Dallas Mavericks 2019-2020: Luda teksaška družina i momak koji je rođen da bude MVP!

Youtube / screenshot

Dallas Mavericksi su nakon klimavog početka gde su u prvih 11 utakmica imali 5 poraza vrlo brzo – već krajem 2019 – pronašli formu. Pod palicom Luke Dončića, serija je krenula već krajem novembra, da bi tad napravili svoju prvu veliku seriju pobeda i zabaležili 10 pobeda u 11 mečeva. U tom momentu Dallas su svi počeli shvatati ozbiljno.

Na kraju prinudnu pauzu zbog pandemije virusa dočekali su na 7. mestu Zapada, sa 40 pobeda i 27 poraza. To je bilo već sedam mečeva više nego protekle sezone. Sedmu poziciju zadržali su i nakon ‘balona’ u Orlandu gde su igrali u poprilično oslabljenom sastavu. Bez Kristapsa Porzingisa u sastavu, koji je propustio finiš sezone zbog operacije, zabeležili su 3 pobede i 5 poraza, ali su na jakom Zapadu zadržali 7. poziciju, koja ih je vodila pravo na Clipperse.

Mavsi su igrali atraktivnu košarku što pokazuje i ovaj podatak – oni su u toku regularne sezone imali ofanzivni rejting od 115.9 poena na 100 posto poseda, što je najviše u istoriji NBA.

Play off run: Luka premalo za Clipperse

Dallas je ispao od Clippersa. Na kraju je bilo 4-2 u seriji za ekipu punu zvezda koja je pre sezone bila favorit broj 1 za prsten. Luka Dončić nije mogao sam, a nije da nije pokušavao. Lišen usluga Kristapsa i stalno na meti prljavih i neprofesionalnih igrača Clippersa, Dončić je dokazao kakva je klasa i probrao simpatije košarkaške publike širom sveta.

Da Luka igra na MVP nivou, pokazali su njegovi nastupi u balonu u Orlandu. U toku play in-a, Luka je odigrao 6 mečeva, i na tim utakmicama beležio je sledeće brojke:

  • 30.3 poena (za 30.3 minuta), 9.7 skokova, 9.7 asistencija, 49.6 % iz igre

No, kada je došao play off Dončić nije smanjio gas već je nastavio gde je stao:

  • 31 poen (35.8 minuta), 9.8 skokova, 8.7 asistencija, 50 % iz igre

Trebamo li pomenuti njegovu fantastičnu partiju meču broj 4, i clutch za veliku pobedu Dallasa:

Strašnim performansom bukvalno je sam bacio na kolena tim koji se kotirao kao jedan od najvećih kandidata za šampionski prsten – 43 poena, 17 skokova i 13 asistencija, uz clutch trojku u zadnjim sekundama produžetka za pobedu Dallasa i 2-2 u seriji. Sve to bez druge zvezde tima, Kristapsa Porzingisa koji je meč propustio zbog povrede.

Podsetimo se i svih njegovih učinaka na 6 utakmica play offa:

  • Prva utakmica – 42 poena, 7 skokova, 9 asistencija.
  • Druga utakmica – 28 poena, 8 skokova, 7 asistencija.
  • Treća utakmica – 13 poena, 10 skokova, 10 asistencija.
  • Četvrta utakmica – 43 poena, 17 skokova, 13 asistencija.
  • Peta utakmica – 22 poena, 8 skokova, 4 asistencije.
  • Šesta utakmica – 38 poena, 9 skokova, 9 asistencija.

Clippersi su na sjajne Lukine igre odgovorili nasiljem i bahatošću. Grubi faul Marcusa Morrisa koji je rezultirao isključenjem na 6 meču samo je kap u moru grubosti koje je Luka doživeo u ovoj seriji. I dok se Montrezl Harrell izvinuo Dončiću zbog vrlo problematične izjave koja bi se mogla okarakterisati i kao rasistička, u četvrtom meču smo u meču videli još jedan gest nepoštovanja Luke Dončića.

Naime, tokom petog meča između Clippersa i Mavericksa, Markus Morris je nagazio Luku Dončića na već rovit i povređen zglob. Morris se nije izvinuo a da je mislio ozbiljno pokazao je i na poslednjem meču kada je bukvalno nokauriao Dončića.

U napadu opasni, ali – predvidivi!

Na leđima Luke Dončića, koji je u proetkloj sezoni izrastao u superstara, i probuđenog Kristapsa Porzingisa (sve do povrede), te sjajne šutere kojima su okružili ovaj dvojac (prezime Curry vam nešto znači, zar ne?), Dallas već sada ima ozbiljan tim, spreman da pomrsi konce i nekim ozbiljnijim i iskusnijim ekipama.

U igri Mavsa sve ovisi o Luki. Lukina kreacija i Carlisleov sistem zaslužni su za jedan od najboljih napada Lige. Klasičan napad Mavsa počinje sa uručenjem lopte Luki, koji zatim vrti pickove sa visokim igračima Mavsa. Pretpostavljalo se kako će on i Zingis dominirati u ovom segmentu, ali zapravo su stvari malo drugačije. Trebalo je vremena da sa Porzingisom pronađe dobar sistem igranja, pravu komunikaciju, no sa Powellom je to odmah funkcionisalo. Jedan od najpodcjenjenijih centara Lige, godinama je u samom vrhu što se tiče postotka šuta. Do većine svojih poena stiže zakucavanjem ili polaganjem. Luka je u njemu pronašao savršenog suigrača, jer njih dvojica su jedan od najboljih pick n’ roll parova Lige. Powell jedan od najboljih rollera Lige sa preko 2 poena po posjedu. Od Lukine sezone profitirao je i Finney Smith, a kada je “u utakmici” i Hardaway. Obojica imaju more otvorenih šuteva kada igraju s Lukom, također i Maxi Kleber, kao i pomenuti Seth Curry.

Lukin zaštitni znak su stepback trojke, koje je prošle sezone često koristio i koje su ulazile. No, pojedinci smatraju da – koliko god opasan – napad Mavsa je izuzetno predvidiv. Jer, mnoge situacije, posebno u clutch timeu, započinju i završavaju se sa Lukom Dončićem.

“To je nešto što moramo da adresiramo, da unesemo raznovrsnost u naše akcije i napadačke opcije,” rekao je nedavno Seth Curry, iskusni šuter, koji je svestan da je za korak napred Dallasu potrebno da usavrši i ovaj segment igre. Drugim rečima, Curry veruje da Mavsi imaju mnogo više napadačkih opcije za finiš mečeva od Dončića i da bi trebalo da ih razrađuju i koriste, posebno jer su protivnici i NBA liga shvatili ko je Luka Dončić. Nešto poput Lebrona u momentima kada se za Lakerse lomi u zadnjim sekundama.

To ne znači da lopta ne treba da bude u rukama Luke Dončića. Naprotiv, sve u narednoj sekciji ide u prilog tome…

On je m*********r!!!

“Dončić je sjajan igrač, a sjajni igrači imaju kratko pamćenje poslije teških poraza. Oni kreću naprijed i razmišljaju o narednom izazovu. On je ekstremno čvrst momak koji se uvijek podigne i nastavi igrati. On je čudesan igrač.

Ovo je izjavio trener Mavsa Rick Carslie, na samom startu sezone kada je već postajalo jasno da je pred Lukom fantastična sezona. Malo je i rekao, nakon uvodnih pet nedelja fantastičnih izdanja svoje mlade zvijezde. Luka Dončić je odigrao mjesec za pamćenje. Tačnije samo dvojica igrača u povijesti NBA Lige uspjeli su imati ovakve brojke, kao Luka.

Luka Doncic finished the month averaging 32.4 PPG, 10.3 RPG & 10.4 APG.

He is the 3rd player in NBA history to average a 30-point triple-double for a calendar month (min. 5 games).

He joins Russell Westbrook (2x) and Oscar Robertson (8x). (h/t @EliasSports) pic.twitter.com/SnPUR8ajk1

— ESPN Stats & Info (@ESPNStatsInfo) November 30, 2019

Triple double prosjek za Slovenca, koji na trenutka izgledao potpuno nezaustaljvivo. Bilo je i loših utakmica,  ali odmah nakon njih Luka se vratio još jači. Tako je nakon slabe predstave protiv Clippersa, kojima je ubacio “samo” 22 poena, odmah iduću utakmicu Sunsima nakrcao 42 poena uz 11 asista.

Posljednju sedmicu u novembru, slovenački biser je bilježio prosječno 37 poena, delio 11.8 asistencija i hvatao osam i po lopti, a sve je okrunio nevjerovatnom partijom protiv Rocketsa u kojoj mu ni dva bivša MVP-a nisu mogla ništa. U tom periodu izabran je i za igrača sedmice na jakom Zapadu:

Dinvidi i Dončić najbolji u protekloj nedelji

Statistika koju Ameri pedantno vode pokazuje i da je u prvih 88 mečeva u NBA, Luka:

  • dao više poena nego Kobe Bryant
  • uhvatio više skokova od Kevina Garnetta
  • i podjelio više asistencija nego Lebron.

Početak godine 2020. Dončića su stigle, doduše nešto lakše, povrede zbog kojih je propustio nekoliko mečeva. No, kada je god bio na terenu on je bio sjajan.

Dončić je postao tek treći igrač i prvi Evropljanin od spajanja NBA-a i ABA-e 1976. koji je u najmanje četiri uzastopne utakmice zabio 30 ili više koševa uz 10 ili više skokova i pet ili više asistencija. Druga su dvojica Russell Westbrook i Kevin Durant.

Bio je, prema onome šta je prikazao i rang listi koju je vodila ekipa Ostatka sveta, najbolji igrač sa naših prostora u NBA za mesec decembar 2019, dok je u januaru 2020 to priznanje podelio sa Nikolom Jokićem:

Na kraju sezone, može se reći kako je Luka Dončić oduševio te je bio ubedljivo najbolji pojedinac sa naši prostora u sezoni 2019 – 2020, a već postoje najave kako će u sezoni koja sledi biti jedan od najvećih kandidata za MVP nagradu.

Buđenje ‘jednoroga’

Jedan odigrača koji bi trebalo da je stožerni i ključni igrač ovog tima Mavsa je i Letonac Kristaps Porzingis. Drugi strelac tima i prvi skakač i bloker, mic po mic, hvatao je minutažu i formu nakon dužeg izbivanja zbog povrede sa kojom je i stigao iz ‘velike jabuke’. Nažalost, sezonu je završio povredom te ga nije bilo u finalnim duelima u ‘balonu’, a poprilično je falio u dvoboju sa Clippersima.

U čak dva meča (pobede protiv Indiana i Minnesote) davao je po 38 poena, sa šutem za tri poena od preko 40 %. Kada uzima više od dvadeset šuteva iz igre (izuzetak su retke utakmice) Porzingis šutira 50 % pa čak i više, dok je u šutu za tri poena još razorniji – njegov procenat je oko 40 % procenata kada uputi više od 10 pokušaja iza linije za tri poena:


DALLAS 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 35 – JJ Barea; 34 – Courtney Lee; 31 – Boban Marjanović

Najmlađi igrači: 20 – Luka Dončić; 24 – Kristaps Porzingis; 26- Dorian Finney-Smith

Najviše nastupa: 74 – Maxi Cleber (21 kao starter); Delon Wrights 73 (5); 64 – Dorian Finney-Smith 71 (68)

Najviše minuta po meču: 33.6 – Luka Dončić; 31.8 – Kristaps Porzingis

Strelci: 28.8 – Luka Dončić; 20.4 – Kristaps Porzingis; 15.8 – Tim Hardaway

Asistencije: 8.8 – Luka Dončić; 3.9 – JJ Barea; 3.8 – Trey Burke

Skokovi: 9.5 – Kristaps Porzingis; 9.4 – Luka Dončić; 5.7 – Dwight Powell

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 63.8 % – Dwight Powell; 49.5 % – Seth Curry; 46.6 % – Dorrian Finney-Smith


Bobanov show time

Boban Marjanović, čini se, sjajno se uklopio u dalašku atmosferu, gde je svojim saigračima – posebno Luki – pre svega prijatelj, podrška a potom i saigrač koji, kada dobija značajne minute, zna da odigra vraški dobru rolu. Posebno u napadu, jer Boban nažalost u odbrani kao da ne postoji. I male su šanse da ovaj svog segment igre popularni Bobi popravi u narednih nekoliko godina, koliko u me je preostalo za ozbiljnu karijeru.

Da pogledamo i Bobijeve broje u ovoj sezoni.

Bobi za 9.6 minuta u igri (manje nego u Phili i Clippersima) beleži 6.6 poena i 4.5 skok, uz 57.3 % uspešnosti šuta iz igre (i to je slabije nego ranijih sezona). No, Bobi je imao dosta praznog hoda i ‘garbage’ minuta ove sezone. No, kada god je dobijao ozbiljniju minutažu igrao je fenomenalno. Dakle, sa 20+ minuta u igri Boban daje dvocifren broj poena, no isto tako ima i dvocifren broj skokova – prava je double double mašina. Kada igra više Boban, i Dallas pobeđuje. U ovim mečevima ima 4 pobede iz 5 mečeva.

NBA.com

No, Boban je imao i sjajne nastupe i sa manjom minutažom. Protiv Lakersa 14 poena i 10 skokova za 10 minuta, protiv Phile 12 poena za 8 minuta. Bobi, kada je napad u pitanju, jednostavno je nezaustavljiv.

Tu dolazimo i do njegove najbolje utakmice, one protiv najboljeg centra NBA i zemljaka – Nikole Jokića – koju je Marjanović maestralno odigrao. Postigao je 31 poen, rekord karijere, uz šut iz igre od 60 % (pogodio 12 šuteva iz 20 pokušaja), a zgrabio je i 17 skokova, od toga čak 9 u napadu. Zaista maestralno:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*