Rađanje novog rivalstva

Screenshot/Twitter

Svaka era NBA Lige obilježena je nekim rivalstvom. Bilo ono rivalstvo između ekipa ili između pojedinih igrača, to je ono što daje posebnu draž svakom sportu, ne samo košarci. Tako smo u prošlosti imali rivalstvo Lakersa i Celticsa koje traje još i dana dana. Nakon toga na red su došli Magic i Bird, pa je bio Jordan – sam protiv svih ostalih. Posljednje rivalstvo je ono između Cavsa i Warriorsa, dvije ekipe koje su neumorno stizale do Finala Lige proteklih sezona. Cavsi su se raspali, od ove sezone i Ratnici, vrijeme je za neke nove rivale.

Prvi kandidati za “predvodnike” nove ere NBA Lige su naš Luka Dončić i Trae Young. “Rat” između njih dvojice počeo je još na draftu. Hawksi su propustili birati Luku kako bi mogli uzeti Younga i odlučili su oko njega graditi ekipu. GM Hawksa je imao plan. Po svemu dosada, čini se da će plan biti uspješan, iako još uvijek nisu niti blizu kraja. Luka je prvi dio sezone dominirao, a Young se probudio tek nakon Allstara. Tada je njegov period privikavanja na Ligu polako priveden kraju i počeo je sipati sa svih strana. To nije bilo dovoljno i Luka je na kraju uzeo ROY nagradu. Potpuno zasluženo.

2019/20 Stats NBA.com

Pravi ROY

Igrama u svojoj prvoj sezoni Luka je “dokazao” kako nije rookie. Nije stvar kao sa Simmonsom, pa da je proveo godinu dana s ekipom, već Luka pokazuje nevjerovatnu dozu zrelosti za igrača koji je tek stigao u Ligu. Već sada je vođa Mavsa, preuzeo je palicu od Dirka, preko njega sve ide, glavni je igrač i u napadu i u obrani. Luka je inače okupio sve nagrade za rookija mjeseca od starta sezone, a to je pošlo za rukom samo Karl Anthony Townsu u sezoni 2015/16.

Već u prvoj sezoni postao je ponajbolji clutch igrač Lige. Nešto što je konstantno radio u Real Madridu, prenio je i na NBA. Ima najviše pogođenih šuteva u ključnim trenutcima, a uz to ima i najbolji postotak.

Posebno nam je u sjećanju ostala utakmica protiv Hardena, Paula i Rocketsa. Sve se činilo izgubljenim za Mavse, a onda je stvar u svoje ruke preuzeo Luka.

Slobodno možemo reći kako je Luka imao najbolju rookie sezonu još od Lebrona. Završio je sa prosjecima od 21,2 poena, 7,8 skokova i 6 asista. Dva puta se okitio i nagradom Igrača Mjeseca. Predvodio Maverickse u poenima i asistencijama, bio je drugi skakač (7.8 skokova), bio je među 25 najboljih strijelaca u NBA

Ako je to ikako moguće, ova sezona je još i bolja. U prve dvije utakmice Luka je ubilježio dva triple double učinka, te tako prestigao Magica po broju TD do 21. godine starosti. Kako je krenuo tako je i nastavio. Luka je ove sezone nanizao 13. triple double učinaka, a stigao je i Jasona Kidda na vječnoj ljestvici sa 21 Td učinkom u karijeri. Naravno postao je najmlađi igrač ikada koji je stigao do te brojke.

Trenutno, bez ikakve dileme Luka je Top 10 igrač Lige. Preokrenuo je ovu franšizu Mavsa naglavačke,a Sunsi i Kingsi se već češu iza uha. Ayton i Bagley imaju potencijala, no pitanje je hoće li ikada uspjeti stići na razinu na kojoj već sada igra Dončić. Imao je ove sezone i problema s povredama, zglob mu je radio dosta problema. Svaki puta se vraćao kad da nije ni pauzirao i nastavio igrati u stvarno fantastičnoj formi. Playoff je gotovo već osiguran, a Mavsi su plutajuća mina Zapada. Sa Zingisom u pravoj formi, Lukom na ovoj razini, mogu igrati protiv svih.

Everybody loves Trae…

GM Hawksa je dosta riskirao izabirom Younga. Prvenstveno propustio je Dončića, a drugo Young jest napadački beskrajno talentiran, no ima i određene fizičke limite. To do izražaja dolazi prvenstveno u obrani, a prognoziralo se da će imati problema i u napadu. To sve je donekle držalo vodu, a Young se kako je sezona odmicala igrao sve bolje i bolje. Prave stvari smo vidjeli tek nakon Allstara, kada je Young ozbiljno ugrozio do tada nedodirljivog Luku u trci na ROY-a.

Statsi prije Allstara
Statsi nakon Allstara

Samim pogledom na statistike vidi se očit napreda. Najveći pomak Luka je napravio u samom čitanju igre. On se prilagodio ekipi, a ekipa se počela prilagođavati i njemu. Young ima sjajan osjećaj za dodavanje, a kao i većina mladih playmakera u Ligi u početku je mučio muku s izgubljenim loptama. NBA se igra na jednoj drugačijoj razini, puno je brži tempo, a ne moramo ni spomenuti da se igraju puno jače obrane. Što na lopti, što bez lopte. Popravio je čitanje igre, samim time pao je prosjek izgubljenih lopti, poveća se broj asista, a uzročno-posljedičnom vezom Young je počeo pogađati iz svih pozicija. Baš kao što je to radio i prije NBA Lige. Otvorilo mu se puno više prostora kada su ta njegova dodavanja počela prolaziti, a on je to sjajno iskoristio.

Posebno dobra je bila suradnja s Collinsom. U prošloj sezoni Young je imao prosječno 0,8 poena u prosjeku kao primarni ball handler u pn’r, što ga svrstava u gornju polovicu Lige. Također Collins je bio među najbolji rolerima u Ligi, sa 1,26 poena u prosjeku.Young ima odličnu viziju, te dobro čita igru. Ukoliko obrana pogriješi i ostavi prazan reket, Collins sigurno dobija loptu za lagano zakucavanje. Njihova kemija je sjajna, te bi mogli predstavljati ogroman problem u nadolazećim sezonama.

Baš taj pick n’ roll je ove sezone odveo na jednu novu razinu. Ove sezone Young je treći strijelac Lige i drugi asistent.. Podigao je igru na novu razinu, ubacuje iz svih pozicija na parketu a posebno je opasan iz picka. Kada igra protiv centra kao što je Embiid koji zonira u reketu, Young ima previše prostora. “Zaključa” svog obrambenog igrača na leđima koji ide iznad picka kako ne bi mogao šutirati, te dođe do reketa. Pokazao je zavidan repertoar floatera i polaganja na obruču, a kada mu to ne uspije, ne libi se potegnuti sa 8 metara. Kada to sve ulazi onda dođemo do toga da je Young već sad jedan od najboljih strijelaca Lige, a Hawksi igraju poletnu, atraktivnu i efikasnu košarku. Zasada zbog povreda nisu ostvarili pobjeda koliko su mogli, no budućnost je njihova.

1 Trackback / Pingback

  1. Proklestvo Jastreba - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*