Dallas Mavericks 2021 – 2022: Na zvezdani pogon Luke Dončića

Dallas je u sezoni 2021 – 2022 napravio jedno od najvećih iznenađenja plasmanom u finale Zapadne konferencije gde su se Dončić i ekipa susreli sa šampionskim timom Golden State Warriorsa, te na kraju poklekli. Bilo je 4-1 za Warriorse. No, sjajnu sezonu koju su krunisali visokim 4. mestom na jakom Zapadu, Mavsi su obeležili sjajnim serijama u play offu gde su prvo pali Jazzeri (bilo je 4-2), a potom je Dallas napravio iznenađenje i izbacio Sunse i pored 0-2, i 2-3, uspeli su da se probude, trgnu i preokrenu seriju u svoju korist.

Veliki je ovo uspeh za tim koji je u tranziciji, koji je prošlo leto doživeo tekstonske promene, pre svega odlaskom Ricka Carlislea koji je ekipu vodio dugih 13 godina i sa njima osvojio i jedan šampionski prsten. Trenersku palicu preuzeo je Jason Kidd koji je do tada imao iskustvo samostalnog vođenja dve franšize – Netsa i Buckska, a prethodne dve sezone bio je asistent u Lakersima. Kidd se odlično uklopio u novu viziju tima sastavljenog oko Luke Dončića i u svojoj debitantskoj sezoni uzeo 52 pobede.

Rezultati u ovoj sezoni pokazuju značajan trend i napredak tima u kojem je Luka Dončić neprikosnoveni lider:



Čini se da su Mavsi predvođeni Jasonom Kiddom sa klupe i Lukom Dončićem na terenu napravili dobitnu kombinaciju i da su franšiza koja samo može da raste. Raznovrsni i atraktivni u napadu, Mavsi su proteklu sezonu koristili kako bi se defanzivno osnažili. To se osetilo, jer Dallas je regularni deo sezone završio kao jedan od sedam timova sa najboljom odbranom, to je uz davanje slobode Luki i dovođenje igrača koji mu pašu značajno uticalo na sjajajan rezultat i plasman.

Videli smo u samom finalu koliko je odbrana važna. Dva tima – Warriorsi i Celticsi – svoju igru zasnivaju na čvrstoj odbrani a potom i na napadačkom talentu.


Dallas 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 33 – Boban Marjanoviћ; 30 – Reggie Bulock, Maxi Clebber

Najmlađi igrači: 21 – Josh Green; 22 – Luka Dončić, Moses Brown

Najviše nastupa: 82 – Dwight Powell; 80 – Dorian Finney-Smith

Najviše minuta po meču: 35.4 – Luka Dončić; 33.1 – Dorian Finney-Smith

Strelci: 28.4 – Luka Dončić; 19.2 – Kristaps Porzingis; 16.3 – Jalen Brunson

Asistencije: 8.7 – Luka Dončić; 4.8 – Jalen Brunson

Skokovi: 9.1 – Luka Dončić;  7.7 – Kristaps Porzingis

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 50.2 % – Jalen Brunson; 49.8 % – Spencer Dinwiddie


Kralj Luka

Iako su njegovi Maveriksi ispali u finalu zapadne konferencije, Luka je pobrao mnoge simpatije jer je malo ko očekivao da njegova ekipa stigne i do tog finala Zapada. Iako tek igra četvrtu sezonu u NBA ligi Luka je bez dileme zaslužio epitet jednog od najboljih igrača lige, što imenovanje u najbolju petorku ove sezone to i potvrđuje.

Nakon nešto slabijeg ulaska u regularni deo sezone,  Luka Dončić je počeo dizati ritam i do kraja ga je samo pojačavao. Sezonu je završio s prosekom od 28,4 poena, 9,1 skokova, 8,7 asistencija i 1,2 ukradene lopte. Ubacio je 52,8 posto za dva poena, te 35,3 % trica. Slobodna bacanja šutirao je sa 74,4 % preciznosti. U proseku je igrao 35 minuta po utakmici. Tako je u regularnom dijelu odigrao 65 utakmica, i dodatnih 15 u doigravanju. U tih petnaest utakmica podigao je prosjek na 31,7 poena, 9,8 skokova, 6,4 asistencije i 1,8 ukradenih lopti. Odličnim igrama zaslužio je i poziv na All-Star utakmicu, a bio je i u najboljoj petorci NBA lige. 

U 65 ovosezonskih utakmica postigao je 1847 poena, 593 skoka i 568 asistencija. Sve su to rekordi u njegovoj NBA karijeri. U pobedi nad LA Clippersima 10. februara postavio je rekord karijere – upisao je 51 poen, 9 skokova i 6 asistencija uz izvanredan pogodak iz igre. Za tricu je šutirao 55 posto, a za dva poena 50 posto. Osim ove iznimne partije, u još je šest utakmica zabio više od 40 koševa, a u 27 utakmica upisao je više od 30 koševa:

 Brojevi u pojedinim statističkim parametrima u ovogodišnjem play offu zaludeli su košarkašku javnost, a nezibežna su bila poređenja sa najboljim igračima u istoriji ovog sporta.

Luka Dončić je u ovom pelj ofu beležio prosečno 31,7 poena, 9,8 skokova i 6,4 asistencija. U utakmicama u kojima se suočava sa eliminacijom ima čak 35 poena u proseku – više nego Majkl Džordan i Lebron Džejms!

Baj baj Zingis

Iako je njegov trejd iz Knicksa u Dallas najavio jedno novo poglavlje u istoriji franšize, a Dončić i visoki Letonac predstavljeni su kao budući šampionski tandem, Porzingisova karijera u Dallasu bila je kratkog dana. I obeležile su je povrede i vrlo retki bljesci u kojima je ovaj igrač pokazao svoju puni potencijal.

Zaštitnik reketa i šuter meke ruke mogao je sve kada je bio zdrav. I zalepiti bananu, i uhvatiti skokove, i pogoditi iz reketa ali i sa distance. Povrede su ga debelo koštale kontinuiteta i kvalitetnijih nastupa, tako da u Dallasu od njega nikada nismo videli konstantne i dobre partije. Skupio je tek dve i po sezone, i to u nijednoj nije odigrao sve mečeve, i nešto oko 20-ak poena i bizu 9 skokova po meču. Od kada je stigao u Dallas Kristaps je propustio trećinu mečeva svog tima. U njegovom odsustvu, Dončićev partner pod obručem bio je Dwight Powell koji se dobro snašao u toj ulozi.

Mavsi su ga trejdali protekle sezone u Washington a u suprotnom pravcu stigli su svestrani plej Spence Dinwiddie i krilni šuter Davis Bertrans. Iako obojica u Wizzardsima nisu bili na nivou svojih pređašnjih igara u Dallasu su – a posebno se to odnosi na Dinwiddia – proradili.

Bobanov poslednji ples

Bila je ovo poslednja sezona u kojoj je za Dallas nastupao Boban Marjanović, i to sa skromnim učinkom od 23 nastupa, 4.3 poena i 1.7 skokova. Bobanova uloga na terenu nikada nije bila značajna, ali je centar iz Srbije svojom pozitivnom energijom uvek stvarao timsku i prijateljsku atmosferu a njegov odnos sa Lukom Dončićem bio je bratski i zaštitniči. Ostaće zabeleženo da je Bobi tri pune sezone proveo u ovoj franšizi, što mu je najduži staž u jednom NBA klubu, dok ga Mavsi ovo leto nisu trejdovali u Houston.

Šta dalje?

Mavsi su netom nakon završene sezone krenuli u kompletiranje svog tima, a trejd za Christiana Wooda iz Rocketsa u čijem je paketu bio i naš Boban Marjanović pokazuje kako je franšiza ozbiljna da se pojača i već sledeće sezone napravi korak dalje. Wood je odličan igrač koji se sjajno snalazi na pozicijama krilnog centra i centra, i od kojeg se očekuje da bude podrška Luki Dončiću. Ovaj 26-godišnjak beležio je u Houstonu 17,9 poena, 10,1 skok i 2,3 asistencije.

Ključ za Maverickse bit će potpisivanje svestranih i korisnih slobodnih agenata, bez većih tekstonskih poremećaja u sadašnjem timu. Dallas će morati ponovo potpisati Jalena Brunsona. Brunson se pokazao kao vrlo važna komponenta uspeha Mavericksa prošle sezone. U Lukinom odsustvu, Jalen je u proseku beležio 24 poena, 6 skokova i 11 asistencija. On će morati biti kamen temeljac napada koji vodi u sledeću sezonu. U Woodu su dobili centra koji je dobar na bloku, a treba im potencijalno još jedan bek koji može sam kreirati šuteve. Luka je zvezda tima, ali morat će prihvatiti filozofiju tima. I nastavak rada na odbrani jedan je od prioriteta ovog tima koji samo može da raste. 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*