Houston Rockets 2018 – 2019: Nevolje u kokpitu!

Rocketsi su sezonu ranije imali Warriorse na konopcima, i trebalo je zadati samo završni udarac. No, povreda Chrisa Paula je sve okrenula i Rocketsi su stali na finalu konferencije. Realno gledajući, da su bili kompletni, bili bi favoriti u finalu sa Cavsima i verovatno bi doneli franšizi još jednu titulu, prvu nakon dugog posta i Hakeemove ere.

U ovu sezonu ušli su kao jedni od favorita, i na papiru najveći izazivač Warriorsima za titulu. Petorka koju čine Harden, Paul, Gordon, Anthony i Capela je za svaki respect. Houston ima najbolji bekovski duet, dva igrača koji znaju sve sa loptom i u stanju su kreirati igru onako kako to odgovara njima i njihovom timu. Harden je najkorisniji igrač lige, a Paul je i dalje među 5 najboljih kreatora u ligi. Obojica su pod visokim ugovorima, i ukoliko CP3 bude zdrav ovo bi mogla biti njihova sezona.



No ono što brine jeste učinak uprave tima tokom leta gde tim nije dobio adekvatna pojačanje, bar ne ona zbog kojih bi rekli da su jači nego prošle godine. Došao je Carmelo Anthony, ali osim imena postoji bojazan da ovaj igrač ne donosi potreban kvalitet, posebno ne u odbrani koja će biti značajno oslabljena jer su otišli Trevor Ariza i Luc Mbah a Moute, specijalisti za defanzivu. Otišao je i Ryan Anderson, koju je prošlu sezonu iznenađujuće bio u drugom planu. Stigli su igrači koji su perspektivni ali i skloni povredama. U razmeni za Andersona, iz Phoenixa su stigli Marquesse Chriss i Brandon Knight, koji je veliki potencijal ali je sezonu presedao zbog povrede kolena (a još je neizvesno kada će se vratiti). Isto važi i za Michael Carter Williamsa, čija je karijera stagnirala zbog povreda.

Kao jedno od velikih pojačanja stigao je i veteran Carmelo Anthny, jedan od najboljih scorera u NBA u poslednjih 20 godina. No, njegov je angažman – a to se kasnije pokazalo opravdanim – bio pod lupom.

Katastrofalan start

Nakon savršene sezone i 65 pobeda očekivalo se da Rocketsi samo napreduju. No početak sezone 2018 – 2019 bio je sve samo ne obećavajući.

Rocketsi su krenuli zaista loše. Kraj oktobra dočekali su sa samo jednom pobedom i čak 5 poraza, a nakon rezultatskih i igračkih oscilacija, tek sredinom decembra ušli su pozitivan odnos pobeda i poraza. To se poklopila sa neverovatnom Hardonovom +30 serijom, a nakon 6 vezanih pobeda do početka januara Houston je definitivno izašao iz krize. Njihova najduža serija od 9 pobeda desila se nakon All Stara, i tu je tim Mikea D’Antonya definitivno obezbedio gornji dom pred play off.

Na kraju je tim završio na 4. mestu Zapada sa 53 pobede, čak 13 manje nego sezonu ranije:

Na kraju balade, šta reći?

Ovako više ne ide. Harden i Paul očito nisu dobitna kombinacija, iako su obojica odigrali poslednji meč sezone (misli se na play off izdanje protiv Warriorsa) jako dobro. Ostatak ekipe nije bio na nivou, i vidna je disproporcija u kvalitetu prve petorke (posebno Hardena, Paula, donekle Capele) i ostatka tima. Menadžment se trudio da osnaži ekipu koliko god su mogli pred početak doigravanja, no to očigledno nije bilo dovoljno.

Play off domet: Polufinale Zapada

Svoj play off pohod, Rocketsi su kao četvrtoplasirana ekipa Zapada započeli protivh Utaha. Seriju su rešili glatko, gledajući rezultatski, bilo je 4 – 1.

U prve dvije domaće utakmice Rakete su lagano kontrolirali seriju. Uzeli su dvije čiste pobjede, a Jazzeri su izgledali nemoćno. Nakon što su se provukli u trećoj, kada je Harden otvorio meč sa 0/15 iz igre, znalo se da je serija gotova. Došli su do 3-0,a borbeni Jazzeri nisu htjeli pasti bez ispaljenog metka. Mitchell je napokon nešto odigra i sa 19 poena u posljednjoj četvrtini spriječio metlu. Posljednja utakmica je bila najnapetija (barem od onih odigranih u Houstonu), no na kraju Rakete završavaju posao. Brada se dobrano napromašivao u ovoj seriji, a bilježio je 27,5 u prosjeku. U drugom meču je stigao i do triple doble učinka.


Houston Rockets (4) – Utah Jazz (5), 4 – 1


A u polufinalu Zapada Rocketsi su imali priliku da se revanširaju Warriorsima za prošlogodišnji poraz u finalnoj seriji kada su i pored vođstva od 3-2 nakon povrede Chrisa Paula položili koplja.

Ovoga puta su svi bili zdravi, a da stvar bude još gora, Warriorsi su ostali bez Duranta. Njihovog uvjerljivo najboljeg igrača u razigravanju do toga trenutka. KD je dominirao i na početku ove serije, dok su se Curry i Klay dosta tražili. Od početka do kraja ovo je bio fizički izuzetno zahtjevan matchup. Hardenu je oko nastradalo već u prvom meču, a povrede kroz čitavu seriju su vukli Curry i Klay.

Na početku je svaka ekipa dobila domaće utakmice, a tako je ostalo gotovo do kraja. Najteže je bilo u 5. meču, kada se povredio Durant. Curry je bio izvan utakmice, no Klay je bio priseban i uspio je odvesti Warriorse do izuzetno bitne pobjede. Utakmica prije toga mu je bila jedna od gorih u karijeri, a slično se može reći i za Currya koji ništa nije mogao ubaciti gotovo cijelu seriju. Sve do posljednjeg poluvremena. Curry je eksplodirao u posljednjoj utakmici, ubacio je 23 poena u zadnjoj četvrtini, a uz to i dvije trojke koje su na kraju i presudile pobjednika.

  • OCENA HOUSTONA

Golden State Warriors (1) – Houston Rockets (4), 4-2

 


Dominantni Harden

Harden je u još jednoj sezoni polazao da je najbolji napadač lige ne samo trenutno, već možda i u poslednjih nekoliko dekada. Prosto je bio nezaustavljiv u napadu, ali pomalo usamljen i izolovan. Podršku je najviše imao u Ericu Gordonu, dok je ove sezone Chris Paul poptuno zakazao.

Hardenov step back je ubojito oružje a protekle sezone demonstrirao je  silu te je zabeležio niz od  32. meča na kojima je ubaciova 30+ poena. Drugi najduži takav niz u istoriji Lige, nakon Wilta Chemberlaina. Niz je trajao od 13. decembra do skoro kraja februara:

Rekao sam da ću ubijati, i – ubijam!

Sezonu je završio sa 36.1 poenom i 7.5 asistencija u proseku. Trojke je šutirao sa 36.8 % uspešnosti a uzimao je preko 13 šuteva za tri po meču.

Još jedna zanimljivost vezana za Hardena i njegovog najvernijeg saigrača, Gordona. U porazu od Wizardsa na strtu sezone ovaj dvojac imao je rekordno veče. Kombinirao su ubacili 90 poena, što je drugi najbolji rezultat u povijesti, nakon Kobea i – Smush Parkera…

Od najboljeg scorera do igrača kojeg niko neće

Ljubav Carmela Anthonya i Rocketsa nije dugo trajala. Melo je stigao kao veliko ime u Rocketse, ali nakon vrlo loše sezone u OKC-u i kao ‘mačak u vreći’. Ispostavilo se sa pravom.

‘Uskoro se rastajemo,’ poručili su iz Houstona svojoj promašenoj investiciji svega dva meseca nakon što je sezona krenula, u decembru 2018. Melo je odstranjen iz tima ‘Raketa’, koje su se probudile nakon toga i napravile pozitivan score – sa Melom u timu 4 pobede i 6 poraza, bez njega 12 pobeda i 9 poraza do kraja godine, a potom na krilima Jamesa Hardena i do trećem mesta Zapada.

Poslednju utakmicu Melo je odigrao 8. novembra protiv svog bivšeg kluba OKC-a, gde je za 20 minuta dao samo 2 poena i šutirao 11-1 (ili 9 %)!!! Možda je to i poslednja utakmica u Melovoj karijeri jer za sada niko ne pokazuje interesovanje da ga angažuje.

Ostaće zabeleženo da je Melo odigrao 10 utakmica za Houston, da je beležio 13.4 poena, 5.4 skoka uz 32.8 % uspešnosti šuta za tri poena.

No, ako pogledamo karijeru ovog sjajnog scorera, Melo je odigrao 16 sezona, za 4 kluba (Denver, New York, Oklahomu i Houston), odigrao je 1.064 utakmice, a beležio je 24 poena, 6.5 skokova i 3 asistencije po meču!

Razočaravajuća sezone za CP3

A Chris Paul je definitvno promašaj Rocketsa. Igrač koji je stigao sa reputacijom jednog od najboljih playeva lige, čovek koji će Hardenu pomoći da dođe do vrha, u prvoj je svojoj sezoni zamalo uspeo u ovoj misiji. No povreda je bila jača….

No, druga je sezona bila potpuno razočaranje. U svega 58 mečeva (toliko je igrao i prve sezone) CP3 je beležio 15.6 poena (najmanje u karijeri), uz 8.2 asistencije, ali i za njega slabih 35.8 % šuta za tri poena. U play offu je imao 17 poena, 5.5. asistencija i tek 27 % šuta za tri poena, uz čak 3.4 izgubljene lopte.

Nezadovoljstvo Paulom je vladalo do te mere da je Harden glasno izražavao svoje nezadovoljstvo Paulom, a ovaj je pred kraj leta tražio trade. Njegovih 40 miliona ugovora svakako da je pravio problem za tako neke planove.

A onda se javio OKC….

Atomski duo ili failed mission?

Raptorsi su osvajanjem naslova pokrenuli lavinu o kojoj smo samo mogli sanjati. Iza nas je jedan od najluđih prijelaznih rokova u povijesti NBA Lige. Posljednji “šok” u nizu je trade Russella Westbrooka u Houston Rocketse. Harden je dobio novog-starog suigrača, još iz doba Oklahoma kada su bili najuzbudljivija mlada ekipa Lige. Westbrookove posljednje tri sezone u Thunderima su bile povijesne. Postao je jedini igrač koji je u tri uzastopne sezone bilježio triple double u prosjeku. Nažalost, nevjerovatne sezone nisu kapitalizirane. Svake godine izletjeli su u prvom krugu playoffa.

Gledajući čiste statistike i način igre, Harden i Westbrook nisu niti najmanje kompatibilni. Igrali su već zajedno u Oklahomi, pa je Harden otišao tražiti sreću negdje drugdje jer od Westa i Duranta nije imao dovoljno lopti. Sada se West mora prilagoditi, no prvo je pitanje hoće li, a drugo može li? Sve i da se prilagodi u potpunosti Hardenu, sigurni smo kako neće biti efikasniji od Paula.

Prvenstveno jer West obožava ono što Morey, D’Antoni najviše mrze, šuteve s poludistance. Njegov karakteristični potez je pull up iz driblinga, sa nekih 5,6m od koša. Iza linije 7,24 West je gotovo beskoristan, jer trojke u karijeri šutira očajnih 30%. Prošle sezone je nešto više šutirao za tri poena, no prosjek mu je čak i pao ispod 30%, konkrentno bio je na 29%. Također uputio je preko 100 šuteva više za dva poena od trojki. Čisto radi usporedbe, Harden je sa razdaljine 3-5m od koša uputio samo 68 šuteva prošle sezone, dok je opalio preko 400 trojki.

OstatakSveta

U teoriji dobro bi se nadopunjavali, no praksa je nešto drugo. Obojica izuzetno vole loptu, Westbrook je praktički beskoristan bez nje, a Harden je navikao posljednjih sezona igrati sam. Samo prošle sezone Harden je pogodio samo 15% asistiranih trojki, odnosno većinu je zabio iz izolacije. Konkretno gotovo 50% posjeda Rocketsa je u rukama Hardena, imao je uvjerljivo najviše izolacija u Ligi. Također, u Top 5 igrača koji su imali najviše dodira s loptu su i Harden i Westbrook. West je preko 91,2 dodira s loptom na utakmici (samo je naš Jokić bolji), a Brade je bio na 4. mjestu sa 87,2 dodira.

NBA/Stats

Uz to što obojica obožavaju igrati 1 na 1, “obožavaju i gubiti lopte”. Pogodite koja dvojica su izgubila najviše lopti prošle sezone…

BasketballReference

Napad smo uvidjeli da će jako jako teško funkcionirati, a što je s obranom. Prvo i najbitnije, Rocketsi su se opet rastali sa svojim defenzivnim koordinatorom Jeffom Bzdielikom koji je držao obranu Rocketsa među boljima u Ligi. Njegovim odlaskom ove sezone osjetio se drastičan pad u tom segmentu, vratili su ga, a napredak je bio očit nakon samo nekoliko utakmica. Za primjer, prošle sezone su bili 7. po defenzivnom ratingu, a ove su se uspjeli popeti do 17. mjesta. Sada su opet ostali bez njega, koji bi se mogao pridružiti Pelicansima.

Harden nikada nije bio na glasu čak ni kao dobar obrambeni igrač, njegova igra obrane je čak ponekad izazivala podsmjehe. Protekle sezone se vidno popravio, čak bi se sada moglo reći da je i solidan u obrani. Ako ništa drugo počeo se više truditi. Westbrook, unatoč svom atleticizmu, nikada nije bio kvalitetan obrambeni igrač. Ponekada je previše riskirao s ukradenim loptama, pa bi olako ispao, a isto tako nevjerovatno je kako nije niti dobar u obrani 1 na 1. S njima dvojicom na bekovima, te Gordonom vjerovatno na trojci?! Capeli u Tuckeru će biti nemoguće pozatvarati sve rupe.

1 Trackback / Pingback

  1. Southwest 2019 - 2020: Papirnate rakete, neka nova lica Dallasa i uvek neugodni Spursi - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*