Dallas Mavericks 2018-2019: Halee’ Luka i odlazak Plavog Anđela

Vrhunac sezone Dallas Mavericksa je bila draft večer. U njoj su dobili najboljeg mogućeg igrača, kasnije i ROY-a, Luku Dončića. Luka je obilježio ovu sezonu Mavsa, bio je uvjerljivo najbolji igrač, te čovjek koji im je donio većinu pobjeda. Kojih nije bilo previše…

Plan za ovu sezonu je bio sličan kao i za prethodnu. Polako ali sigurno uigravati mlade igrače. Dončića je na rosteru dočekao Dennis Smith Jr. koji je odigrao solidnu rookie sezonu. U 69 mečeva koliko je igrao u svima bio starter, a za prosječno 29.7 minuta bilježo je 15.2 poena, 5.2 asistencije i 3 skoka uz 39 % šuta iz igre. Luka i Dennis su trebali biti okosnica ovih Mavsa. Uz pomoć Barnesa, iskusnog Jordana i Matthewsa trebali su dovesti ovu momčad do borbe za playoff. Stvari se nisu tako razvijale.

Smith Jr. je prošle godine bio projiciran za najboljeg igrača Mavsa. Bek iznimnih atletskih sposobnosti trebao je eksplodirati. Dolaskom Luke njegov napredak je trebao biti još brži, ali nije opravdao očekivanja. Carlsie je probao koristit obojicu istovremeno, no prečesto su “gušili” jedan drugoga. Smith je tražio loptu, isto kao i Luka. Sredinom sezone Smith se povredio i ispao iz rotacije. Iako su većinu utakmica Mavsi izgubili, čini se da su u to vrijeme skontali kome Dirk treba “predati” baklju. Smith se vratio, odigrao nekoliko utakmica, ponovno se povredio i vrlo brzo nakon toga završio je u Knicksima.

Mavsi su iskoristili priliku i doveli Porzignisa, a glavni asset tog tradea je bio Dennis Smith Jr. Ova sezona u Mavsima je bila još i gora nego rookie sezone. Bilježio je samo 12,9 poena u prosjeku, 4,3 asista i čak 3,1 izgubljenu loptu. On i Luka nisu funkcionirali i jedan je morao otići. Svojim igrama Luka je zadivio sve u Dallasa, a i šire, jasno je bilo tko mora otići. Smith će sada sreću tražiti u Knicksima. Sretno mu bilo…

Sezonu su završili na predzadnjem mjestu Zapada, sa 33 pobjede i 49 poraza. Imali su isti score kao Pelicansi i Grizzliesi, ali bili su bolji od većine ekipa iz donjeg doma Istoka. Po ofenzivnom i defenzivnom ratingu bili su donjoj polovici Lige, no ionako je ova sezona još bila “probna”. Sada se stvari polako pokreću.

Najbolji strijelac Mavsa ove sezone je bio Luka Dončić sa 21,2 poenom, a iza njega je bio Barnessa 17,7. Većina igrača se nije zadržala do kraja sezone, odnosno samo je Luka ostao od prvih 5 strijelaca. Ostali su tradeani ili otpušteni (s iznimkom Hardawaya, no on je stigao nakon Allstara).

BasketballReference


Halle Lukaaa

Luka Dončić, Slovenac koji iza sebe ima sezonu iz snova u madridskom Relu, izabran kao treći pik na ovogodišnjem draftu od strane Atlanta Hawksa, koji su ga odmah trejdovali u Dallas Maverickse. U suprotnom pravcu, put Istoka, krenuo je Trae Young, play sa Oklahoma univerziteta.

Sjajni Dončić, tako je izjednačio plasman trećeg mjesta na draftu sa još dvojicom Europljana – Enesom Kanterom (2011) i Pau Gasolom (2001), dok su bolje plasirani bili Darko Miličić 2003. i Rik Smits 1988., kao drugi pickovi, odnosno Italijan Bargnani kao prvi pick drafta 2006.

Možda se činilo slučajno, no Mavsima je Luka zapeo za oko još u mladim danima. Činilo se da su dugo vagali koga bi mogli uzeti, no Mavsi su izgleda od početka znali tko će biti njihov novi igrač. Luka je od malih nogu dominirao, redovno je igrao sa starijom konkurencijom i redovno je bio najbolji igrač na parketu. Mavsi su priznali kako su Luku počeli skautirati dok je još imao 14 godina.

Mavsi “odmalena” pratili Dončića

Skauti su odradili dobar posao, iako je Luka odmalena bio dominantan u svim kategorijama. Ali Mavsi su uvijek imali “miris” za Europljane. Luka je zapravo pravi nasljednik Dirka, iako je njihova igra potpuno različita. Pokazao je kako može preuzeti kormilo ekipe od “starog Švabe” koji je i umirovio ove godine. U NBA je stigao nakon što je pokorio Europu i uzeo naslov sa Realom.

Ljetnu Ligu nije igrao, ali sezonu je dočekao spreman. U debiju je ubacio samo 10 poena, no već u drugoj utakmici pokazao je zašto su ga Mavsi uzeli. Wolvesima je u tijesnoj pobjedi ubacio 26 poena uz 6 skokova. Nastavio je u sličnom tonu, a do kraja sezone je porušio brojne rekorde. Čak ga se jedno vrijeme ozbiljno uzimalo u obzir za Allstar utakmicu. Iako nastup nije izborio, sezonom i svojom igrom može biti prezadovoljan.

“Neobičan” rookie

Igrama u svojoj prvoj sezoni Luka je “dokazao” kako nije rookie. Nije stvar kao sa Simmonsom, pa da je proveo godinu dana s ekipom, već Luka pokazuje nevjerovatnu dozu zrelosti za igrača koji je tek stigao u Ligu. Već sada je vođa Mavsa, preuzeo je palicu od Dirka, preko njega sve ide, glavni je igrač i u napadu i u obrani. Luka je inače okupio sve nagrade za rookija mjeseca od starta sezone, a to je pošlo za rukom samo Karl Anthony Townsu u sezoni 2015/16.

Već u prvoj sezoni postao je ponajbolji clutch igrač Lige. Nešto što je konstantno radio u Real Madridu, prenio je i na NBA. Ima najviše pogođenih šuteva u ključnim trenutcima, a uz to ima i najbolji postotak.

Najviše pogođenih šuteva za izjednačenje ili vodstvo u posljednje dvije minute:

1. Luka Doncic: 13 (59.1%)
2. Zach Lavine: 13 (41.9%)
3. Kawhi Leonard: 11 (45.8%)
4. Bradley Beal: 11 (44.0%)
5. Evan Fournier: 10 (52.6%)
6. Kyrie Irving: 10 (50%)
7. Damian Lillard: 10 (38.5%)

Posebno nam je u sjećanju ostala utakmica protiv Hardena, Paula i Rocketsa. Sve se činilo izgubljenim za Mavse, a onda je stvar u svoje ruke preuzeo Luka.

Slobodno možemo reći kako je Luka imao najbolju rookie sezonu još od Lebrona. Završio je sa prosjecima od 21,2 poena, 7,8 skokova i 6 asista. Dva puta se okitio i nagradom Igrača Mjeseca. Predvodio Maverickse u poenima i asistencijama, bio je drugi skakač (7.8 skokova), bio je među 25 najboljih strijelaca u NBA

Odlazak Plavog Anđela

Početkom sezone veliki Dirk je objavio kako se oprostiti od košarke. Odigrao je posljednju sezonu, a Mavsi su ga dostojno ispratili. Vidjelo se kako ne ide više, iako ga je Carslie dobro koristio. Povukao se na vrijeme, te sada uživa u zasluženoj mirovini.

Posljednja domaća utakmica sezone protiv Sunsa prošla je u znaku velikog Njemca. Od početka bio glavna zvijezda večeri, uzeo je šut u svakom od prvih pet napada Mavsa i sve pogodio. Na kraju je završio sa 30 poena, osam skokova, pet pogođenih trojki. Dostojan oproštaj velikog majstora.

Bilo je časno živeti košarku sa vama!

Malo je za reći koliko je Dirka napravio za Mavse. Praktičkih ih je stavio na košarkašku mapu. Ko bi rekao da će mršavi plavi klinjo biti tako paklen igrač. Odigrao je 20 NBA sezone, a sve je proveo u Mavsima. Donio im je i jedini naslov prvaka u sezoni 2010/11 kada je bio i MVP Finala. Dobili su Heat, koji je bio predvođen velikom trojkom – Wade, Lebron, Bosh. Sjajnom obranom, timskom igrom, te fantastičnim Dirkom stigli su do jedinog naslova u povijesti franšize.

Od “ostalih” stvari valja napomenuti da je 14 bio bio učesnik Allstar utakmice, 12 puta je izborio AllNba petorku, te je bio MVP regularnog dijela sezone 2005/06. Osim toga odigrao je nebrojeno puno sjajnih utakmice, a njegov fadeaway je jedno od najubojitijih poteza u košarci. Sada uživa u zasluženoj mirovini, a izjavio je kako bi se volio prihvatiti trenerskog posla. Mavsi sigurno prvi čekaju u redu da dovedu Dirka i u stručni štab.

Dirk zalazi u trenerske vode?

 

Onaj drugi rookie

Nije samo Luka od rookiea odigrao odličnu sezonu. Pick druge runde Jalen Brunson ostavio je sjajan dojam. Kasno su ga birali, no Brunson je kroz čitavu srednju školu bio jedan od najboljih igrača u državi. Nastavio je školovanje na Villanovi, gdje je pružao vrlo dobre partije. Od njega se nije previše očekivalo ove sezone, no pokazao je kako u budućnosti Mavsi na njega mogu računati.

Dobar je na lopti, ljevak je i pravi timski igrač. Rotacijska opcija u Mavsima za sezone koje nadolaze. Taman bi mogao uskočiti kao zamjena za JJ Bareu koji je već godinama jedan od glavnih igrača Mavsa s klupe. On je doživio povredu ahilove tetive, a već je u poznijim godinama i pitanje je u kakvom će se stanju vratiti na parket. Uz Brunsona Mavsi ne moraju brinuti. Barea će sigurno odraditi još jednu sezonu, mentorirati mladog beka kako bi mogao u potpunosti preuzeti njegovu ulogu. Brunson vjerovatno nikada neće biti Allstar, no takvog igrača treba svaka ekipa.

Europski tandem

Netom prije trade deadlinea, Kristaps Porzignis je zaprijetio Knicksima kako neće potpisati ugovor s njima, te ako žele išta dobiti za njega da ga tradeau. Mavsi su pristali na zahtjeve Knicksa, te oformili europski tandem Luka-Zingis. U suprotnom smjeru otišli su Deandre Jordan, Wes Mattthews i Dennis Smith Jr, a uz Zingisa stigli su Hardaway Jr i Courtney Lee. Novi početak za Zingisa i za Mavse.

Iako je stigao prije kraja sezone, nije odigrao još niti jednu minutu u dresu Mavsa. Kako nije bilo šanse za playoff, odlučili su kako je bolje ostaviti Zingisa na mirovanju do kraja sezone kako bi skroz sanirao povredu. On i Luka su jako zanimljiv par, mogli bi sjajno funkcionirati, a Mavsi će već iduće sezone biti puno ozbiljnija ekipa. Produžili su i ugovor s njim, dobio je max vrijedan 158 miliona $ za 5 godina suradnje. Najveće moguće novce, što je pokazatelj da Mavsi vjeruju u njega. Samo da bude zdravlja i imamo još jedan sjajan duo na Zapadu.

Ovo ljeto u Mavse je stigao i Boban Marjanović, a to znači da Mavsi imaju najveći par centara u Ligi! Obojica imaju preko 220 cm i biti će jako zanimljvio vidjeti kako će Carslie to iskombinirati.

Trade u pola utakmice

Trade deadline je možda i najstresnije doba za većinu NBA košarkaša. Nikada ne znaš kada bi mogao biti razmjenjen, a Harrison Barnes sigurno nije očekivao svoj trade. Naime, on je mijenjan u sred utakmice, a vijest je saznao dok je odmarao na klupi. Uzeli su ga Kingsi, a Mavsi su za njega dobili Justina Jacksona i Zacha Randolpha

Nova nada Mavsa

Nadolazeća sezona će sigurno biti puno bolja od prethodne. Polako ali sigurno sklapaju dobru ekipu oko Zingisa i Luke. Ako se Zingis vrati u formu prije povrede, uz naravno Lukin napredak Mavsi postaju dark horse NBA Lige. Zingis je težak matchup za većinu ekipa, a pod košem još imaju i našeg Marjanović koji je dosta puta pokazao kako može biti izuzetno koristan ako ga se dobro uklopi. Za “prljave poslove” tu su Powell koji je nagrađen sa novim ugovorom, te Mejri. Izvana će Luka voditi glavnu riječ, a očekuju i dodatni iskorak Jacksona i Brunsona. Također Hardaway bi napokon trebao uhvatiti konstantu. Biti će izuzetno teško na ovakvom Zapadu išta prognozirati, no ako se kockice poklope Mavsi će biti izuzetno nezgodna ekipa.

1 Trackback / Pingback

  1. Southwest 2019 - 2020: Papirnate rakete, neka nova lica Dallasa i uvek neugodni Spursi - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*