Indiana Pacers 2022 – 2023: Zvezda koju su čekali

Sezonu 2022-2023, Indiana Pacersi završili su omerom 35-47, što je napredak i za 10 pobeda vi[e u odnosu na kampanju 2021-22. Za mladi tim poput njihovog ovo je dobar rezultat, mada ovo je ujedno i treća sezona u kojoj Indiana nije stigla do play offa. I

No, gledajući sa strane Pacersi su uradili dobru stvar kada je individualni razvoj igrača u pitanju. Tyrese Haliburton postao je prvo lice franšize, i All Star kalibar, Myles Tarner vratio se na svoju prirodnu centarsku poziciju, dok su značajne minute u sezoni dobili Bennedict Mathurin i Andrew Nembhard, kao i drugi mladi igrači, uključujući Aarona Nesmitha, Jordana Nwora , Jalen Smitha i Isaiah Jacksona.

 


Pregled prethodnih sezona:


Šraf koji je falio

Sacramento Kingsima greške nažalost nisu strane. Retko koja franšiza ima tako “debelu” istoriju grešaka kao Kingsi. Jedna od poslednjih grešaka, uprkos dobroj sezoni koji je Sacramento igrao, bio je Tyrese Haliburton.  Na trade deadlineu, pretrošle sezone, Pacersi su se odlučili za drastičan korak. Menjali su Sabonisa u Kingse, a za uzvrat su dobili elitnog talenta Tyrese Haliburtona i odličnog šutera Buddy Hielda.

Pomalo je bilo neočekivano čak i od Kingsa da se reše igrača kalibra Haliburtona, posebno nakon sjajne rookie sezone u kojoj je uz Foxa bio praktički jedina svetla tačka. Odlično je krenuo u novu sezonu ali nije bilo dovoljno. Kingsi su se odlučili graditi ekipu oko Foxa. Tyrese je bio duboko razočaran ovom razmenom, bio je strastven oko igranja za Kingse, što je i naveo u intervjuu netom pre trejda. Proces privikavanja na novu sredinu nije dugo trajao.

Pacersi su u Haliburtonu napokon dobili pravog playmakera, čoveka kojemu je prvo na pameti razigravati suigrače. To je radio sjajno u prvih 20-ak utakmica u novom dresu. U ukupno 26 utakmica u dresu Pacersa čak 12 puta je zabilježio 10+ asistencija, a protiv Pistonsa je izjednačio rekord karijere sa 17 dodavanja. A nastavio je i tokom prošle sezone.

Uz izvrsne razigravače sposobnosti pokazao je i određenu dozu zrelosti u napadu. Imao je respektabilnih 50% šuta iz igre. Odlično se uklopio u ekipu, a iako je bio razočaran zbog razmene brzo se oporavio i čak pružao bolje igre u dresu Pacersa od onih u dresu Kingsa. ,

Haliburton u dresu Kingsa: 14.3 poena, 7.4 asista, 41.3% za tri poena i 45.7% iz igre na 11.5 pokušaja

Haliburton u dresu Pacersa : 19.7 poena, 10.2 asista, 40.4 % za tri poena i 49.3 % iz igre na 14.2 pokušaja. Uz to bio je i najbolji kradljivac Pacersa sa 1,7 ukradenom u prosjeku.

Pacersi su u Haliburtonu definitivno dobili buduću zvezdu. Da tako misle i u Indiani svedoči i razmena dotada najboljeg igrača Malcoma Brogdona u Boston. Brogdon je sjajan igrač, ali mu je potrebna lopta kako bi najviše iskoristio svoj potencijal. Kada na to uzmemo u obzir da je konstatno imao problema s povredama, odluka je kao i u slučaju Sabonis bila lakša od očekivane.

U prošloj sezoni Tyrese je nastavio opravdavati povjerenje. Dodatno je podigao razinu igre i trenutno izgleda ako jedan od najboljih playmakera lige. Popravio je gotovo sve brojke, beležio je 20.7 poena uz preko 10 asistencija u proseku. Trojke gađa izuzetno dobro, 40% na 7.2 pokušaja po utakmici. U Carslievom sistemu Haliburton izgleda kao siguran All Star. Ima sve predispozicije da bude najbolji asistent lige. U Indiani je okružen šuterima, Hield i rookie Mathurin su ponajbolji u ligi po šutu za tri poena dok je Turner ponajbolji šuter među centrima. Pacersi igraju jako brzu košarku, a bili su među pet ekipa lige u poenima po utakmici, a 11. po timskom % za tri poena.

Ušao je  Tyrese i u istoriju lige. U istoji NBA, do sada je 22 puta bilo igrača koji su u prvih 20 utakmica imali 20+ poena i 10+ asista u proseku. Samo trojica su uz to imala i preko 40% šuta za tri poena Chris Paul, Steve Nash i – Tyrese Haliburton. Poređenja s Paulom tu ne staju. Obojica imaju vrlo slične brojke u svojim trećima sezonama u ligi. Paulu je to bila prva All Star sezona, a isto tako i sezona u kojoj je beležio carrer high u asistima i ukradenim loptama.


PACERS 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 36 – George Hill; 35 – James Johnson

Najmlađi igrači: 19 – Kendall Brown; 20 – Bennedict Mathuring

Najviše nastupa: 80 – Buddie Hield; 78 – Bennedict Mathurin; 75 – TJ McConnel, Andrew Nembhard

Najviše minuta po meču: 33.6 – Turesse Haliburton; 31.0 – Buddie Hield; 29.4 – Myles Turner

Strelci: 20. 7 – Turesse Haliburton; 18.0 – Myles Turner; 16.8 – Buddy Hield

Asistencije: 10.4 – Turesse Haliburton; 5.4 – TJ MConnel

Skokovi: 7.5 – Myles Turner; 5.8 – Jalen Smith

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 56.3 % – Isaiah Jackson; 54.8 % – Myles Turner


Mylesova prirodna pozicija

Odlaskom Sabonisa u Kingse, otvorio se prostor za Mylesa Turnera da igra na svojoj prirodnoj poziciji, a to je petica. I zaista je iskoristio to maksimalno – imao je 18 poena po meču, 7.5 skokova, 1.4 asistenciju, 2.4 blokade, dok je iz igre šutirao 54.8 %. Bio je idelan partner Haliburtonu u pick n rollu, a činjenica da do ove sezone nikada nije imao više od 14.5 poena po meču dovoljno govori. Isto tako nikada nije iz igre šutirao bolje od 51.1 %.

Najviše je poentirao iz samog reketa, nakon pick n rolla i post-upa, dok je proradio i njegov šut sa distance, posebno za tri poena – pogodio je čak 93 trojke u sezoni. Iako je broj blokada opao on je i dalje imao 2.4 blokade po meču. Sve ovo ga svrstava među top 10 centara u ligi. A utisak je da on ima i više potencijala.

Šta dalje?

Uz mladi i već sasvim uigran tim, Pacersi su odradili i jako dobar draft. Stigao je Jarace Walker koji bi trebao biti sjajna dopuna na poziciji krilnog centra, dok je na poziciju krila stigao Ben Sheppard koji čak ima i veću šansu za ozbiljniju minutažu u ovoj sezoni. A na krilnoj poziciji, u odnosu na Mathurina, prednost mu daje visina.

Haliburton i Turner ostaju okosnica ekipe, i to zaista sjajna. Tu su Hield, potom Bruce Brown koji je stigao iz Nuggetsa. Haliburtona na jedinici menja iskusni McConnel, Hield i Mathurin su na beku, Barnes i Nesmith ili Sheppard na trojci, dok kao visoke igrače imaju Walkera, Turnera, Smitha i Theisa.

Sa mnoštvom mladih i talentovanih igrača, Pacersi imaju izledne šanse da se plasiraju u play off naredne sezone.

Dodatno, Pacersi imaju i ogroman cap space, Haliburton je i dalje na rookie ugovoru (5 miliona), Hieldov ugovor (18 miliona) ističe uskoro, tako da Indiana ima šanse da potpiše čak i dva igrača sa većim ugovorima koji tim učinili kompetitivnijim. U tom smislu govorilo se dosta o Middletonu koji igra na najtanjoj, krilnoj, poziciji, ali tu su i Barnes, Grant ili Kuzma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*