MVP finala kojeg se niko ne seća

„Momci, penjite se na moja leđa jer ja ću biti taj koji će vas voditi“.

Ova izreka pripisuje se Cedricu Maxwellu, sjajnom košarkašku Celticse, iz ere Larry Birda, koji je bio u stanju možda najvećem belom igraču u NBA ikada ‘uzeti’ MVP titulu ispred nosa (1981), i pogurati tim kada Birdu nije išlo.

Odrastao je u Severnoj Karolini, ali se odlučio za UNC Charlotte, gde je tokom studija ostvario sjajne rezultate. Tim 49er koji nikada u istoriji do tada nije imao više od 15 pobeda u sezoni, sa Cedricom Maxwellom nikada nije imao manje od 22 pobede, u toku četiri godine, a u svakoj sezoni dolazili su i da Final foura. Maxwell je beležio 20 poena i 12.1 skok u proseku. Dovoljna preporuka za slavni tim?

Dolazak u Celte

Boston ga je odabrao kao 12 picka 1977 godine, i nakon rookie sezone (19 poena i 9.9 skokova), Maxwell postaje nezamenjiv u prvoj postavi slavnog kluba. Kluba koji je tada, sa Lakersima, ispisivao najsjanije stranice svoje bogate istorije. Sa Larry Birdom, Kevin McHaleom and Robertom Parishem dolaze zlatne 1980-te za ovaj klub.

I te 1981. godine, titula stiže u Boston. U finalu padaju Rocketsi nakon šest utakmica, a Mawxwell je najzaslužniji za 14-tu titulu Celticsa, i sa 17.7 poena i 9.5 skokova postaje MVP finala. Tri godine kasnije, Celticsi sa Maxwellom u prvoj postavi uzimaju još jednu titulu

Velika čast

U njegovu čast, Celticsi su 15 decembra 2003, povukli dres sa brojem 31 iz upotrebe. Dodatno, Maxwell je i danas nedostižni rekorder franšize sa 60.9 % šuta iz igre u jednoj sezoni, bilo je to 1979-1980.

U Clipperse je tradean 1985, u zemenu za Billa Waltona.

1 Trackback / Pingback

  1. Najneočekivaniji MVP Finala! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*