Igrač mjeseca: Luka Dončić, Dallas Mavericks

Screenshot/ESPN

Mjesec u kojem su se Mavsi jako loše proveli. Rezultatski najgori mjesec za Luku otkako je u NBA. Tankiranje je izgleda dozvoljeno i kod Cubana. No, to Luki nije smetalo da igra svoju košarku. Ponovio je sjajne igre iz prošlih mjeseci, a iako Young igra sjajno nakon Allstara, možemo reći da je učvrstio svoju poziciju kao najbolji rookie u klasi. Imao je nekoliko sjajnih utakmica, te čak 4 TD učinka u ovom mjesecu. Nažalost ostatak ekipe ga nije pratio, te su Mavsi odigrali katatrofalan mjesec. Luka je tijekom ovo mjeseca postizao 21,8 poena, 9,2 skoka, te 6,8 asista.

Učinak tima

Samo dvije pobjede u cijelom mjesecu. Odmah na početku su doživjeli dva velika poraza. Prvo ih je Memphis isprašio 30 razlike, da bi nakon toga naletjeli na razigrane Netse. Dobili su lijepu “porciju” te su izgubili sa čak 39 razlike. Izgubili su 7 mečeva zaredom, da bi napokon uzeli pobjedu protiv Cavsa, a to su ostvarili bez Luke. Da bi stvar bila bolja, u ovom mjesecu su dobili još jednu utakmicu i to protiv najjačeg protivnika. Warriorsi su im došli na megdan, a Mavsi su odigrali fantastično. Dobili su čak 35 razlike aktualne prvake, a Luka je naravno bio sjajan, kao i ostatak ekipe.

“Neobičan” rookie

Igrama u svojoj prvoj sezoni Luka je “dokazao” kako nije rookie. Nije stvar kao sa Simmonsom, pa da je proveo godinu dana s ekipom, već Luka pokazuje nevjerovatnu dozu zrelosti za igrača koji je tek stigao u Ligu. Već sada je vođa Mavsa, preuzeo je palicu od Dirka, preko njega sve ide, glavni je igrač i u napadu i u obrani. Samo čeka Porzingisa da mu se pridruži, pa da Mavsi napokon kreću pobjeđivati. Prošli puta kada smo pisali o Luki kao Igraču mjeseca napomenuli smo kako je izvrstan u clutch momentima. Tradiciju je nastavio, a i ne samo to…

Most made FGs to tie or take the lead with less than 2 minutes in the game:

1. Luka Doncic: 13 (59.1%)
2. Zach Lavine: 13 (41.9%)
3. Kawhi Leonard: 11 (45.8%)
4. Bradley Beal: 11 (44.0%)
5. Evan Fournier: 10 (52.6%)
6. Kyrie Irving: 10 (50%)
7. Damian Lillard: 10 (38.5%)

— Basketball Nuggets (@nbastatnuggets) 1. travnja 2019.

Jedan je od najbolji clutch igrača Lige, ima najviše pogođenih šuteva u ključnim trenutcima, a uz to ima i najbolji postotak. Već smo svjedočili nekoliko puta da je Luka sam riješio utakmicu. Prvenstvno je nosio Mavse i omogućio im da se uopće nađu u poziciju da pobijede, a nakon toga riješavao stvari u ključim trenutcima. Uz odlične statse ovo je baš jedan od glavnih razloga zašto bi Luka trebao dobiti ROY nagradu.

ROY utrka

Proteklih nekoliko sezona u većini slučajeva vodila se bitka između dva igrača za ROY nagradu. Prošle godine je bila velika borba između Mitchella i Simmonsa, a sve do Allstara mislilo se kako ove godine imamo sigurnog pobjednika (zapravo i imamo, no moralo je biti “zanimljivije”). Igrama poslije Allstara Trae Young je svakako zaslužio da ga se uzme u obzir za ROY nagradu, no ipak se gleda čitava sezona, a ne samo jedan period. Početak je bio izuzetno težak za Younga, dok se Luka gotovo odmah snašao i počeo pružati sjajne partije.

Čak i nakon Allstara, Young nema nešto pretjerano bolje brojke od Luke, s tim da treba uzeti u obzir da je Luka evidentno pao u formi posljednih nekoliko tjedana. Šut mu je katastrofalan, no i dalje je izuzetno koristan u drugim segmentima. Istina, Young je odličan playmaker, no kada bi usporedili statse, on je bolji samo po asistima, i čak ni tu nema neku veliku prednost. Sve ostalo je Luka u vodstvu, a on je i jedini rookie koji je u Top 3 po poenima, skokovima i asistima. To bi u svakom drugom slučaju bilo i više nego dovoljno za ROY nagradu. No, ipak ćemo morati “strepiti” do same dodjele, da nas nešto slučajno ne iznenadi…

“Moj izbor je definitivno Luka”

Rekordi, rekordi

Samo pet igrača u istoriji NBA lige postiglo je više poena od Dončića pre svog 20. rođendana, a to su Lebron James, Kobe Bryant, Carmelo Anthony i Dwight Howard. No svi su oni u tom trenutku odigrali više utakmica od Luke:

No, Luka je vlasnik nekoliko bitnih rekorda, treba ih pomenuti:

  • Ima 7 tinejdžerskih tripl-dabla, a pre njega samo je Markelle Fultz ostvario jedan.
  • Ima dva meča sa najmanje 35 poena, 10 skokova i 5 asistencija. Po jedan takav meč u tinejdžerskom dobu imali su James Lebron i Kevin Durant.
  • Dončić i Lebron su jedini igrači-tinejdžeri sa najmanje pet skokova i pet asistencija u prosjeku.
  • Nijedan tinejdžer u istoriji NBA lige nije postigao više trojki od Dončića – 166.

Slovenska večer

Slovenski derbi Dončića i Dragića je došlo gledati čak 2000 “domaćih” navijača. Slovenci su se sletjeli iz svih krajeva svijeta kako bi došli pogledati dva njihova najbolja košarkaša na djelu. To je ujedno bio i posljednji duel Wadea i Dirka, a prvi Dončića i Dragića. Obojica su odigrala dobre utakmice, a Dragić je ubilježio i svoj drugi TD u karijeri, te odnio pobjedu. Dragon je ubacio 23 poena uz 12 skokova i 11 asistencija. S druge strane, Luka Dončić je u dresu Dalasa ubacio 19 poena, uz 8 skokova i 7 asistencija.

Najbolja utakmica

Posljednjih jedan triple double za Luku, ukupno 7. ove sezone imao je protiv Kingsa. S tim učinkom se izjednačio sa Magicom Johnsonom po broju TD učinaka u svojoj prvoj sezoni. Dominirao je  osim 12 asista i skokova ubacio im je 28 poena. Jedina zamjerka je očajan šut za tri poena, odnosno promašio je svih 9 trojki koje je uputio. Usprkos tome, odigrao je dobru utakmicu i baš zato je glavni (i jedini…) kandidat za ROY-a.

1 Trackback / Pingback

  1. Rađanje novog rivalstva - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*