Boston Celtics 2017-2018 Zeleni čudotvorci

boston celtics
Screenshot/Ostataksveta

Boston je imao sjajnu prijašnju sezonu. Igrali su Finale konferencije, a njihov najbolji igrač Isaiah Thomas je igrao u životnoj formi. No, ova ekipa je bila limitirana baš zbog Thomasa i ta sezona je vrlo vjerovatno bila njihov vrhunac. Tada je čudotvorac Danny Ainge odlučio posegnuti u svoju vreću s trikovima. Doveo je Irvinga iz Cavsa i tradeao je svoj prvi pick za treći, tj Fultza za Tatuma. Potpisom Haywarda kao slobodnog igrača podigao je ovu ekipu na još jedan višlji nivo. Onaj nivo ekipa koje bi mogle čak i zaprijetiti Warriorsima.

Sve je izgledalo sjajno, ekipa je bila složena, Stevens je već imao plan kako ih voditi. Uslijedilo je otvaranje sezone i odmah šok. Hayward je polomio nogu u izuzetno nezgodnom padu i bio je otpisan za sezonu. Početni šok im je donio dva vezana poraza, no Kelti su se uspjeli podignuti. I to kako. Dobili su čak 16 utakmica zaredom, a do kraja mjesecca izgubili samo od Heata. Ovo im je bio najveći niz u sezoni, odmah su skočili na prvo mjesto Istoka nakon ovoga. Igrali su fantastičnu košarku, obrana je bila na izuzetno visokom nivou, dok je napad radio odlično pod vodstvom Irvinga.

Do kraja sezone su imali najbolju obranu Lige po defenzivnom ratingu. Stevens je čak i Irvinga uklopio u svoj sheme, te je Kyrie odigrao obrambenu sezonu karijere. Napadački su bili dosta lošiji, no tijekom regularne sezone su se dosta oslanjali na Irvinga. Izmišljao je koševe, te je razvio sjajnu suradnju s Horfordom. Njihov pick je funkcionirao savršeno, dok su mladi momci na krilu, Brown i Tatum, odrađivali posao izvana.

Kraj sezone im je donio drugo mjesto Istoka, odmah iz Raptorsa. Vrlo dobar uspjeh s obzirom na okolnosti i sline povrede ove sezone. Nakon Haywarda najveći hendikep je bio izostanak Irvinga koji je propustio i čitav playoff. No, Stevens je izvukao max iz ove ekipe, a mlade nade Tatum i Brown su se već sada razvili u sjajne igrače. Što je možda i najveći dobitak ove sezone.

Početni šok

Svega pet minuta na terenu proveo je Gordon Hayward, igrajući za svoj novi tim iz Bostona, kada je pri pokušaju alley upu nezgodno doskočio i – ispostavilo se – završio sezonu.Irving mu je pokušao baciti alley up, Hayward je zapeo u zraku, nezgodno pao te je doživio otvoreni prijelom zgloba. Užasna stvar za videti i ogroman udarac ambicijama Kelta u novoj sezoni. Stravična povreda naterala je sve prisute da se uhvate za glavu, i da na trenutak zaborave na sva rivalstva, na probleme, pa i na košarku.

Iako su se brzo oporavili od početnog šoka, ovo je bio strašan gubitak za Kelte. Hayward je tek potpisao, a praktički je završio sezonu nakon samo 5 minuta. Kelti nisu očajavali, kao ni Hayward. Prionuo je naporom radu, išao je na operacije i terapije tokom čitave sezone. U jednom trenutku Gordonov oporavak je čak išao i prebrzo. Počele su indikacije kako bi čak mogao na parket i ove sezone, no Ainge je to kategorički odbijao. Ispostavilo se kao još jedna sjajna odluka, iako oko ovoga zapravo i nije bilo puno rasprave. Sada je Hayward potpuno spreman i Kelti su već objavili kako će biti spreman za trening kamp.

Kelti napokon kompletni

Nesreća nikad ne dolazi sama

Povreda Haywarda je sigurno bila najteža, no ne i jedina u timu Kelta. Imali su dosta problema sa povredama ove sezone, bilo startera ili rotacijskih igrača. Tatum i Rozier su bili igrači koji su odigrali najviše utakmica u ovoj ekipi, no čak ni oni nisu odigrali punu sezonu. Smart i Morris, vrlo bitan dvojac s klupe, odigrao je samo 54 utakmice, Brown je stao na 70, dok je i najbolji igrač Irving propustio kraj sezone, tj posljednjih 20-ak utakmica i doigravanje.

Najbizarnija povreda je bila ona Marcusa Smarta. Ljut nakon jedne utakmice udario je zid u dvorani i polomio šaku. Nakon toga je još imao i obiteljskih problema, te se činilo kako će i Smart ranije morati završiti sezonu. Srećom vratio se u playoffu, no svejedno je propustio 30-ak utakmice. Kyrie je imao dosta problema s koljenom tijekom sezone, no Kelti su to rješavali u hodu. No, koljena više nisu izdržala, a iako je prvotno najavljeno kako će izbivati samo nekoliko utakmica, to se protegnulo na čitavu sezonu. Irving je propustio i playoff, otišao je na operaciju, no biti će 100% spreman za trening kamp.

Mali s mudima

Prošlo ljeto nitko se u Bostonu nije bojao za budućnost Celticsa. Ušli su u Finale Istoka (doduše izletjeli od Lebrona i Cavsa), imali su odličnu ekipu na okupu te prvi pick nadolazećeg drafta. Naveliko se spominjao Markelle Fultz kao prvi pick. Sjajni bek sa Washington Statea koji ima sve alate za uspjeh u NBA. Čak je odradio i trening sa ekipom i oduševio je Aingea. No, stari lisac je imao druge planove. Mijenjao je svoj prvi pick sa Sixersima, drage im volje prepustio Fultza, a Lakersima Balla i njegovog ludog oca. Ainge je pametno birao, u klub je stigao jedna od najmlađih igrača s drafta Jayson Tatum.

Za njega je bio projiciran sličan puta kao i za Jaylena Browna. Rubni starter, oko 20-ak minuta u prosjeku i konstantan napredak. No, povreda Haywarda je malo promijenila planove. Sada je Tatum već u svojoj prvoj sezoni morao uskočiti u puno bitniju ulogu. Tatum je postao jako bitna član rotacije Bostona i čovjek od kojega se očekuje da “isporuči” i u napadu i u obrani.

Ispručio je u potpunosti. Čak i premašio očekivanja. Dugo vremena Tatum je bio jedan od najboljih šutera Lige, dijelio je treće mjesto sa Marvinom Williamsom po postotku za tri poena, a niti jedan rookie mu nije bio niti blizu po tome. U povijesti Lige samo su trojica imala brojke kao Tatum – Bird, Pierce i Michael Beasley. Tatum je tu nastavio sa sjajnim igrama, pogotovo u posljednjim četvrtinama kada je redovno podizao svoju razinu igre.

“Ćaća” clutcha

Kod svega ovoga treba uzeti u obzir da Tatum još uvijek ne može -legalno- uzeti pivo u trgovini u Americi. U prijevodu Tatum je jedan od najmlađih igrača Lige, a već je pokazao dominaciju i spremnost u odlučujućim trenutcima. Ainge je znao da je Tatum sjajan, no sigurno ni on sam nije mislio da je dobio ovakvog dragulja. Ovo je sve priča prije playoffa. A tek poslije playoffa kreće prava priča za Jaysona.

On je imao jedan od najboljih playoffa kao rookie u povijesti Lige. Zaostao je samo jedan poen za Jabbarom koji je rookie koji je postigao najviše poena u playoffu u svojoj rookie sezoni. Nosio je Boston iz serije u seriju, odigrao neke stvarno fantastične predstave. U jednom trenutku je u 5 utakmica zaredom išao preko 20 poena i tako prestigao velikog Larry Birda, možda i najboljeg Kelta u povijesti.

Playoff je zaključio spektakularno, iako Boston nije prošao. Tatum je bio najbolji igrač Kelta, ubacio je 24 poena i imao jedno fantastično zakucavanje preko svog idola Lebrona Jamesa. Finale nije izborio no nema zime za Boston, a pogotovo Tatuma. Da se gleda playoff uopće ne bi bilo dileme oko rookiea godine. No, kako se ne broji, Tatum će se morati zadovoljiti sa prvom rookie petorkom.

Nezasluženo Allstar?

Tijekom Allstar vikenda Kelti su imali dvoje predstavnika u timu Istoka – Kyrie Irvinga i Ala Horforda. Irvingov izbor je bio potpuno opravdan, vukao je Kelte cijele sezone i igrao odličnu košarku. No, neki su našli zamjerku za Horforda, koji nije imao impresivne statistike. Kraj sezone je dočekao sa 12,9 poena, 7,4 skoka i 4,7 asista. Nimalo impresivne brojke, no kada se pogleda ono na terenu, Horford je itekako zaslužio svoj status.

Nezasluženo Allstar?

Pogotovo u playoffu, Horford je bio tihi vođa ove ekipe. U seriji protiv Sixersa bio je ključni igrač ove ekipe. Trpao je na sve strane i školovao klince iz Phille.

Genijalac Brad, Prof. Dr. Horford i mali s mudima

Razvio je sjajnu kemiju s Irvingom, njihov pick je bio nezaustavljiv, a nerijetko je i Al tražio Irvinga na šutu i kreirao za njega. Iduća sezone bi mogla biti sjajna za Ala. Imati će manje “posla” zbog svih oporavljenih, te će sigurno imati snage da povuče kada bude najviše trebalo.

Čudotvorac s klupe

Brad je pomnogočemu poseban trener. Prvenstveno je njegov odnos sa igračima. Stevensa nikada ne vidimo da viče uz aut liniju, uvijek izgleda smiren i samo razmišlja o iduće potezu. -“On promatra igru. Promatra igrače, njihove navike. I onda pokušava to iskoristit protiv njih.”- izjavio je Kobe za Stevensa. Poseban je i po tome što se za svaku utakmicu sezone posebno priprema. Niti jedan trener u Ligi ne priprema utakmicu toliko kao Stevens. Za svakog ima posebnu taktiku, uvijek igraju oni koji imaju najbolji matchup u datom trenutku. Zato je i uspio ove sezone bez najboljih igrača stići do Finala konferencije.

Stevens je baš u ovom playoffu pokazao koliko je dobar trener. Svaku utakmicu je posebno pripremio, uvijek je bio jasan gameplan. Koga se napada, kako se brani, kada treba šutirati. Sve je bilo jasno u svakom trenutku. Zato su i stigli ovako daleko. Zato si i ne bojimo za budućnost Kelta.

Genijalni um

Playoff run

Ove godine nitko nije davao velike šanse Keltima. Počeli su doigravanje bez čak trojice izuzetno bitnih igrača. Irvinga, Hayward i Smart nisu igrali početak playoffa. Imali su dosta teškog protivnika u Giannisu i Bucksima. Na kraju je to bila jedna od najboljih serija u ovogodišnjem playoffu. U odstustvu svih ovih igrača najviše je iskočio Terry Rozer, koji je totalno izdominirao ovu seriju.

Scary Terry

Kelti su na kraju prošli u 7 utakmica, a nakon toga su naišli na mlade Sixerse.

Meč 1: Boston Celtics – Milwaukee Bucks 113 – 107

Meč 2: Boston Celtics – Milwaukee Bucks 120-106

Meč 3: Milwaukee Bucks – Boston Celtics 116 – 92

Meč 4: Milwaukee Bucks – Boston Celtics 104 – 102

Meč 5: Boston Celtics – Milwaukee Bucks 91-87

Meč 7: Boston Celtics – Milwaukeee Bucks 112 – 96

Mladi momci iz Rockyevog grada su pružili odličan otpor, no iskustvo je presudilo. Poveli su 3-0, Horford je presudio u toj trećoj utakmici i priča je bila gotova.

Meč 1: Boston Celtics – Philadelphia 76ers 117-101

Meč 2: Boston Celtics – Philadelphia 76ers 108 – 103

Meč 3: Philadelpia 76ers – Boston Celtics 98 – 101

Meč 4: Philadelphia 76ers – Boston Celtics 103 – 92

Meč 5: Boston Celtics – Philadelphia 76ers 114 – 112

Još jedno Finale i još jedan susret s Cavsima. Lebron je i ovaj puta bio prejak, Cavsi su se provukli.  Svaka ekipa je dobila svoje domaće utakmice, sve do posljednje sedme, kada su Kelti prvi puta poklekli na domaćem terenu u ovom playoffu. Lebron ih je riješio, te su još jednom poklekli od istog protivnika.

Meč 1: Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 108 – 83

Meč 2: Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 107 – 94

Meč 3: Cleveland Cavaliers – Boston Celtics 116-86

Meč 4: Cleveland Cavs – Boston Celtics  111-102

Meč 5: Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 96 – 83

Meč 6: Cleveland Cavs – Boston Celtics 109-99

Meč 7: Boston Celtics – Cleveland Cavs 79-87

Kako dalje?

Ova sezone je bila pravi pokazatelj snage Kelta. Igrali su praktički bez pola petorke i ostvarili su fantastičan rezultat. Najveći dobitak ove sezone je igra mladog Tatuma i Browna koji su pokazali ove sezone da su spremni za najveće stvari. Irving i Hayward se vraćaju što je najveće pojačanje za njih u ovom trenutku. Obojica će biti spremni za treninga kamp, što su sjajne vijesti za Stevensa. Biti će izuzetno zanimljivo vidjeti mogu li ovakvi Kelti zaprijetiti Warriorsima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Recap sezone: Dominacija 'petorke smrti' i detronizacija 'Kralja' - Ostatak Sveta
  2. Atlantic 2018/19 - Divizija obojana u Zeleno - Ostatak Sveta
  3. "Zeleni" problemi - Ostatak Sveta
  4. Boston Celtics 2018-2019: "Bila si savršenstvo bez mane" - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*