Kad je Reggie Miller odbijao da izgubi

Youtube / screenshot

Preneseno sa: sportskasećanja.com

Za samo godinu dana, Nju Džersi Netsi su od jednog od najgorih timova NBA lige 2001. godine, stigli do jednog od glavnih pretendenta za titulu pred NBA plej-of 2002. godine. U taj plej-of su ušli kao najbolji tim Istočne konferencije u regularnom delu i predvođeni Džejsonom Kidom očekivalo se da stignu do finala i da u borbi za prsten izazovu šampiona u tom trenutku objektivno jače Zapadne konferencije. Na putu do finala, protivnik u prvoj rundi plej-ofa bili su im Indijana Pejsersi, koji su te sezone igrali slabije od očekivanog, pa su u doigravanje ušli sa poslednje, osme pozicije. Iako je tim iz Indijane bio u blagom padu tih sezona, ipak se očekivalo da će pružiti veliki otpor favorizovanim Netsima i da će to biti serija za pamećenje.

Očekivanja ljubitelja NBA lige nisu izneverena, bila je to zaista fenomenalna serija, u kojoj su Pejsersi dobili prvi meč, Netsi naredna dva, da bi Indijana potom dobila četvrti susret i odvela duel u majstoricu. Peti, odlučujući meč, igrao se 2. maja pred 20.000 uglavnom navijača Netsa u rasprodatoj „Kontintal Erlajns Areni“ u Ist Raderfordu. Iako je tokom celog meča vladala rezultatska ravnoteža, predvođeni Džejsonom Kidom Netsi u samu završnicu ulaze sa čini se nedostižnom prednošću. Na 5 sekundi do kraja imali su domaćini 3 poena prednosti i dva slobodna bacanja za njihovog jednog od najboljih igrača Ričarda Džefersona. Ipak, iako je sa linije za slobodna bacanja imao preko 70% uspešnosti u toj sezoni, Džeferson promašuje oba slobodna bacanja i tako ostavlja nadu Pejsersima.

Pod svojim košem Džermejn O’Nil hvata loptu, da bi potom odmah uposlio Kevina Olija, koji prelazi na protivničku polovinu i dodaje loptu do Redžija Milera. Na semaforu je vreme polako isticalo, a „Kiler“ Miler se nalazio na oko 10 metara i leđima okrenut od protivničkog koša. U tom trenutku, Redži iz „nemoguće“ situacije upućuje šut ka košu za produžetak, a lopta od table prolazi kroz obruč za „muk“ u „Kontinental Erlajns Areni“ i veliko slavlje gostujućih igrača. Bio je to zaista neverovatan koš jednog od najboljih šutera u istoriji NBA lige, a i pored toga što je uspeo da postigne poene na neverovatan način, ipak treba istaći da je šut upućen delić sekunde po isteku vremena, ali kako u to vreme nije bilo pregledavanja snimaka, sudije su na kraju odlučile da je šut regularan i da priznaju poene Milera.

Ipak, to što nisu uspeli da trijumfu u već „dobijenoj“ utakmici, nije mnogo poremetilo Netse, pa su igrali odlično u produžetku i opet došli na korak od pobede. Imali su poen prednosti i dva slobodna bacanja za njihovog visokog igrača Kenjona Martina, ali je on bio samo polovično uspešan sa penala, pa je Pejsersima ostalo nešto više od 8 sekundi u pokušaju da izbore trijumf ili novi produžetak. Posle akcije iz auta, lopta je stigla u ruke Redžija Milera. Domaćini su tada očekivali šut za tri poena i pokušaj Milera da donese pobedu svom timu, ali je „Kiler“ imao drugačiju ideju. Prolazi pored svog čuvara Keri Kitlsa, a onda na spektakularan način sa dve ruke zakucava loptu u koš „kroz“ tri igrača Netsa, za novi „muk“ u dvorani i za novi produžetak. I pored sjajnog Redžija Milera, Pejsersi nisu uspeli da načine potpuni preokret. Netsi su u drugom produžetku predvođeni Džejsonom Kidom zaigrali sjajno i uspeli su da dobiju taj deo igre sa 11 poena prednosti, trijumfuju u meču sa 120:109 i na taj način izbore plasman u narednu rundu plej-ofa Istočne konferencije. Ipak, i pored pobede Netsa u fantastičnom susretu i plasmana u polufinale Istočne konferencije, posle meča glavna tema je bila igra Redžija Milera u završnici duela i njegovi neverovatni potezi.

„Imam veliko poštovanje za Redžija Milera! On ima jedno od najvećih srca u istoriji sporta! Džejsona Kida zovem tihi ubica, a Redži je samo ubica. On je jedan od najboljih igrača ikada u plej-ofu!“ – rekao je posle meča o Mileru, tadašnji trener Netsa, Bajron Skot.

„On je jedan od najboljih igrača u odlučujućim trenucima, ako ne i najbolji koga sam video. Morate da ga svrstate uz Džordana, jer u odlučujućim trenucima može da pogodi iz svih pozicija.“ – rekao je o igri Redžija Milera u završnici, tadašnji trener Pejsersa i košarkaška legenda Ajzea Tomas. Na kraju se na svoje pogotke u završnici osvrnuo i Redži Miler, koji je ipak i pored svoje neverovatne predstave, bio utučen zbog poraza: „Znam da mnogi ljudi ovde pričaju o meni kao da sam „babaroga“ koja je došla da im uništi veče. Jednostavno sam želeo da pružim najbolje od sebe i mislim da sam u tome uspeo. Ipak, žao mi je što smo izgubili i što nismo prikazali više, pali smo u trenucima kada smo morali da igramo najbolje.“ – rekao je posle meča Redži Miler.

I pored toga što su Netsi na kraju trijumfovali u petom susretu protiv Pejsersa i plasirali se dalje, njihova pobeda ostala je u senci neverovatnih poteza Redžija Milera u završnici duela. Kako je „Kiler“ Miler na fenomenalan način u dva navrata spasio Pejserse već viđenog poraza, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*