Srpska veza Kingsa za pobjedu

Screenshot/Twitter

Preneseno sa: sportskasecanja.com

15. aprila 1999. godine u tih godina po pravilu ispunjenoj i vrlo bučnoj “Arko Areni” Sakramento Kinsi su dočekali Sijetl Supersonikse. Bio je to duel dva direktna rivala u borbi za plej-of u toj zbog štrajka igrača skraćenoj NBA sezoni. Iako su Kingsi bili bolji u prvom delu igre, sjajnom igrom u nastavku gosti iz Sijetla prave preokret i dolaze na korak od pobede.
Na semaforu je bilo nešto manje od 5 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene u regularnom delu, a gosti su imali tri poena prednosti. Kingsi su imali loptu na svojoj polovini, gde ju je u igru iz auta vratio Vlade Divac. Legendarni košarkaš iz auta odigrava “dupli pas” sa Maksvelom, da bi potom u stilu najboljih plejmekera krenuo sa loptom na protivničku polovinu. Tada se odlučuje za neobičan potez, umesto da šutira za tri poena, kreće u prodor, a igrači Supersoniksa ga ne sprečavaju u tome. I dok su se mnogi pitali šta to Divac radi i bili ubeđeni da će vreme isteći i pre nego što Kingsi uopšte upute šut ka košu protivnika, Vlada je ipak znao šta radi.

Posle prodora upošljava Predraga Stojakovića, koji se nalazio sam u levom uglu terena. Na semaforu je bilo taman toliko vremena da tadašnji ruki iz Srbije iz svoje omiljene pozicije uputi šut ka košu protivnika. Peđin šut pogađa prvi obruč, a potom lopta poleće nekoliko metara u vis, da bi se onda na oduševljenje gotovo svih u dvorani vratila u koš. Vlade Divac je odmah “poleteo” u zagrljaj svom zemljaku, da bi onda njih dvojica zajedno sa Krisom Veberom, sa kojim će narednih godina činiti trio najzaslužnijih igrača za uspehe Kingsa, proslavili jedini pogodak Stojakovića za tri poena na tom susretu.
I dok su Kingsi slavili to što su uspeli da izbore produžetak, igrači gostiju su protestovali, smatrajući da je vreme isteklo pre nego što je Stojaković uputio šut. Ipak, sudije su posle konsultacije odlučile da priznaju pogodak Stojakovića, smatrajući da je postignut na vreme, iako se kasnije tokom gledanja televizijskog snimka moglo videti da je Peđin šut upućen za delić sekunde posle isteka vremena. I dok je (ne)regularan pogodak Stojakovića sam po sebi bio vrlo zanimljiv, reakcija centra Supersoniksa Oldena Polinajsa učinila ga je još interesantnijim.

Naime, u trenutku dok je Vlade Divac prolazio pored njega i dodavao loptu ka Stojakoviću, očigledno verujući da će vreme sigurno isteći pre nego što Kingsi upute šut, Polinajs je krenuo da slavi pobedu. Okrenuo se leđima od koša (mnogi misle da se zapravo okrenuo ka klupi Kingsa) i počeo na “urnebesan”, ali i vrlo provokativan način da pleše. U trenucima dok je lopta prolazila kroz obruč posle šuta Stojakovića, Polinajs se okrenuo na drugu stranu, očigledno želevši da malo pleše i za navijače Kingsa iza koša, ali je videvši da lopta prolazi kroz obruč i shvativši da njegov tim ipak nije trijumfovao, brzo odustao od plesa i počeo da pokazuje svima da je vreme isteklo i da koš Stojakovića ne treba priznati.

Ipak, njegov prerani pobednički ples nasmejao je mnoge navijače Kingsa, ali i ljubitelje NBA lige, koji ga i danas smatraju jednom od najurnebesnijih reakcija ikada na NBA parketima.
I pored koša Stojakovića za produžetak, Sijetl je uspeo da trijumfuje na susretu, ali su Kingsi bolje odigrali završnicu sezone i sa 10 pobede u poslednjih 11 susreta uspeli da dođu do plej-ofa, dok su sa druge strane igrači Sijetla posle loših igara u završnici regularnog dela lige ostali bez doigravanja. Ipak, meč Kingsa i Supersoniksa bi i pored njegovog velikog značaja u borbi za plej-of te sezone brzo bio zaboravljen da nije bilo spektakularnog pogotka Stojakovića sa zvukom sirene, ali i “urnebesne” reakcije Oldena Polinajsa. Kako su izgledali ti trenuci za nezaborav iz aprila 1999. godine možete pogledati na snimku koji je pred vama.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*