Novi Allstar u Indiani

SportingNews

Sacramento Kingsima greške nažalost nisu strane. Rijetko koja franšiza ima tako “debelu” povijest grešaka kao Kingsi. Protekle sezone obilježili su punoljetstvo od posljednje pobjede u doigravanju, a čak su 16 godina bez nastupa u istom. Kao posljednja velika greška Kingsa, unatoč obećavajućoj tekućoj sezoni, je Tyrese Haliburton.  Na trade deadlineu Pacersi su se odlučili za drastičan korak. Mijenjali su Sabonisa u Kingse, a za uzvrat su dobili elitnog talenta Tyrese Haliburtona i odličnog šutera Buddy Hielda.

Pomalo je bilo neočekivano čak i od Kingsa da se riješe Tyrese, posebno nakon sjajne rookie sezone u kojoj je uz Foxa bio praktički jedina svijetla točka. Odlično je krenuo u novu sezonu ali nije bilo dovoljno. Kingsi su se odlučili graditi ekipu oko Foxa koji je istini za volju trenutno bolji igrač. Tyrese je bio duboko razočaran ovom razmjenom, bio je strastven oko igranja za Kingse, što je i naveo u intervjuu netom prije razmjene. Proces privikavanja na novu sredinu nije dugo trajao.

Šraf koji je falio

Pacersi su u Haliburtonu napokon dobili pravog playmakera, čovjeka kojemu je prvo na pameti razigrati suigrače. To je radio sjajno u prvih 20-ak utakmica u novom dresu. U ukupno 26 utakmica u dresu Pacersa čak 12 puta je zabilježio 10+ asistencija, a protiv Pistonsa je izjednačio rekord karijere sa 17 dodavanja.

Uz izvrsne razigravače sposobnosti pokazao je i određenu dozu zrelosti u napadu. Imao je respektabilnih 50% šuta iz igre na čak 12 pokušaja po utakmici, nešto što nikako ne smijemo zanemariti. Odlično se uklopio u ekipu, a iako je bio razočaran zbog razmjene brzo se oporavio i čak pružao bolje igre u dresu Pacersa od onih u dresu Kingsa. ,

Haliburton u dresu Kingsa: 14.3 poena, 7.4 asista, 41.3% za tri poena i 45.7% iz igre na 11.5 pokušaja

Haliburton u dresu Pacersa : 17.4 poena, 9.8 asista, 41.6% za tri poena i 50.2% iz igre na 12.8 pokušaja. Uz to bio je i najbolji kradljivac Pacersa sa 1,8 ukradenom u prosjeku.

Pacersi su u Haliburtonu definitivno dobili buduću zvijezdu. Da tako misle i u Indiani svjedoči i razmjena dotada najboljeg igrača Malcoma Brogdona u Boston. Brogdon je sjajan igrač, ali mu je potrebna lopta kako bi najviše iskoristio svoj potencijal. Kada na to uzmemo u obzir da je konstatno imao problema s povredama, odluka je kao i u slučaju Sabonis bila lakša od očekivane.

Allstar sezona

U tekućoj sezoni Tyrese je nastavio opravdavati povjerenje. Dodatno je podigao razinu igre i trenutno izgleda ako jedan od najboljih playmakera lige. Popravio je gotovo sve brojke, bilježi 20 poena uz preko 10 asistencija u prosjeku. Trojke gađa izuzetno dobro, 40% na 7 pokušaja po utakmici. U Carslievom sistemu Haliburton izgleda kao siguran Allstar. Ima sve predispozicije da bude najbolji asistent lige. U Indiani je okružen šuterima, Hield i rookie Mathurin su ponajbolji u ligi po šutu za tri poena dok je Turner ponajbolji šuter među centrima. Pacersi igraju jako brzu košarku, a trenutno su peta ekipa lige u poenima po utakmici, a 11. po timskom % za tri poena.

Trenutno Haliburton se u prvih 20-ak utakmica ubacio u respektabilno društvo. U povijesti Lige dosada je 22 puta bilo igrača koji su u prvih 20 utakmica imali 20+ poena i 10+ asista u prosjeku. Samo trojica su uz to imala i preko 40% šuta za tri poena Chris Paul, Steve Nash i – Tyrese Haliburton. Usporedbe s Paulom tu ne staju. Obojica imaju vrlo slične brojke u svojim trećima sezonama u ligi. Paulu je to bila prva Allstar sezona, a isto tako i sezona u kojoj je bilježio carrer high u asistima i ukradenim loptama.

Haliburtonu Allstar utakmica ove sezone ne bi smjela pobjeći. Igra sjajnu košarku, Pacersi su ugodno iznenađenje a mogao bi konkurirati i za nagradu za igrača koji je najviše napredovao. Iako Kingsi napokon izgledaju pristojno, Tyrese je greška koja bi ih mogla proganjati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*