Milwaukee Bucks 2022-2023: Knock-down na prvom koraku

Screenshot - Sports Illustrated

Sezona u koju su Bucksi ušli sa šampionskim ambicijama, i koju su – bar kada je regularni deo u pitanju – završili trijumfalno, na kraju se završila fijaksom. Milwaukee je regularni deo sezone završio na prvom mestu Istoka sa najboljim scoreom od svih timova u ligi, od 58 pobeda. Giannis je vukao tim, u odstustvu Middletona (koji je odigrao tek 33 utakmice u sezoni), podršku su mu davali Brook Lopez, Bobbz Portis i Jrue Holiday, ali onda je već na početku play offa plaćen danak.

Miami im je udario šamar od kojeg su ”jelenima” celo leto brideli obrazi. Tim sa Floride bio je osmi nosilac, dok je Milwaukee bio prvi tim Istoka. Ipak Miami je slavio slavio u seriji sa ukupnih 4-1, i tako Buckse već na startu vratio na fabrička podešeavanja. Giannis je dve utakmice propustio zbog povrede leđa a kada se vratio nije imao snage da vuče svoj tim protiv borbenog Miamia i Jimmy Butlera.


Pregled prethodnih sezona:


Zanimljiva statistika…

U  sezoni 2022-23, Milwaukee Bucksi su dozviljavali protivnicima drugi najbolji procenat šuta iz igre – 0,456 za sezonu. Ispred njih su samo Memphis Grizzliesi čiji protivnici pogađali sa 0,453 % uspešnosti.

Ovo je bila treća godina zaredom da su protivnici Bucka pogađali 0.456 % za sezonu, prema Basketball Reference. U sezoni 2019-20, Bucksi su sa 0,414 % zabeležili najniži procenat protivničkih pogodaka iz igre u istoriji tima. 2018-19 Bucksi su takođe bili vodeći u ligi po najnižem procentu pogofdaka protivnika sa 0,433 %.

Evo nekoliko statističkih podataka iz sezone 2022-23 koji su zanimljivi a vezani su za tim Bucksa i njihove protivnike:

  • Kada su Bucksi držali protivnik ispod 0,40 % pogodaka iz igre tokom jednog meča, tim je imao 15-0. Kada su držali protivnike ispod .450 %, Milwaukee je imao 39-3 (.929 %). Tim je imao 6-15 (.286 %) kada su njihovi protivnici šutirali 50 ili preko 50 % posto iz igre.
  • U 24 poraza Bucksa u sezoni 2022-23, njihovi protivnici su pogašali .470 % ili više u 19 od ta 24 meča.
  • Bucksi nikada nisu dozvolili svojim protivnicima da šutiraju 0,50 % ili više u tri uzastopne utakmice.
  • U porazima tokom doigravanja sa Miamiem, Heat je gađao 0.475 % tokom čitave serije. Šutirali su preko .500 % u tri od pet utakmica – Bucksi su imali 1-2 u tim utakmicama.

Iz ovakvih statistika može da se izvuče dosta zaključaka. Bucksi igraju atraktivnu košarku sa dosta, poena, a protekle sezone dopuštali su protivnicima da mnogo lagodnije i efikasnije pogađaju iz igre. Iako su u svojim redovima imali jednog od kandidata za Defanzivnog igrača godine (Brook Lopez), on nije tip igrača koji je mogao da utiče na ove statistike. Zakazao je tim.

Giannis – od sjaja do povrede…

Miami je iznenađujuće izbacio Buckse već u prvom krugu play offa Istoka. Bio je 4-1 u seriji. Nakon što su izbačeni Giannis je poprilično burno reagovao na pitanja novinara:

“Oh, moj Bože. Pitali ste me isto pitanje prošle godine, Eriče (novinar). Da li vi svake godine dobijete unapređenje na svom poslu? Ne, zar ne? Pa da li je vama svaka godina na poslu propast? Ne. Svake godine radite na ostvarenju cilja, što je promocija i briga o porodici. To nije propast, postoje koraci ka uspehu”, rekao je Giannis, a onda je kao poređenje istakao Michaela Jordana:

“Jordan je igrao 15 godina i osvojio šest titula. Da li su ostalih devet godina bili propast? Da li mi to govorite? Upravo tako, pa zašto mi onda postavljate to pitanje? To je pogrešno pitanje. Nema neuspeha u sportu. Postoje dobri i loši dani, nekim danima možete da budete uspešni, u drugima ne. Nekim danima je vaš redi, drugim nije. To je suština sporta, nisu uvek pobede. Ove godine, neko drugi će da pobedi, prosto je tako. Pedeset godina od 1971. do 2021. nismo osvojili titulu, pa da li je tih 50 godina bilo neuspešno? Ne, nije. To su bili koraci ka uspehu. Uspeli smo da osvojimo jednom, nadam se da ćemo opet. Žao mi je, nisam želeo da zvuči lično”
, zaključio je Antetokoumpo.

Greek Freak je u poslednjem meču sezone postigao 38 poena (14/27 iz izgre) uz 20 skokova, ali je promašio čak 13 slobodnih bacanja i imao sedam izgubljenih lopti. Antetokounmpo je zbog povrede leđa početkom prve utakmice propustio je i drugu i treću, ali i nakon njegovog povratka Milwaukee je izgubio obe, prokockavši veliku prednost u završnicama.

28-godišnjem igraču nema šta da se zameri. U regularnom delu sezone beležio je 31.1 poen (rekord karijere) uz 11.8 skokova (treći najbolji rekord karijere), i 5.7 asistencija. U play offu ga je povreda sprečila da pokaže svoj maksimum. Giannis je dodao da će se sledeće sezone truditi da bude bolji i da sa ekipom ponovo osvoji titulu.

“Pamtiću ovo i ne želim da ponovo budem u ovoj situaciji. Ali to je košarka, tako da ću verovatno biti u toj situaciji”,
rekao je on.

Početkom jula zvezda Buckla operisao je levo koleno, koja je bila rutinska, ali je zbog nje propustio Svetsko prvenstvo u košarci kako bi se što bolje pripremio za novu sezonu.


Bucks UČINAK IGRAČA 2022-23

Najstariji igrači: 36 – George Hill, Wesley Matthews, Goran Dragić; 35 – Joe Ingles

Najmlađi igrači: 22 – MarJon Beauchamp; 23 – Sandro Mamukelashvili, AJ Green

Najviše nastupa: 81 – Jevon Carter; 78 – Brook Lopez; 72 – Grayson Allen

Najviše minuta po meču: 32.6 – Jrue Holiday; 32.1 – Giannis Antetokounmpo

Strelci: 31.1 – Giannis Antetokounmpo; 19.3 – Jrue Holiday; 15.9 – Brook Lopez

Asistencije: 7.4 – Jrue Holiday; 5.7 – Giannis Antetokounmpo

Skokovi: 11.8 – Giannis Antetokounmpo; 9.6 – Bobby Portis; 6.7 – Brook Lopez

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 55.3 % – Giannis Antetokounmpo; 53.1 % – Brook Lopez; 49.6 % – Bobby Portis


Odlazak Budenholzera

Nakon šokantnog ispadanja u prvom krugu NBA doigravanja Milwaukee Bucksi su smenili trenera Mikea Budenholzera, s kojim su pre samo dve godine osvojili prvi šampionski naslov nakon pola veka. Budenholzer je na klupi Bucksa bio pet godina, a imao je još dvie godine ugovora.

Trener Miamija Erik Spoelstra je, uz Jimmyja Butlera, bio najveća prevaga u ovoj seriji jer je taktički uništio Budenholzera, koji nikad u karijeri nije bio poznat po dobrim prilagođavanjima tokom play offa. Štaviše, da nije 2021. osvojio naslov, verojatno ne bi ni dobio produženje ugovora.

“Odluka o ovoj promeni bila je vrlo teška. Bud je pomogao voditi našu momčad kroz pet neverojatnih sezona do prve titule Bucksa u 50 godina i uvesti je u eru kontinuiranog uspeha. Zahvalni smo na kulturi pobeđivanja i vođstva koje je Bud pomogao stvoriti u Milwaukeeju”, rekao je generalni menadžer Bucksa Jon Horst u saopštenju kluba.

Screenshot/Youtube

U pet godina s Bucksima Budenholzer je ostvario 271 pobedu i 120 poraza u regularnom delu i  39-26 u play offu, ali iako su svake godine bili ozbiljni kandidati za naslov, a jednom su ga i osvojili, preostale četiri završili su slično ovoj. Dvaput su ispali u drugom krugu, a 2019. su prokockali vodstvo 2 – 0 u finalu Istoka protiv tadašnjeg prvaka Toronta.

Šta dalje?

Uprkos njihovom katastrofalnom porazu u prvom kolu u NBA doigravanju prošle sezone, ne očekuje se da će Milwaukee Bucks tu stati sa svojim ambicijama. Iako mi neki predviđaju da će biti nešto slabiji u narednoj sezoni (oko 50 pobeda), Dan Favale iz Bleacher Reporta predviđa da će Bucksi biti još bolji tokom sezone 2023-2024. S obzirom na to da su Bucksi prošlu sezonu završili sa najboljim rezultatom u regularnoj sezoni, ovo je hrabra izjava.

U novu sezonu ulaze sa novim trenerom. Za novog stratega postavili su Adriana Griffina, dosadašnjeg pomoćnika u Toronto Raptorsima. Griffin (48) je dobio posao u konkurenciji Kennyja Atkinsona, pomoćnika u Golden State Warriorsima i bivšeg trenera Brooklyn Netsa. Među kandidatima je bio i donedavni glavni trener Raptorsa Nick Nurse, ali on se navodno sam povukao iz trke. Griffin je bio želja i Milwaukeejeva superstara Giannisa Antetokounmpa, koji je učestvovao u pregovorima.

Što se tiče igračkog kadra on ostaje nepromenjen, čak i nešto zvučnije deluje ako se u obzir uzmu neka imena koja se nalaze na rosteru. U početku je postojala zabrinutost oko statusa Middletona i Lopeza, sa obzirom na to da su obojica bili neograničeno slobodni igrači. Međutim, dva All-Stara su sve brige odbacila kada su potpisali nove ugovore sa Bucksima, čime su održali jezgro Bucksa za osvajanje titule netaknuto još nekoliko sezona.

Dodajmo tu i potpise Jae Crowdera koji će biti značajan igrač rotacije, kao i Malika Beasleya koji će dati na dubini na bekovskim pozicijama.

Giannis je veliki borac i željan je trofeja. On nema namert da stane na jednom prstenu, a to je nagovestio nedavno izjavom koja je pomalo uzburkala javnost. Njega naime uguvor sa Bucksima veže još dve godine, pre nego što će imati igračku opciju pred sezonu 2025/26.S obzirom na to da još uvek ima dve pune godine do toga, njemu se ne žuri da potpiše novi ugovor.

“Ne bih bio najbolja verzija sebe da ne znam da smo svi na istoj liniji. Svi žele titulu, svi žele da se žrtvuju, svoje vreme da odvoje od porodice kao što ja to radim. Ukoliko to ne osetim, neću potpisivati.”

Kako kaže, šta god da se na kraju desi odnos između njega i Bucksa će ostati nepromenjen.

“Verujem da smo imali nezaboravnih 10 godina i bez sumnje sam dao sve za grad. Sve. Svako veče, čak i kad sam bio povređen. Ja sam navijač Milwaukeeja, “krvarim” zeleno. Ovo je moj tim i to će zauvek biti. Ne zaboravljam ljude koji su mi dozvolili da budem ovde i pokažem ko sam svetu. Ali, moramo da osvojimo još jednu”, zaključio je Giannis.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*