiti na snazi, ali svejedno ga čeka uloga back up centra u prvoj sezoni. Alexander Walker je sličan igrač kao i još Shai Alexander koji je prošle godine završio u Clippersima. Dugačak bek vrlo dobre obrane i nešto slabijeg šuta. Vrlo dobar backup Ballu i Holidayu, koji garantira da obrambeni pritisak neće pasti ni kada navedeni dvojac nije u igri.

OCJENA: 5+

Memphis Grizzlies

Ja Morant (2.pick), Brandon Clarke (21. pick)

Međedi su dobili ono što su htjeli, pa i više. Moranta su odlučili uzeti davno prije drafta, a nedavnim tradeom Conleya otvorili su mu startnu poziciju i minute. Jaren Jackson Jr i Morant su budućnost Grizzliesa, te moramo napomenuti da su u dobrim rukama. Morant je najbolji playmaker na draftu, na NCAA turniru oduševio je pregledom igre, te eksplozivnošću gotovu u rangu s Westbrookom. Imao je nekoliko “letova” tijekom NCAA sezone, te ga jedva čekamo vidjeti na NBA parketima. Ono zbog čega dajemo čistu peticu Međedima je njihov idući pick. Uzeli su ponajboljeg igrača Gonzage, Brandona Clarkea, odnosno možda i najboljeg NCAA igrača nakon Ziona. Clarke je već sada izuzetan obrambeni igrač, a odlično bi se mogao nadopunjavati s Jarenom Jacksonom. Jaren je sjajan šuter, dok je Clarke jedan od najboljih finišera na obruču u NCAA Ligi. Odličan posao Grizzliesa kojima Valančiunas sada i nije toliko potreban, te se nadamo da mu neće dati ogromnu lovu da ostane u ekipi.

OCJENA: 5

Atlanta Hawks

De’Andre Hunter (4.pick), Cam Reddish (10.pick), Bruno Fernando (34.pick)

Drugi draft zaredom Hawksi tradeom dolaze do igrača kojeg žele. Prošle godine je to bio Young, te se pokazao da odličan izbor, a ove godine su išli svojim prvim odabirom ojačati obranu. Uzeli su najboljeg obrambenog igrača na draftu, Huntera sa Virginie. Izuzetan 3-D potencijal koji je bio jedan od najefektivnijih šutera u NCAA Ligi. Hunter ima svojih mana, no donijeti će ovo ekipi ono što im treba. Rješavanje Princea sada ima i smisla, a Hunter će se idealno uklopiti u 3-D rolu. Nakon njega su uzeli Reddisha, igrača koji je neopravdano pao u sjenu Barretta i Ziona na Dukeu. Jedan od najvećih potencijala na ovom draftu, mogao bi biti jako ugodno iznenađenje. Sjajan šuter i napadač, odličnih fizikalija i neviđenog talenta. Nije se baš snašao kao treća opcija na Dukeu, no u Hawksima bi mogao eksplodirati.

OCJENA: 5

Bad

Detroit Pistons

Sekou Doumbouya (15.pick), Deividas Sirvydis (37. pick), Isaiah Roby (45. pick), Jordan Bone  (57. pick)

Što uradiše Pistonsi? Četiri picka na draftu, a niti jedan pravo iskorišten. Na 15. mjestu uzeli su atletskog freaka Doumbouyu. Trenutno je u Limogesu, gdje se nije baš iskazao ove sezone, no ipak treba uzeti u obzir da još nije napunio ni 19 godina. Sekou bi mogao biti dobar igrač, nešto tipa Siakam, no puno puno rada je još pred njim. Fizikalije ima, no to je zapravo jedino s čim se trenutno može “podičiti”. Još uvijek nije spreman za NBA bitke, no još jedna nejasnoća je ta što igra na poziciji istoj kao i uvjerljivo najbolji igrač Pistonsa, Griffin. Sekou sigurno ne može ići na krilo, jer niti ima tehniku, a za centra nema niti izbliza dovoljno mase. Tako da je ovaj draft pucanj u prazno za Pistonse.

OCJENA: 2+

Phoenix Suns

Cameron Johnson (11.pick), Ty Jerome (24. pick)

Gdje si to stigao Šariću? Još jedan pokazatelj da franšiza Sunsa ne zna u kojem smjeru bi išla. Toliko potencijala na rosteru, sjajnih mladih igrača i pickova na draftu, a opet su uspjeli uprskati stvar. Prva je bila još krajem sezone kada su smijenili Kokoškova, a sada su uprskali i draft. Tradeali su svoj pick u Wolvese (uzeli Culvera, koji je daleko bolji igrač i od Johnsona i Jeromea) dobili Šarića i 11. pick. Tu su uzeli Cameron Johnsona, manje više isto ono što su birali prošle godine. Samo lošije. Johnson je impresionirao skaute Sunsa svojim šutem na treninzima prije drafta te je to glavni razlog zašto su ga uzeli. Iako imaju Bridgesa, koji je također odličan tricaš, no puno bolji obrambeni igrač od Camerona. Praktički osim šuta, ne pridonosi baš previše ekipi. Jerome je pak solidan izbor, no ništa više od solidnog back up playa.

Sacramento Kings

Justin James (40. pick), Kyle Guy (55. pick), Vanja Marinković (60.pick)

Nisu imali ni visokih pickova na ovom draftu, no opet mogli su nešto napraviti i s ovim što imaju. Ali Divac je uzeo sve bekove, pozicije na kojima mu igraju najbolji igrač, Fox, Hield i Bogdan. James je solidan igrač sa Wyominga koji su imali jako lošu sezonu. Solidan šuter, no ne pretjerano fizički jak za beka. Idući pick je Kyle Guy, šampion sa Virgine, čovjek koji im je donio naslov. Odličan šuter, te solidan dodavač, ali možda bi mu bolja opcija bila da je ostao još godinu dana u NCAA. Posljednji pick je Vanja Marinković, za kojeg je pitanje kada će u NBA. I hoće li uopće…

1 Trackback / Pingback

  1. Phoenix Suns 2018 - 2019: Kokoškov i njegova vizija sagoreli u godinu dana - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*