Boston Celtics 2018-2019: “Bila si savršenstvo bez mane”

Prošle godine jedna od najboljih ekipa Lige su bili Boston Celticsi. Ne zbog toga što su imali velika imena u ekipi, već zbog toga što su ta imena bila izvan stroja, a ekipa je sjajno funkcionirala. Bez Irvinga i Haywarda prošle godine Boston je napravio malo čudo, tako da se ove sezone od njih očekivalo puno puno više. Pokazali su da imaju izuzetnu širinu, a povratkom Irvinga i Haywarda očekivala se Bostonska eksplozija. Stevensov stroj je gotovo bio bez mane. Irving je igrao dobro i prošle sezone prije povrede, Hayward je jedan od najdražih Stevensovih igrača. Znalo se da će mu trebati određeno vrijeme da se vrati u kakvu takvu formu. Na prvu, čekanje Haywarda se nije činio kao problem. Baš zbog te širine koju su pokazali prošle sezone, Stevens je polako mogao uvoditi Gordona u igru.



Na papiru je sve izgledalo krasno i bajno. Boston se na trenutke činio i kao glavni konkurent “strašnim” Warriorsima koji su potpisali i Boogiea. Onda je počela sezona. Već u prvom mjesecu su upali u krizu. Nakon početnih 6-2 Boston je polako krenuo nizati poraze. Kako se godina približavala kraju, Boston se konsolidirao. Počeli su pobjeđivati, te su u jednom trenutku nanizali i 8 pobjeda zaredom. Stvari su izgledale malo bolje, šut je ulazio, obrana je funkcionirala i Stevens je mogao malo odahnuti. No, kako se bližio playoff, problemi su ponovo pojavili. Čak i neke nesuglasice u ekipi. Kemija u svlačionici je bila narušena. Previše igrača koji traže loptu, te na kraju i previše nezadovoljnih. Prošlogodišnji junaci Rozier, Tatum i Brown imali su znatno smanjenu ulogu ove sezone. Nitko nije uspio nadmašiti brojke koje su ostvarivali prošle godine. Stevens i Boston su bili u problemu.

Regularni dio su završili na 4. mjestu Istoka, te su uspjeli isposlovati prednost domaćeg terena protiv Pacersa. Unatoč velikom napadačkom talentu, kako igrača, tako i trenera Boston je bio tek 10. ekipa Lige po ofenzivnom ratingu. Obrana je bila nešto bolja, no i dalje nije bila na elitnoj razini. Previše puta tijekom sezone su previše puštali u obrani. Playoff je za njih na kraju završio u drugom krugu. Bucksi su ih nadigrali i izbacili nakon 5 utakmica.

BasketballReference

Ni R od rotacije

Odličan playoff run je bio iza Bostona. Nitko od njih nije to očekivao, baš zbog situacije s povredama, no pokazalo se kako Boston zapravo ima ogromnu širinu. Sada su se oporavili i Irving i Hayward, a ove sezone su jako porasla očekivanja. Najmanje što se očekuje je da ponove prošlogodišnji uspjeh, odnosno Finale Istoka, a realno bi bilo igranje Velikog Finala. Čak bi očekivali i da, ako ništa drugo, dobrano namuče Warriorse.

Nažalost, realnost je ove sezone malo drugačija. Boston nikako da uhvati konstatnu formu, Rozier, Tatum i Brown muku muče sa šutom i nikako da uhvate ritam. Kako su očekivanja sada ogromna, normalno je da raste i nervoza nakon poraza. Boston je u promjenjivoj formi počeo sezonu, a ritam su napokon uhvatili krajem 11. mjeseca. Ostvarili su 8. pobjeda zaredom i sve je počelo funkcionirati. No, opet su počeli porazi, pogotovo na gostujućim terenima, a Keltima su posebno teško pala posljednja dva.

Na utakmici protiv Heata, došlo je do koškanja na timeoutu između Morrisa i Browna. Sumnjamo da postoji “zle krvi” u ovoj ekipi, no činjenica je da neke stvari ne štimaju. Nervoza je puno veća nego prije, uz to Tatum, Brown i Rozier imaju puno manju ulogu ove godine. Samim time imaju i manju minutažu, te manje vremena da uhvate ritam.

Sva trojica imaju gore prosjeke nego prošle sezone. Brown je starter prošle sezone, sve utakmice koje je igrao, počinjao je od početka. U regularnoj sezoni je imao 14,5 poena u prosjeku uz 46% šuta iz igre, te je trojke šutirao sa 39%. U playoffu je bio još i bolji, 18 poena u prosjeku 46,6% šuta iz igre. Ova sezona je prava muka za Browna. Ispao je iz petorke, pa je ove sezone startao u 25 od 74 odigrane utakmice. Ubacivao je samo 13 poena u prosjeku, a muku muči sa šutom za tri poena. Ove sezone je samo na 34% iza linije 7,24.

Jaylen Brown/BasketballReference

Rozier je također drastično pao. U regularnoj sezoni je imao 11,3 poena, dok je u playoffu to podigao na 16,5. Ove sezone je počeo samo 14 utakmica, te je sezonu završio sa 9 poena u prosjeku. Tatum je zapravo i bolji, kada bi gledali samo regularnu sezonu. No, kada u to ubrojimo i njegove igre u playoffu, ovo definitivno nije očekivani napredak.

Terry Rozier/BasketballReference

Prva Aingieva greška?

“Ravnozemljaš” Irving napustio je Cleveland u čudnim okolnostima. Postali su prva ekipa koja je preokrenula 1-3 u Finalu protiv Warriorsa, a on i Lebron su gotovo jednako zaslužni. Točnije, Kyrie nikad ne bi napravio ovakav preokret bez Lebrona, a bogami ni Lebron bez njega. Nakon uspjeha, potpuna tišina. Kyrie je odlučio kako više ne želi biti “sidekick” Lebronu i zatražio je trade. Poslan je u Boston i napokon je dobio “svoju” ekipu. Prva sezone je prošla solidno, no povreda krajem sezone pokazati će se kao ključni detalj. Tada su mladi igrači Bostona zasjali, dok je najveća zvijezda liječio povredu.

Irving se potpuno oporavio, došao spreman na trening kamp, a većina ekipa je bila izuzetno “nabrijana” prije početka sezone. No, kako je sezona odmicala, tako je Stevensu bilo sve teže kontrolirati svlačionicu. Zanimljivo, Kyrie se sada našao u istoj ulozi kao i Lebron dok su bili u Cavsima. Irving je pokušao biti mentor mladima, no čini se da ga mladići baš i nisu slušali. Nekoliko puta tijekom sezone pričao je s Lebronom i izjavio kako ga napokon sad razumije. Irving je dao sve od sebe da proba izvući najviše iz ove ekipe. To je čak i uspijelo jednom tijekom sezone. Nažalost, nije dugo trajalo i krenuo je Bostonov pad. Počele su pljuštati kritike na sve strane, a Irving nikoga nije štedio.

Irvingu krivi svi, saigrači, a sada i trener Stevens

Playoff je bio posebna priča. U prvoj rundi su očistili Pacerse, no svaka utakmica je bila u egalu i Boston je to dobio spojem sreće i individualne kvalitete. Daleko su bili od dominantnog tima. Potom su naletjeli na Buckse. Razjareni Giannis i prateća ekipa je razmontirala Boston. Uzeli su prvu pobjedu u seriji i to je bilo to od njih. Bucksi su s lakoćom riješili Zelene i tu je bilo jasno da je ovoj ekipi kraj.

Prvi i glavni odgovorni je Kyrie Irving. Osim jako loših predstava na terenu, niti izvan terena nije pokazao baš ništa što bi možda regrupiralo Kelte. Izgledao je bezvoljno, te nije uložio dovoljno truda da pokrene ovu ekipu. Na terenu je odigrao možda i najgoru seriju u svojoj karijeri. Šutirao je očajno, a u utakmici broj dva ubacio je najmanje poena u svojoj karijeri u doigravanju.

Najgori postotci karijere za Irvinga. Nakon četvrte utakmice izjavio je kako ga sigurno nećemo vidjeti da šutira 8/22 iz igre. Istina, iduću je pogodio jedan šut manje s isto pokušaja… Ukupno je uputio 104 šuta u ovoj seriji, a ubacio je 102 poena. Poražavajuće statistike za nekoga tko bi trebao biti vođa i glavni igrač ovih Kelta. Kako je odigrao, te još više kako se ponašao, čini se da je on već odlučio kako je njegova karijera u Keltima završena.

Vojska

Nije Irving bio sam na terenu, te nije on jedini podbacio u ovoj ekipi. Neki, poput Horforda, Morrisa i Browna su svoj dio posla odradili pristojno, a ostali se mogu svrstati u koš zajedno sa Irvingom. Izuzetno loš playoff je odigrao Jayson Tatum. Igrač koji je zabljesnuo prošle sezone i bio jedan od glavnih i odgovornih za dobar rezultat. Ove sezone je totalno podbacio. I u napadu i u obrani. U cijeloj seriji bilježio je 12 poena u prosjeku, a u prve dvije utakmice ubacio je ukupno 9 poena. Sve je to “začinio” sa poražavajući 12,5% šuta za tri poena, te 36% šuta iz igre.

BReference

Captain Gordon problem

Dolaskom Gordona Haywarda, te Kyriea Irvinga očekivalo se od Bostona kako će za sezonu-dvije postati ozbiljan konkurent Warriorsima za naslov prvaka. Nažalost, stvari nisu išle zacrtanim tokom. Hayward je u prvoj utakmici sezone, nakon samo nekoliko minuta doživio stravičnu povredu. Morao je pauzirati čitavu sezonu, te se tek ove vratio na parkete. Kako je povreda izgledala, dobro je da se uopće vratio…

Stravična povreda Haywarda obeležila otvaranje sezone

Ova sezona je bila puno očekivanja, pogotovo zato što su Kelti na pogon mladih igrača stigli čak do Finala konferencije. Logično, da su se povratkom prvog bekovskog para Irving-Hayward povećali apetiti. Ali, Boston ove sezone ima puno više problema nego prošle. Povratnici od povrede su uzeli veći dio minuta koje su imali Tatum, Brown i Rozier, trojac koji je iznio najviše tereta u playoffu prošle godine.

Hayward nikako nije uspio uhvatiti formu. Isprva je startao, no vrlo brzo je sam rekao kako još uvijek nije spreman i da želi ulaziti s klupe. Stevens se složio, nakon toga je Hayward počeo igrati malo bolje, no to je još uvijek ispod svakog standarda. Barem onog standarda na koji smo navikli od njega. Stevens i svi u Bostonu su bili izuzetno strpljivi, no Gordon nikako da proradi. Uspije tu i tamo odigrati dobru utakmicu, no većinu je bio gotovo nevidljiv.Bojažljivo je ulazio u duele, bio je izuzetno mekan na lopti, totalno zahrđao, a uz sve to nije mogao spojiti dva-tri šuta zaredom.

Problemi s njegovom igrom su bili očiti. Povreda je još uvijek utjecala na njegove izvedbe, na njegovoj igri se točno vidio strah od kontakta. Tračak nade za Kelte Gordon je dao netom prije playoffa. Redale su se loše utakmice, a zabljesnuo je protiv Sixersa sa 26 poena, ali nakon toga u 5 utakmica zaredom je bio jednoznamenkast. Season high je ubacio u revanšu s Warriorsima i nagovijestio bolje dane. Činilo se da se polako vraća, a to je potvrdio u nekoliko posljednjih utakmica.

Jednostavno izgleda drugačije na terenu. Počeo je zakucavati, snažnije je ulazio u duele, dobio je na samopuzdanju. Posljednjih 6 utakmica je dvoznamenkast, a zadnju protiv Heata je ubacio 25 poena. Nakon utakmice Irving je izjavio kako napokon vidi da se Gordon vraća u staru formu. -“Najbolji smo kada Gordon traži svoj šut. Sjajan je pokretač napada. No, ne trebamo njega samo da zabija. To sam u i rekao, te stalno mu govorim da ostane agresivan i da pokuša opet biti onaj igrač s 20+ poena u rukama.-”

Playoff je nažalost bio potpuno druga priča. Odnosno dobro poznata priča za Haywarda ove sezone Protiv Bucksa jednostavno je nestao, te je ponavljao igre s početka sezone kada je bio katastrofalan. Nije mogao ništa pogoditi, kreirao je minimalno te je bio praktički igrač manje na parketu.

Najveći gubitak Kelta

Ispadanjem od Bucksa bilo je jasno kako će Irving iduću sezonu biti u drugom dresu. Odlučio se za Netse, a Boston je tako ostao bez najboljeg strijelca. Ovo se očekivalo, zato je ekspresno doveden Kemba Walker kako bi nadomjestio Irvinga. Ono što Ainge nikako neće moći nadoknaditi je odlazak Ala Horforda. “Srce i duša” ove ekipe, idealan igrač i u napadu i u obrani, ne samo što je napustio Kelte već je i pojačao najveće rivale Sixerse. Tajno oružje Bostona koji je svoje najbolje partije odigrao baš protiv Sixersa više nije u ekipi.

Lider, timski igrač i – glue!

Horford je bio idealan glue guy ove ekipe. U napadu je sjajno pratio Irvinga, a također je omogućio Bostonu da kroz njega vrti napad. Al je sjajan dodavač, te vrlo dobar šuter tako da je težak matchup za bilo kojeg protivnika. Obranu je doktorirao, “kriptonit” je za Embiida, koji se gotovo nikada ne naigra pored Ala. Uz sve ovo, Boston zapravo i nema pravu zamjenu za njega. Centarska linija im je sada pretrpjela ogorman gubitak, a Ainge je uspio donekle ublažiti stvar dovođenjem Kantera… Bostonu će puno puno više nedostajati Al od Irvinga. Ne samo zbog Kembinog potpisa, već zato što je Al radio za ovu ekipu, nemoguće je nadomjestiti.

Playoff run

Boston Celtics (4) – Indiana Pacers (5), 4-0

Rezultat govori drugačije, ali ovo je bila napeta serija. Kelti su počistili Babu i Pacerse, no svaka utakmica je završila u 10 poena razlike. Rovovsku bitku u prvoj utakmici Kelti su odnijeli u drugom poluvremenu. Pritegli su obranu, napokon nešto ubacili u napadu i u teškoj utakmici došli do vrijedne 84-74 pobjede. To je bila i utakmica koju su dobili s najviše razlike. Najveći problem Pacersa je bio napad. Nitko osim Babe nije konstatno ubacivao. On je bio prva opcija u napadu, a nakon njega je velika rupa. Obranu su još i držali, no Kelti su jednostavno imali previše rješenja u napadu i to je presudilo u ovoj seriji. Irving je bio konstantan, no uvijek je netko iskočio. Raduju i dobre partije Haywarda koji napokon liči na sebe.

Irving je predvodio Kelte, ubacivao je 23,2 poena u prosjeku uz čak 8,4 asista. Tatum je proigrao u pravo vrijeme, te je u ovoj seriji prosječno ubacivao 16,2 poena, a nakon njega smjestila su se trojica sa po 12 u prosjeku, Horford, Morris i Hayward. Babo je bio najbolji strijelac Pacersa, ubacivao je točno 18 po utakmici, a iza njega se smjestio Evans sa 15 u prosjeku.


Rezultati u seriji:


Milwaukee Bucks (1) – Boston Celtics (4), 4-1

Bucksi su, izuzev prvog mela koji je Boston taktički i igrački odigrao savršeno, prosto dominirali serijom i na kraju su pregazili Celte. Seriju smo najavljivali kao neizvesnu jer je Boston, i pored oscilacija u regularnom delu, u play offu pokazao karakter. No, sem prvog meča kada su uspeli limitirati Giannisa, a šuterska jezgra Bucksa nije imala svoje veče, sve ostalo je bilo – pesma jelena. Giannis je bio nezaustavljiv, Bledsoe je igrao sjanu odbranu na Irvingu (čiji su šuterski učinci bili katastrofalni), Middleton, Mirotić igrali su koliko treba, George Hill je bio X faktor sa klupe, a u poslednjem meču vratio se i Brogdon.

Sa druge strane – potpuni krah Bostona. I trener Stevens je sam priznao da je dosta grešio u ovoj seriji, no s ovakvim predstavama udarnih igrača izgubili bi i protiv puno puno gorih ekipa od ovih Bucksa.

Prvi i glavni odgovorni je Kyrie Irving. “Rastao” se s Lebronom jer je hteo biti vođa i glavni igrač. U toj ulozi se nije baš snašao. Osim jako loših predstava na terenu, niti izvan terena nije pokazao baš ništa što bi možda regrupiralo Celte. Izgledao je bezvoljno, te nije uložio dovoljno truda da pokrene ovu ekipu. Na terenu je odigrao možda i najgoru seriju u svojoj karijeri. Šutirao je očajno, a u utakmici broj dva ubacio je najmanje poena u svojoj karijeri u doigravanju.

Nešto nije štimalo u Bostonu, sve je mirisalo da će se ovo desiti tijekom playoffa – totalni raspad  nekad “savršenog stroja”.


Rezultati u seriji:


Nova Zelena era

Boston Celtics payroll/BasketballReference

Draft 2019: Romeo Langford (14), Grant Williams (22), Carsen Edwards (33), Tremont Waters (51)

Budući pickovi (in)*: 1. runda 2020. od Memphisa (zaštićen 1-6)

Budući pickovi (out)*: –

Presuda: Boston u sljedeću sezonu neće ući u statusu contendera nego u svojevrsnom rebuildingu. Danny Ainge je godinama gomilao pickove i resurse, doveo je Irvinga i Haywarda, prije toga i Horforda, ali nije uspio napraviti momčad koja bi barem otišla na vrh Istoka, ako ne i cijele lige. Sada ostali bez Irvinga i Horforda, koji nije pristao na popust, a Davis je otišao u Lakerse. Ainge je ekspresno zamijenio Irvinga Kemba Walkerom. Ponudili su mu max ugovor i dok Irving još nije ni spakirao kofere, Kemba je već bio na putu.  Ainge je poslao Baynesa u Phoenix kako bi oslobodio dodatan prostor koji mu je omogućio potpis Kembe, te dovođenje Enesa Kantera .Gubitkom Horforda ostala je rupa u visokoj liniji, a odlučili su je privremeno zakrpati s Kanterom.

Kemba je spreman preuzeti palicu, te je uzbuđen zbog svega što ga čeka u zelenom dresu. -“Sve je na nama, mi se moramo izboriti. Ne mogu predvidjeti budućnost, no mislim da ćemo biti jako dobri. Prvi puta igram u ekipi od koje se nešto očekuje. Dobar je osjećaj. Mislim da će mi to pomoći da igram još bolje i treniram još više.” rekao je Kemba.

Dosada je Kemba samo dva puta nastupio u playoff. Hornetsi su dugo vremena bili ekipa koja je zapela u prosjeku. Nisu išli niti gore, a niti dolje. Kemba je dovoljno čekao da Jordan pokrene stvari u Charlotteu, ništa se nije dešavalo. Odlučio je otići tamo, gdje će u najmanju ruku imati priliku boriti se za prsten.

Rozier je pak otišao u suprotnom smjeru, iako se nije radilo o direktnom tradeu. Hornetsi su ponudili veliki ugovor Rozieru i Boston nije imao izbora. Scary Terry se nije uspio probiti u Gardenu, a sada će svoju sreću probati pronaći pod Jordanovom palicom u Hornetsima. Ainge je izgubio korak-dva u igri GM prijestolja, ali ne sumnjamo da će majstor opet nešto složiti. Ima dobru i zanimljivu mladu jezgru momčadi, a sljedeća sezona će očigledno biti prilika da vidimo koliko oni mogu.

1 Trackback / Pingback

  1. Dobra stara vremena - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*