Joker najbolji clutch igrač Lige!

screenshot

Izvor: Germanijak

Posebno mjesto u srcima navijača i košarkaške publike imaju igrači koji preuzimaju odgovornost važnih šuteva u zadnjim trenucima utakmica, i pogađaju ih s razmjerno velikom učinkovitošću.

Na prvu najviše nam na pamet padaju Paul Pierce, koji je pogodio nebrojeno mnogo ovakih šuteva, kao i Robert Horry, igrač prosjeka koševa u karijeri svega sedam poena po susretu, ali nevjerojatne sposobnosti dostavljanja poena u tijesnim trenucima supervažnih utakmica. Sjećanja su još svježa i na Chaunceya Billupsa ili Dereka Fishera.

Naravno, manje naglašavamo clutch vrline superzvijezda koje su na manje-više svakom polju bili dominantni, poput Michaela Jordana, Larryja Birda, Reggieja Millera, pokojnog Kobea Bryanta ili, nekad davno, Jerryja Westa.

NBA košarka je po pitanju igre upravo usred jedne od najvećih procesa mutacije u svojoj povijesti, a to se očituje i u ovom segmentu. Tako je po prvi puta najbolji clutch igrač jedan centar, a ljestvica je rađena po sljedećem kriteriju: Gledaju se šutevi upućeni u zadnjoj minuti četvrte četvrtine ili produžetka, a da potencijalni koš osigurava ili izjednačenje ili prelazak u vodstvo.

Također, uzimaju se u obzir igrači koji su u dosadašnjem dijelu sezone uputili minimalno sedam ovakvih šuteva.

1. Nikola Jokić 6/9 (66.7%)

2. Marcus Morris 5/8 (62.5%)

3. Damian Lillard 7/12 (58.3%)

4. Devonte Graham 5/10 (50%)

5. Derrick Rose 6/13 (46.2%)

6. Spencer Dinwiddie 6/13 (46.2%)

Zanimljivo je da se jedno od najnovijih pojačanja Los Angeles Clippersa, Marcus Morris, našao na drugom mjestu. Dva vodeća igrača po ovom kriteriju su ujedno i najviša te igraju (nominalno) najbliže košu, iako dobar udio tih šuteva nije upućeno iz reketa.

Lista najneuspješnijih na ovom polju nudi neka iznenađenja:

1. Jimmy Butler 1/15 (6.7%)

2. Andrew Wiggins 1/9 (11.1%)

3. Kyrie Irving 1/8 (12.5%)

4. Brandon Ingram 1/8 (12.5%)

5. Harrison Barnes 1/7 (14.3%)

6. Tim Hardaway Jr. 1/7 (14.3%)

7. Alec Burks 1/7  (14.3%)

Ono što plijeni pažnju je da je na ovom ”antipopisu” vodeći Jimmy Butler koji je prošle sezone bio jedan od najbiljih clutch igrača, kada je kroz cijelu sezonu imao 6/8 iliti 75%.

Za Kyrieja Irvinga se može reći da ne njeguje imidž zvijezde koja je pogodila šut vjerojatno ključan za jedan naslov i to povijesni. U pitanju je, naravno, onaj iz 2016. kada je tricu pogodio preko Stepha Curryja, a Cleveland Cavaliersi postali prva momčad koja se u finalu vratila iz ponora od 1-3 u seriji i na kraju slavila.

Irving nema baš najbolju sezonu po pitanju zdravlja, ali ni po pitanju igre. Njegovi Brooklyn Netsi igraju bolje kad sjedi na klupi, a označen je kao potencijalno nestabilan karakter na rosteru kojemu je cilj veliki rezultat, a cijelu NBA javnost zanima kako će naredne sezone funkcionirati s Kevinom Durantom kad se četverostruki najbolji strijelac lige vrati na teren.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*