Houston Rockets 2022 – 2023: Mladi i napaljeni, i spremni za nadmetanje

Rocketsi su krenuli u rebuilding pre tri godine, trejdom Jamesa Hardena, i od tada se tim kristalisao kroz konstantno davanje prilike mladim igračima, bez rezultatskog imperativa, sa ciljem njihovog razvoja i timskog napretka. I utisak je da su mladi Rocketsi spremni. Čak šest prvih strelaca tima, sa izuzetkom Erica Gordona – igrača sa najdužim stažem u Rocketsima, ima manje od 23 godine. Tu su Jalen Green, Kevin Porter Jr., Alperen Sengun, Martin Jr….

Stoga je i nevažan bio timski učinak. Houston je sa 22 pobede i dalje bio među najslabijim timovima u ligi, ali tim čiji potencijal iz sezone u sezonu raste, što je upravi i stručnom timu prošle godine bilo najvažnije.


Pregled prethodnih sezona:


Sengun, igrač kojeg Jokić voli

Ako bi pokušali da istaknemo nekoga od igrača iz mlade jezgre Houstona, sigurno bi bili nepravedni prema nekome, ali potencijal i razvoj turskog centra, Alperena Senguna, sigurno je nešto na šta treba skrenuti pažnju. A njegovi nastupi u prošloj sezoni, u kojoj je on bio sophmore, bili su na nekom drugom nivou.

Priča o njegovom dolasku vezana je za draft 2021. godine, kada su se fanovi Rocketsa podelili u dva klana – jedan koji se zalagao za dovođenje Jalena Greena i klana koji je bio za Evana Mobleya. Odluka je pala da se sa mesta drugog picka odabere Green. No, nije on bio najveća priča tog drafta. Bar ne za Rocketse. Već tokom scouting procesa Rocketsi su pratili turskog dugajliju i već tada su bili ubeđeni da je on pravi izbor za njih, i trejdali su dva buduća picka u Oklahomu u zamenu za Senguna. Dve godine kasnije Sengun je jedan od najboljih igrača iz te draft klase. A koliko je impresivan njegov napredak, svedočio je i naš Nikola Jokić:

Nakon rookie sezone u kojoj se Sengun tek uhodavao, najviše zbog nedostatka igrajućih minuta i zbog problema sa faulovima, Sengun je eksplodirao u ovoj sezoni. No, nije sve nagoveštavalo tako nešto jer trener Silas je stavio Bruna Fernanda na startnog centra na početku sezone, no vrlo brzo stvari su se promenile i Sengun je postao starter. Nakon što je startao u samo 13 utakmica u rookie sezonu, u ovoj je Sengun na 72 meča bio starter, a njegove brojke bile mnogo bolje:

Poeni – sa 9.6 na 14.8 po meču

Skokovi – sa 5.5 na 9 po meču

Šut iz igre – sa 0.474 % na 0.553 %

Asistencije – sa 2.6 na 3.9 po meču

Sengun je već sada jedan od najboljih post-up igrača u celoj svojoj draft klasi, a kandidat je da bude među najboljima i u celoj ligi. Rad nogu, efikasnost, pregled igre, to su samo neki od razloga zbog kojih protivnički igrači sve više pažnje obraćaju na ovog igrača koje od milja zovu i “baby Jokić”.

Jedno od svojih najboljih izdanja Sengun je imao u januaru protiv Lakersa kada je meč završio sa 33 poena, šutirajući 14 od 17 iz igre. Dodao je tome 6 asistencija, 4 blokade i uhvatio je 15 lopti.

Posebno priznanje za ovog mladog momka predstavlja i činjenica da je sam Lebron zatražio od saigrača da ga čuva u ključniom momentima utakmice. I ne samo on, Senguna su čuvali i Durant, kao i mnogi drugi elitni odbrambeni igrači u NBA.


ROCKETS 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 34 – Eric Gordon, Boban Marjanovic

Najmlađi igrači: 19 – Jabary Smith Jr; 20 – Usman Garuba, Daishen Nix, Alperen Sengun, Jalen Green

Najviše nastupa: 82 – Kenyon Martin Jr., Tari Eason; 79 – Jabari Smith Jr.

Najviše minuta po meču: 34.2 – Kevin Porter Jr.; 34.2 – Jalen Green

Strelci: 22.1 – Jalen Green; 19.2 – Kevin Porter Jr.; 14.8 – Alperen Sengun; 13.1 – Eric Gordon

Asistencije: 5.7 – Kevin Porter Jr.; 3.9 – Alperen Sengun

Skokovi: 9.0 – Alperen Sengun; 7.2 – Jabari Smith Jr.

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 56.9 % – Kenyon Martin Jr.; 55.4 % – Alperen Sengun


Jalen Green, igrač ili kontreverza

Jalen Green je ipak imao samo prosečnu sezonu. Nekima je utisak da se o njemu više govorilo o njegovom, za neke kontraverznom, stilu i farbanju noktiju, a manje o samoj košarci. Govorilo se i o tome da ne igra odbranu, da nikada neće biti pobednik. No, sa druge strane to je igrač za kojeg treba imati strpljenja jer još uvek je u fazi sazrevanja.

Iako neke bazične statistike nisu fenomenalne, Green je bio najbolji strelac Rocketsa u prošloj sezoni sa 22.1 poen po meču. On je igrač sa potencijalom koji nije dolazio do izražaja zbog jako loše odbrane Rocketsa, po čemu su bili drugi najgori u ligi. A igrač sa takvim predispozicijama za igru u tranziciji, brzinom i skokom pre svega, jednostavno nije dolazio do izražaja. Ovako je bio primoran da uglavnom igra i poentira iz poseda. Nedostajala je i efikasnost, posebno u šutu za tri poena (33.8 % je skromno za igrača njegovog kalibra).

Napredne statistike i analiza njegove igre pokazuju neslućeni potencijal Greena da sam kreira vlastiti arsenal šuteva. No za to mu fali jako dobar saigrač, što bi mogao da bude VanVleet. Dok je za njegovu igru u tranziciji Dillon Brooks možda idealno rešenje jer može značajno da utiče na nivou efikasnosti odbrane celoga tima.

Bobinator i dalje jaše

Bobana svi vole. Igrao ili ne igrao. Davao ili ne davao doprinos timu. Ponekad se ne radi o tome kako igrate ili koliko, već o tome ko ste. Boban je jedan od naprepoznataljivijih i najomiljenijih dugajlija u NBA. On oko sebe širi samo pozitivu.

On je u sada već poznim igračim godinama, imao je vrlo ograničenu minutažu prošle godine, ali je sigurno među Rocketsima bio rekorder kada je u pitanju broj selfiea za fanovima kluba. U sumornoj sezoni Rocketsa, Boban je bio epicentar vesele, pozitivne energije. Kao takav, dobar je za mlade momke u blizini, posebno kada su gubitnički niz neprekidan.

Silas je Boban koristio uglavnom u trash timeu, poslednjih 2-5 minta mečeva koji su već bili rešeni. No, Boban kao Boban je i u tim momentima bio efikasan. Za 5.5 minuta po meču davao je 3.3 poena uz 1.9 skokova i 0.3 asistencije. Uz 68.3 % šuta iz igre, što mu je najbolje u karijeri.

Šta dalje?

Rocketsi su započeli leto tako što su zaposlili Imea Udoku, koji je nakon suspenzije od strane Celticsa bio i smenjen te u potpunosti zamenjen novim trenerom Mazzulom. Silas očigledno nije zadovoljio upravu i njegov trogodišnji mandat je tako okončan.

Mladu i veoma talentovanu jezgru igrača Rocketsi su ovoga leta još više osnažili. Stigao je 4. pick na draftu, Amen Thomson jedan od blizanaca, za kojeg se govori kako će u godinama što dolaze izrasti u elitnog beka u NBA ligi. Čini se da je i savršen match za tim kojim Houston trenutno raspolaže. On je zajedno sa bratom blizancem Ausarom igrao za Overtime Elite pre dve godine, dok je prošle sezone igrao za City Reaperse gde je u proseku imao 16.3 poena, 6.4 skokova, 6.2 asistencija i 2.4 ukradene lopte. On je sjajan igrač kojem je potrebna lopta u rukama, izraženog atleticizma i kretanja. Najbolje igra uz igrače koji umeju da šire prostor, gde koristi svoju brzinu i akrobatiku za efektni finiš. Neki ga porede sa Ja Morantom ili, kada je atleticizam i građa u pitanju, Benom Simmonsom. Uz njega, sa 20 pozicije na draftu stigao je i Cam Withemore.

Rocketsi su offseason dočekali i sa ogromnim cap spaceom. Imali su 71 miliona ugovora sa aktivnim igračima, što im je stvorila imperativ da moraju potrošiti najmanje 25 miliona na nove ugovore kako bi preli salary floor. Čak su u nekim kombinacijama mogli potpisati i dva max ugovora. Šuškalo se da je Harden voljan se vratiti, no odluka je pala na dvojicu proverenih igrača – Freda VanVleeta i Dillona Brooksa.

VanVleeta, iskusnog playa, sa šampionskim prstenom iz Toronta, Rocketsi su potpisali na 3 godine za 128.5 miliona. VanVleet je provereni razigravač i pravi play, nešto što zapravo Rocketsi i nemaju u svojoj ekipi, a najbliže tome je bio Kevin Porter Jr. koji ima podosta mana. Fredovo iskustvo može biti i presudno za konkurentnost ali i razvoj drugih igrača uz njega, pre svega Thomsona i Senguna.

Već drugog dana, u Hoston sleće bivši “grizli“, Dillon Brooks. I to na 4 godine za 80 miliona, za mnoge previše novca za ono što dobijaju od pomalo razvikanog igrača. On donosi, doduše, mnogo toga na odbrambenoj strani. Uz njega potpisao je i veteran Jeff Greem, na godinu dana za 6 miliona, nakon osvajanja prstena sa Denverom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*