GS Warriors 2022 – 2023: Šaketanje koje je promenilo tok sezone

Sezona Golden State Warriorsa počela je na meestu na kome su tako dobro igrali cele sezone, pobedom na domaćem terenu protiv Los Angeles Lakersa. I završila se tamo gde su igrali jako loše cele godine, porazom na gostovanju kod Lakersa. Warriorsi su ispali u drugom krugu play off, 2-4 od Lakersa, i tako nisu uspeli da odbrane titulu u NBA ligi.

Warriorsi su regularni deo završili sa 44 pobede, i 38 poraza, što je bilo dovoljno za 6. mesto na Zapadnoj konferenciji i direktan plasman u play off. Bilo je to za 11 pobeda manje nego prošle sezone, a razlog tome su nekonzistentna odbrana i jako slabe partije u gostima. Već u prvom kolu play offa sastali su se sa Kingsima u veoma zanimljivoj i napetoj seriji. Nešto kasnije o tome šta je odlučilo tu seriju.

 

Zabrinjavajuće partije na strani

Za ekipu koja je osim monstruozne ofanzive i izuzetno raspoloženog pucačkog dueta (Curry, Thomson), te momaka koji su uvek bili podrška (Poole i DiVicenzo u prošloj sezoni), bila poznata po čvrstoj i disciplinovanoj odbrani, prošla sezona je bila noćna mora. Samo sezonu ranije, kada su se okrunili titulom, Warriorsi su bili među top 3 odbrane u ligi, a u ovoj sezoni spali su među poslednjih deset ekipa.

Sa druge strane, ovo je tim koji je gotovo redovno gubio u gostima prošle sezone. Sa svega 11 pobeda i 30 poraza na strani, GSW su bili četvrti najgori tim u ligi. Samo su Spursi, Pistonsi i Rocketsi imali manje pobeda od njih na strani, po 8. Ta rezultatska klackalica koštala ih je boljeg plasmana na kraju regularnog dela, ali i stabilnosti kada su igre u play offu u pitanju. I to se posebno videlo protiv Lakersa.

Uz odsustvo Wigginsa kojeg nije bilo više od mesec dana zbog personalnih problema, hemija tima značajno je narušena pred sam početak sezone.


Pregled prethodnih sezona:


Tuča koja je odredila tok sezone…

Uoči početka regularnog dela sezone 2022 – 2023, u medijima je prostrujala vest a potom je na internetu osvanuo snimak koji je potvrdio incident sa treninga Warriorsa. Naime, na treningu GSW-a, iskusni Draymond Green napao je mladog Jordana Poolea posle verbalne razmene. Green nije imao kočnicu. Nokautirao je mladog igrača, a zbog ovog divljačkog napada na saigrača, Green je suspendovan na nedelju dana. Poole je nedugo nakon incidenta potpisao četvorogodišnji ugovor sa GSW vredan 128 miliona dolara, a tokom sezone istakao se kao treći strelac ekipe sa 20.4 poena u proseku.

Zanimljivo je da prema pisanju američkih medija ovo nije prvi sukob između njih dvojice, te da njih dvojica imju istoriju incidenata, međutim, sve do sada nije bilo ovakvih opasnih situacija.

Da je ovaj incident značajno uticao na tok sezone i odnose u timu potvrdio je kasnije i sam trener Kerr, tokom sumiranja sezone nakon ispadanja od Lakersa u play offu.

“Nema tu šta da se krije, incident sa Draymondom i Jordanom na početku ove sezone je odigrao veliku ulogu u svemu. Teško je da tako nešto ne utiče na tim”, rekao je Ker i dodao:

“Kad god se izgubi neko poverenje, onda to znatno otežava proces, a izgubljeno je poverenje. To je što ja mogu da budem iskren. Moramo da se vratimo onome što nas je učinilo zaista uspešnim, a to je okruženje sa poverenjem i grupa u kojoj se igrači oslanjaju jedni na druge i čini jedni druge boljim”, zaključio je trofejni trener Warriorsa.


WARRIORS 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 39 – Andre Igoudala; 34 – Steph Curry; 32 – Klay Thompson, Draymond Green

Najmlađi igrači: 20 – Moses Moodey, Jonathan Cumminga, Patrick Baldwin Jr., Ryan Rollins

Najviše nastupa: 82 – Kevon Looney; Jordan Poole; 73 – Draymond Green

Najviše minuta po meču: 34.7 – Steph Curry; 33.0 – Klay Thomson; 32.2 – Andrew Wiggins; 31.5 – Draymond Green

Strelci: 29.4 – Steph Curry; 21.9 – Klay Thomson; 20.4 – Jordan Poole; 17.1 – Andre Wiggins

Asistencije: 6.8 – Draymond Green; 6.3 – Steph Curry; 4.5 – Jordan Poole

Skokovi: 9.3 – Kevon Looney; 7.2 – Draymond Green

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 52.7 % – Draymond Green; 52.5 % – Jonathan Cumminga; 49.3 % – Steph Curry


Doktorske partije Curryja protiv kraljeva

Warriorsi su stigli do 6. pozicije, uprkos toplo-hladno ritmu tokom regularnog dela sezone, i u prvom krugu su naleteli na napaljene i vrlo dobre Kingse. Koliko su Kingsi imali dobru godinu, toliko se GSW mučio da uspostavi svoj prepoznatljiv ritam tokom čitave sezone.

Prva utakmica najgledanije serije ove godine je ispunila sva očekivanja po pitanju inteziteta. U prepunoj dvorani u glavnom gradu Kalifornije, obe ekipe su bile izuzetno motivisane da povedu u seriji, pa je utakmica ušla u neizvesnu završnicu.Curry je imao priliku da odvede utakmicu u produžetke, međutim nije bio precizan iza linije 7,25. Najzaslužniji za trijumf domaćina, 126 – 123, bio je Fox sa 38 poena, a pratio ga je Malik Monk, sa 32 poena. No, nakon 0-2, vratili su se Warriorsi brzo u igru i okrenuli na 3-2, a potom je Sacremento stigao do 3-3 i igrala se majstorica. A takve utakmice vole oni najveći.

Utakmica koja je odlučivala pobednika serije je krenula istim tempom kao i prethodne — brza košarka, poeni iz tranzicije, dobri napadi i odlična odbrana. Kingsi su delovali kao motivisanija ekipa na terenu u prvom delu. Domaćini su na poluvremenu imali prednost od 4 poena, raspoloženiju ekipu i rešenost da svrgnu šampiona lige već u prvoj rundi.

Ipak, veteransko iskustvo Stepha Currya nije dopustilo da se ostvari san mladoj i neiskusnoj ekipi. Praćen Kevonom Loonijem, koji je apsolutno dominirao pod reketom i upisivao skok za skokom, Curry je odlučio da prevagne rezultat u svoju korist.

Inspirisan energijom koju je slala protivnička publika sa tribina, Steph je proradio „pobednički inat“, pa je tako ubacio istorijskih 50 poena, apsolutno slomio Kingse koji nije uspeo da isprati njegov tempo i srušio sve nade mlade ekipe za prolazak u drugu rundu (120-100).

I to je bilo sve. U seriji protiv Lakersa, Lebron, Davis i mnogo motiviranija i u boljoj formi ekipa otišla je dalje.

Šta dalje?

Dinastija koja je dominirala NBA ligom poslednjih deset godina, i stigla do četiri prstena, prolazi kroz turbulentno razdoblje. Nakon što je najavljeno da će Draymond Green testirati tržište, i eventualno otići u neki drugi klub, on je potpisao novi ugovor. Prvo je postao slobodan agent nakon što je odbio player opciju za sledeću godiu vrednu 27.5 miliona dolara. Potom je potpisao na četiri godine za 100 miliona. GSW su sačuvali svoju okosnicu. Tu su i dalje Steph Curry i Klay Thomson, ostaju Andre Wiggins kao i Kevin Looney, dok je uprava odlučila da se reši Jordana Poolea (otišao je za Washington), a u toj razmeni iz Sunsa je stigao Chris Paul.

Tim se odavno nalazi u paklu salary capa, ključni igrači imju visoke ugovore, ali i puno godine, naravno i iskustva. Koliko Steph sa 35, Klay i Draymond sa po 33, odnosno CP3 sa 38 godina, mogu naredne sezone. Pod uslovom da budu zdravi. Tim je odavno prešao luxury apron i nemaju prostora za nove potpise, eventualno za trejdove i minimalne ugovore (tako je stigao i Dario Šarić).

Uz to, mladi igrači još uvek nisu napravili iskorak i preuzeli ključne igračke poziciju u timu. Osim Poolea, Warriorsi su trejdali tokom sezona i centra Wisemana, Cuminga se još uvek čeka, a tokom leta otišao je i DiVicenzo koji je odbio player opciju i postao slobodan igrač.

Warriorsi su odradili dobar draft. Izabrali su već zamenu za samog DiVincenza u obliku Brandina Podziemskog, koji je odličan visoki bek sposoban kreirati sopstveni put, što će se dobro uklopiti u sistem igre ratnika. Uz to, trejdali su tokom drafta i Traycea Jacksona-Davisa – igrača koji jako podseća na Draymonda Greena, što stasom, tako i igrom.

Kako god izlgedali, kostur tima je tu, i Warriorsi ukoliko su zdravi i kompletni uvek su neugodni. Mnogi se pitaju koja je njihova tajna. Upravo u tome da se kostur tima nije menjao godinama, da se ključni igrači dobro poznaju, funkcionišu i razumeju na terenu. I to već traje deset godina.

Prvim trofejom iz 2015. godine smo uspeli da postignemo nešto što klub nije uspeo u prethodnih 40 godina. Napraviti ovakav tim je veoma teško, bez obzira na to koliko su organizacije jake. Retko kad se stvori ovakva grupa. Bilo je i malo sreće umešano. Morate da iskoristite momentum što više možete, jer će mu jednog trenutka doći kraj”, izjavio je trener Steve Kerr nakon netom završene prošle sezone.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*