EP 2022: Srbija prvi favorit, Jokić prvo lice šampionata

Foto: FIBA

Evropsko prvenstvo u košarci počinje  1. septembra i trajaće do 18. septembra, a reprezentacija Srbije je prvi favorit za osvajanje titule. Nakon što je pre dva dana ovu rang listu objavila Međunarodna košarkaška federacija, to je potvrdio i ugledni američki portal – ESPN netom uoči EP.

„Srbija je trijumfima protiv Grčke i Turske zadržala velike šanske da se plasira na Svetsko prvenstvo. Srbija je prvo posle produžetka savladala Grčku, a onda u Istanbulu pobedila i Tursku”, navela je FIBA u obrazloženju.

Američki portal ESPN ističe da je osam reprezentacija među favoritima za zlato na turniru koji će završnicu imati u Berlinu. Amerikanci će pratiti Evrobasket baš na televiziji ESPN, a pratiće i nekoliko NBA zvezda uključujući i Nikolu Jokića – prvi ime predstojećeg šampionata.

Glavni pretendenti na titulu po ESPN su Srbija, Slovenija, Grčka i Francuska. Pored imena Srbija stoji redni broj jedan i ESPN smatra da je Jokić glavni i maltene jedini igrač na koga treba obratiti pažnju u srpskom timu. Nema pomena Vasilija Micića, a dodaje se da je selektor Pešić svesno rešio da se odrekne Miloša Teodosića.

Takođe ESPN navodi da Srbija želi da se osveti za poraz iz 2017. kada je Slovenija bila bolja kao i za poraz iz 2009. kada je u Poljskoj bila bolja Španija. Pobeda u Berlinu bi piše ESPN bila slatka osveta. Za razliku od drugih prognozera iz Evrope koji su Srbiji davali daleko manje šanse na prvenstvu ESPN je odmah „orlove“ stavio u prvi plan.

Slovenija je drugi favorit po ESPN zbog Luke Dončića i Gorana Dragića, a ulog za Slovence bi bio taj što bi dva puta bili šampioni a dolaze iz male zemlje od tek dva miliona ljudi. Grčka je treći favorit po ESPN, a koliko se ovaj portal razočarao u mogućnosti ekipe govori meč iz Beograda. Napominje ESPN da Adetokumbovih 40 poena nije bilo dovoljno i da će neko morati da iskoči uz Janisa, a tu misle najviše na Tajlera Dorsija i Nika Kalatesa.


PEŠIĆEVIH 12

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić će na Evrobasketu računati na sledeće igrače:

Nemanja Nedović (Panatinaikos);

Dušan Ristić (Fuenlabrada);

Dejan Davidovac (CSKA);

Vanja Marinković (Basconia);

Nikola Kalinić (Barcelona);

Vladimir Lučić (Bayern Minhen);

Nikola Jokić (Denver Nuggets);

Marko Jagodić-Kuridža (Budućnost);

Vasilije Micić (Anadolu Efes);

Marko Gudurić (Fenerbahče);

Ognjen Jaramaz (Bayern Minhen);

Nikola Milutinov (CSKA).

Igrači koji su „precrtani“ sa spiska selektora Pešića su:  Nemanja Bjelica (Fenerbahče), Filip Petrušev (Crvena zvezda), Boriša Simanić (Zaragoza) i Ognjen Dobrić.


ESPN još piše da su Francuzi ozbiljni favoriti jer imaju Rudija Gobera, Nanda De Koloa, Evana Furnijea, a takođe se novinari portala nadaju da će se desiti MVP dueli Jokić – Adetokunbo – Gober.

Među pretendente ESPN još ubraja Litvaniju, Španiju, Tursku i Nemačku, mada se sa poslednja dva primera kolege iz Amerike i nisu baš usrećili. Zbog broja NBA igrača u te dve ekipe oni ipak ističu njih kao važne faktore na Evropskom prvenstvu, a nema pomena Italije, Češke, Hrvatske koji vrebaju dobar rezultat iz prikrajka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*