Dallas Mavericks 2022 – 2023: Mega trejd nakon kojeg je došao – fijasko

Bila je ovo katastrofalna sezona za Mavse koji su, uoči početka, važili čak i za favorite iz senke. Imali su Dončića, Woodsa, doveli su Irvinga, ali sve je to bilo uzaludno. Tim koji nas je navikao na dobru i rezultatski orijentisanu košarku nije dotaknuo ni play in. Podsetimo, prošle sezone Dallas je igrao finale Zapada gde su ispali od kasnijih prvaka – GS Warriorsa.

Iako su još imali teoretske šanse da dohvate poslednje mesto koje vodi u play-in, Dallas Mavericksi su odlučili odustati od borbe dve utakmice pre kraja sezone. Protiv Chicago Bullsa odmarali su sve najbolje igrače osim Luke Dončića, kojeg su povukli nakon 12 i po minuta na parketu. Izgubili su 115:112 i ostali bez play-ina.

Zanimljivo da su u 2023. Mavsi ušli sa 22-16 nakon 7 vezanih pobeda, a do trejda Kyrie Irvina (6 februara) imali su 29 pobeda i 26 poraza. I dalje pozitivan učinak, koji ih je vodio u doigravanje. No, nakon toga usledila je katastrofa. Mavsi su gubili u serijama, i na kraju za Irvingova madata (on je odigrao 20 utakmica), imali su svega 9 pobeda (!!!) i čak 18 poraza.


Pregled prethodnih sezona:


Korak unazad

“Nismo razvili belu zastavu, ali u ovom poslu treba donositi teške odluke. Pokušavamo izgraditi šampionsku ekipu, a ponekad za to moraš napraviti korak unazad. To nisu odluke koje je lako doneti, ali doneli su ih moji šefovi i mi ih moramo slediti”, rekao je trener Jason Kidd, koji ni sam nije bio oduševljen raspletom sezone, nakon što su Mavsi podigli belu zastavicu.

No, što je mnogo pogubnije za Dallas, čini se da je ovaj tim predvođen Lukom Dončićem počeo polako gubi identitet. Sam Dončić nije već dugo sretan. Uz privatne probleme sa kojima je ušao u sezonu (sudski spor sa majkom, između ostalog), sve se poklopilo sa trejdom u kojem je iz Brooklyn Netsa stigao Kyrie Irving. Nakon toga, umesto prema vrhu, Mavsi su s petog mesta Zapada skliznuli izvan play-ina.

Nije Irving neko koga treba kriviti za debakl od završnice sezone, igrao je odlično, prilagodio se igri uz Dončića i nije imao nikakvih ekscesa izvan terena. Puno je veći problem u tome što je u odnosu na prošlu sezonu Dallas ostao bez Jalena Brunsona, Bobana Marjanovića (čiji su neigrački kvaliteti ovde puno važniji), a u februaru i Doriana Finney-Smitha, redom Dončićevim prijateljima i liderima svlačionice.

Dolazak Irvinga rasteretio je Dončića, ali nije rešio dugotrajni problem skoka, a otvorio je novi problem u obrani, budući da je Finney-Smith bio najbolji, jedini vrhunski defenzivac u ekipi.

Dončić je ove sezone prosečno postizao 32.4 poena po utakmici uz 8.6 skokova i 8 asistencija. To mu je peta sezona u NBA ligi i statistički najbolja. Prošle sezone je najdalje dogurao u doigravanju, prošao je Utah Jazz i Phoenix Sunse pa ispao od kasnijeg prvaka Golden Statea.

Kritiku na račun Dončića i igre Dallasa kada je on na parketu iznela je i legenda NBA, Reggie Miller:

“Luka Dončić mora da bude u boljoj formi, da više trči i da pokrene ceo tim i mislim da su upravo na taj način igrali kada Luka nije bio na terenu, a Kajri Irving jeste jer sa njim se igra dosta brže. Džejson Kid to i želi, voli da ekipa igra brže, ali kada je Luka tu jednostavno ne mogu. Moje mišljenje je da mora da bude u boljoj formi, da budu brži i stave više pritiska na protivničke timove. Luka mora da se pogleda u ogledalo. Ne volim što se sve prebacuje Kajriju, jer mislim da on mora da se zapita šta je mogao bolje da uradi”, rekao je Miller.

Kazna 

Da stvar bude još gora po Mavse, vođstvo NBA lige kaznilo je Dallas Maverickse sa 750,000 dolara zbog kršenja pravila takmičenja. Dallas je u poslednje dve utakmice ligaškog dela sezone odmarao neke od ključnih igrača iako je još uvek bio u mogućnosti izboriti nastup u play inu.

U NBA ligi to se naziva tankiranje, odnosno namerno gubljenje, kako bi se popravila pozicija na draftu. Dodatno otežavajuća okolnost za Mavse bila je i činjenica kako bi u slučaju ulaska u play in svoj izbor ovogodišnje prve runde drafta morali prepustiti New York Knicksima, dok će ovako oni dobiti taj izbor.

Na kraju su sa 10. mesta birali Casona Wallacea, ali su ga odmah prosledili u OKC u zamenu za centra Derrecka Livelyja II (13. pick).


DALLAS 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 34 – Javale McGee; 33 – Justin Holiday, Markieff Morris

Najmlađi igrači: 20 – Jaden Hardy; 22 – AJ Lawson, Josh Green

Najviše nastupa: 78 – Reggie Bullock; 76 – Dwight Powell

Najviše minuta po meču: 38.2 – Kyrie Irving; 36.2 – Luka Dončić; 34.1 – Spencer Dinwiddie

Strelci: 32.4 – Luka Dončić; 27.0 – Kyrie Irving; 17.7 – Spencer Dinwiddie

Asistencije: 8.0 – Luka Dončić; 6.0 – Kyrie Irving; 5.3 – Spencer Dinwiddie

Skokovi: 8.6 – Luka Dončić; 7.3 – Christian Wood; 5.0 – Kyrie Irving

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 53.7 % – Josh Green; 51.5 % – Christian Wood; 51 % – Kyrie Irving


Nije do Irvinga…

Mnogo je krivice stavljeno na breme Kyrie Irvinga, čiji se dolazak u Dallas poklopio sa serijom loših rezultata tima i na kraju fijaskom i neplasmanom u play in. No, da li je Irving krivac. Čini se da ne, već je u pitanju loša timska hemija, organizacija i nedostatak pravih saigrača za njega i Dončića koji bi mogli pratiti vrhunski ritam. Dallas je u pojedinim momentima čak i bolje izgledao sa Irvingom na terenu.

U 20 utakmica za Dallas, Kyrie je davao 26.7 poena, uz 5.9 asistencija i 5.1 skok, uz 1.2 ukradenu loptu i 51 % šuta iz igre, od čega je 37.7 % za tri poena. Čak je i matching sa Lukom izgledao dobro. Njih dvojica su se dobro nadopunjavala na terenu, a u 375 zajedničkih minuta za Mavse, njihov tim je davao više poena (118.6) nego što ih je primao (114.6).

 

Ne samo igre već i ponašanje Irvinga od dolaska u Dallas bilo je krajnje profesionalno. Ono na šta nas je navikavao u prethodnim klubovima (Cavsima, Bostonu i Brooklynu) ovoga puta nije bilo, i Kyrie je koristio svoj status superzvezde da utiče i motiviše saigrače.

Šta dalje?

Mavsi su bili ogromno razočarenje prošle sezone, a kao odgovor na to razočaranje GM Nico Harrison je povukao sjajne poteze u prvi danima postsezone. Prvo se rešio jednog od lošijih ugovora u rosteru, onoga Davisa Bertransa (17 miliona), potom je draftao centra Livelya koji bi mogao biti dobro odbrambeno pojačanje pod košem, zatim je putem drafta stigao i Olivier-Maxence Prosper, koji bi mogao biti obrambeno krilo koje im žarko nedostaje (to je omogućeno trejdom Holmesa).

Produžen je ugovor sa Irvingom koji je potpisao na 3 godine za 126 miliona dolara. Stigao je i ljubimac Grobara, Dante Exum, a iz Bostona je stigao Grant Williams, sjajan odbrambeni igrač, i to u trejdu tri tima (Spursa, Bostona i Mavsa). Williams je sa Dalasom potpisao četvorogodišnji ugovor na 53 miliona dolara. On Dallasu donosi čvrstinu u odbrani ali i napadačku širinu i šut za tri poena kao glavno ofanzivno oružje.

Uz Wooda, za kojeg su Mavsi već najavili da ga neće zadržati u timu, na odlaznim vratima je i Powell, tu će Dallas još da traži osveženja na centarskoj liniji. Čini se da su Mavsi počistili nered u svojem dvorištu, da su doveli rookie igrače sa potencijalom, a imaju prostora i da potpipu još nekog role igrača.

Da su ozbiljni u pripremama za novu sezonu, Mavsi su pokazali i kada su Luki Dončiću naložili da tokom leta mora da se dovede uf ormu i da skine višak kilograma. Dončićeva idealna težina je 104 kilograma, a on se prošle godine nakon odmora i EP-a, kao i prethodne godine sa Olimpijskih igara, vratio u Dallas daleko teži, tačnije deblji. Imao je čak 118 kilograma. Zbog toga su Dončić i treneri Mavsa morali potrošiti puno vremena i energije da ga vrate na optimalnu kilažu. Luka je to ozbiljno shvatio te se za pripreme Slovenije za SP već poprilično dobro stesao.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*