Igrač mjeseca: Luka Dončić, Dallas Mavericks

screenshot

Fantastičan je mjesec iza Luke Dončića. Gotovo da je osigurao titulu rookie igrača godine, postao je lider Mavsa, igra sve bolje i čini se da mu je nebo samo granica. A tek mu je 19…

Iza njega je fantastičan mjesec, decembar, u kojem je u 15 mečeva beležio 21.1 poen, 6.4 skokova, 6.1 asistenciju, uz šut iz igre 42.7 %:

NBA.com

Učinak tima

Mjesec je počeo vrlo dobro za ekipu Mavsa. U prvih 6 utakmica imali su čak 5 pobjeda. Tu su ubrojeni skalpovi protiv direktnih konkurenata sa Zapada, Blazersa, Clippersa i Rocketsa, ali nakon toga je uslijedio veliki pad forme. Izgubili su idućih 6 utakmica, a do kraja mjeseca su ostvarili samo još dvije pobjede. Istina, imali su i sitnih problema s povredama, no pad forme je očit ovaj mjesec. Raspored im svakako nije išao na ruku, a praktički jedino iznenađenje u tom negativnom nizu je poraz od Sunsa, dok su gubili utakmice protiv lidera Zapada Warriorsa i Nuggetsa, a Clippsi i Blazersi su im se revanširali za poraz na početku mjeseca. To ih je doveli do 7-9 scorea ovaj mjesec, te trenutno drže 12. mjesto na zgusnutom Zapadu.

Lukina eksplozija

Prije ovog mjeseca Luka je bio glavni kandidat za Rookiea godine. Povremene dobre utakmice Jarena Jacksona, Younga i Aytona su možda davale naznake kako bi ova trka mogla biti napeta, no nakon ovog mjeseca sve je jasno. Luka je postao glavni igrač Mavsa, a u ovom mjesecu je postavio nekoliko rekorda karijere.

Počevši od asista, poena, pa sve do broja pogođenih trojki na jednoj utakmici. Luka je ovaj mjesec igrao na nevjerovatno visokoj razini, nažalost to nije popraćeno scoreom Mavsa u ovom mjesecu, no sam Luka im je donio nekoliko pobjeda.

Prvo je uslijedio rekord po brojku skokova, protiv Magica kada ih je imao ukupno 11, a tome je dodao i 9 asista, te 7 poena. Jokiću i Nuggetsima je ubacio 23 poena, ali imao je i 12 asista, također rekord. Do idućeg nismo morali dugo čekati. Već iduću utakmicu protiv Clippersa Luka je ubacio 32 poena, a  vrlo brzo je to popravio. Protiv Pelicansa je ubacio 34, te je uz to pogodio je i 7 trojki što je najviše trojki na jednoj utakmici za rookiea. Naravno, rekordi karijere.

Clutch God

Dok je još igrao i u mlađim kategorijama Reala, Luka je navikao rješavati utakmice. Tako je onda tu igru prenio i na prvu ekipu Reala, gdje je unatoč tome što je bio najmlađi, redovno rješavao utakmice u korist svoje ekipe. Na Eurobasketu je također imao svojih trenutaka, a nitko nije očekivao da će baš odmah to prenjeti u NBA Ligu. No, prevarili smo se. Luka je već u svojoj prvoj sezonio postao jedan od najboljih clutch igrača Lige. Od svih igrača, koji imaju najmanje 35 pokušaja u clutch vremena, Luka ima uvjerljivo najbolji postotak. Trenutno je Luka na preko 50% šuta iz igre u najtežim trenutcima.

 

Riješio je već nekoliko utakmica u korist Mavsa, a možda je najupečatljiviji bio šut protiv Blazersa kada je iz nemoguće pozicije donio produžetak Mavsima. Na njihovu žalost tu utakmicu su izgubili, a koliko Luka voli ove trenutke pokazuje i utakmica protiv Pelikana. Kao što smo naveli, Luka je tada ubacio najviše u karijere, no posljednji šut je uzeo Dennis Smith Jr. Krenuo je na ulaz, malo je zakasnio s izbačajem, no svejedno je i promašio, a Luka je bio ljut na svojeg suigrača jer htio je on uzeti taj posljednji šut.

Poseban talenat

Imponira lakoća kojom Luka igra ovaj mjesec. Ne ističe se nikakvim fizičkim predispozicijama, no Luka igra izuzetno pametnu košarku. Već je poput veterana, što i ima smisla uzeći u obzir koliko je dugo u profesionalnoj košarci. No takve stvari raditi na najvišoj mogućoj razini ipak je pomalo iznenađujuća. Čitavu sezonu demonstrira koliko ima dobru step back trojku, a u ovom mjesecu to su osjetili i  Jrue Holiday i Paul George. Bek Pelicansa je možda i najpodcjenjeniji igrač Lige, a samo pitajte Lillarda kakvu obranu Holiday igra. Limitirao ga je prošle sezone u playoff seriji, no protiv Luka je izgledao nemoćno.

Vrlo brzo nakon Holidaya na red je stigao i PG. I za njega je poznatno kakvu obranu igra. Obojica su legitimni članovi All defense petorke, no Luki to nije bilo bitno. PG je vozao cijelu utakmicu, jednostavno ga nije mogao zadržati.

PG je bio pun hvale za Luku. -“Jako je dobar. Ima prednost pred većinom rookiea. On već ima profesionalnog iskustva i to se vidi. On je poseban talenat.”

“On je poseban talenat”

Ako nastavi ovim putem, Luka bi vrlo lako mogao biti izabran za Allstar utakmicu. Već je legitimni nasljednik velikog Dirka, a to je nešto što se mora zaslužiti. Trenutno, trka za RoY-a je totalno nezanimljiva, iako su i ostali rookie igrači imaju solidne sezone. Luka je jednostavno na drugom nivou. U sezoni je na prosjecima od 19,6 poena,6,5 skokova i 5 asista, a ovaj mjesec je podigao sve brojke. Ubacuje 21,2 poena, 6,4 skoka, te 6,1 asist u prosjeku. Kada uzmemo u obzir statistiku, način na koji igra, te postotak ubačaja u clutch vremenu, Luka je nedvojbeno Rookie godine. Čak možemo reći da Luka ima i najbolju rookie sezonu još od Lebrona Jamesa..

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Igrač mjeseca: Luka Dončić, Dallas Mavericks - Ostatak Sveta
  2. Rađanje novog rivalstva - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*