Phoenix Suns 2017 – 2018: Pomračenje sunca i novi početak

Sunsi su bez takmičarskih ambicija ušli u ovu sezonu. Ekipa iz Arizone je potpuno okrenuta budućnosti. Odlučili su se graditi preko drafta i nisu potpisivali niti jednog veterana. Na draftu su uzeli baš ono što im treba, a dobili su ponajboljeg igrača kojeg su mogli birati. Josh Jackson je odličan swingman, allround igrač koji će se sjajno slagati s šuterom Bookerom. Njih dvojica su odličan zalog za budućnost. Kako smo pisali uoči sezone, ne trebamo očekivati velike stvari od njih. Uigravati će mlade igrače, Bookera, Bendera, Jacksona i ostale, te njihov pravi procvat možemo očekivati u nekoliko idućih godina.

Sa 21 pobedom i čak 61 porazom Sunsi su nastavili tavoriti na dnu Zapada:

Rezultatski gledano bila je ovo najgora sezona u istoriji franšize sa izuzetkom debitantske sezone 1968-69 kada su zabeležili svega 16 pobeda.

Počelo je kao noćna mora!

Negativan rekord na otvaranju

Prvo pa – blamaža! Blazersi su silovito otvorili novu NBA sezonu, i kao gosti demolirali ekipu Phoenixa rezultatom 124 – 76. Tako je mladi tim Sunsa, ni kriv ni dužan, crnim slovima upisan u istoriju NBA. Poraz od 48 poena razlike najveći je poraz na otvaranju sezone za jednu franšizu, ujedno je i najteži poraz u istoriji Phoenix Sunsa. Broj poena koji su Sunsi postigli, 76, manji je od broja poena koji je tim postizao u prošloj sezoni na bilo kojem meču, sezoni u kojem je Booker sam postigao 70 poena u jednom meču.

Sve je nagoveštavalo na još jednu lošu sezonu. A samo nedelju dana nakon starta sezone trener je platio danak. Kap koja je prelila čašu je bio poraz od Clippersa. Primili su čak 130 poena, a zapravo je prva utakmica bila njihova najbolja “obrambena” predstava jer su primili najmanje poena, “samo” 124. Katastrofalna igra u oba smjera, očajna koš razlika i neke stvari su se morale promijeniti. Danak je platio trener Watson koji je dobio otkaz i razrješen je dužnosti trenera Sunsa.

Pomračina Sunca

Da se stvari dodatno iskomplikuju, jedan od najboljih igrača u prethodnoj sezoni, Eric Bledsoe je zatražio trejd. On je to podelio putem svojeg Twitter naloga:

Iako se pravdao da je to napisao dok je bio u frizerskom salonu, za mnoge je to opravdanje bilo providno. No, vrlo brzo postalo je jasno da će ovaj vrsni bek napustiti tim iz Arizone, a u kombinacijama bilo je nekoliko timova. Na kraju je otišao u Buckse gde na kraju nije pružio partije koje su se od njega očekivali.

Booker lider, Bender standardan

Devin Booker je bio najbolji strelac tima sa 24.9 poena u 54 odigrana meča. Na drugom mestu je TJ Warren (19.6) a treći je rookie Josh Jackson sa 13.1 poenom.

Sa 9.1 skokom najbolji hvatač lopti bio je iskusni Tyson Chandler, a potom slede Monroe (8 skokova) i Alex Len (7.5).

Najbolji asistent bio je Elfrid Payton (6.2), no ovaj play samo je privremeno boravio u Arizonu kada je stigao iz Orlanda, i za Sunse je odigrao tek 19 mečeva pre nego što je napustio klub. Tu su i Booker sa 4.7 odnosno Ulis sa 4.4 asistencije po meču.

Najviše mečeva odigrao je Dragan Bender, koji je nastupio u sva 82 meča. Od toga bio je starter na 37 mečeva, a za prosečno 25 minuta beležio je 6.5 poena, 4.4 skoa, 1.6 asistenciju, 0.6 blokada, uz šut iz igre 38.6 % i 36.6 % za tri poena. Najefikasniji meč imao je 10 februara protiv Nuggetsa  – za 33 minute postigao je 23 poena uz 8 skokova, a imao je i poteze kojima je podsetio na daleko poznatije sunarodnjake:

Bender kao Kukoč, asistencija za pobedu!

Početkom decembra, 2017, nadolazeća zvezda NBA lige i glavni igrač Phoenix Sunsa, Devin Booker doživeo je nezgodnu povredu na utakmici protiv Raptorsa. Saigrači su ga morali iznijeti s terena, a nakon utakmice je bio u kolicima. Stvari nisu izgledale dobro za Sunse i Bookera no njegova pauza trajala je kraće od onoga što se prvobitno očekivalo. Pauzirao je tri nedelje, vratio se još jači i bolji, da bi na ovogodišnem All Staru pobedio u šutiranju trojki!

Haubica Booker

Booker je propustio poslednjih 12 mečeva regularnog dela zbog povrede, a ovo je leto potpisao novi ugovor sa Sunsima, kojima se obavezao na 5-godišnju vernost za 158 miliona dolara. Budućnost kluba je, čini se, obezbeđena.

Novi početak

I početkom maja stigla je vest koja nas je sve u regionu jako obradovala. Igor Kokoškov postao je novi trener Phoenix Sunsa. Srpski stručnjak je tako postao prvi glavni trener u NBA koji je rođen i odrastao van Severne Amerike. Preuzimanjem talentovane franšize iz Phoenixa, Kokoškov je napravio korak dalje u svojoj bogatoj NBA karijeri. Karijeri koja traje već 18 godina, i u kojoj je radio u pet klubova – Clippersima, Pistonsima, Cavsima, Magicu, dok je od 2008 do 2013 boravio i u Sunsima.

>> Predvodnik draft klase

U prvog picka ovogodišnjeg drafta, DeAndre Aytona, Kokoškov ima niz mladih i talentovanih igrača sa kojima će biti izazovno raditi i razvijati ih. Mnogi prognoziraju da bi ovaj mladi tim Sunsa, uz jedno ili dva iskusna pojačanja već naredne godine mogao konkurisati za play off, a za koju godinu i na najviši plasman.

Kokoškov i njegova omladina

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Pacific 2018-2019 Kraljev novi dom - Ostatak Sveta
  2. Phoenix Suns 2019-2020: "Balon" vratio nadu u Sunse - Ostatak Sveta
  3. Phoenix Suns: Sunce se ponovo rađa - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*