Mr Big Shot

Youtube/screenshot

Kroz istoriju NBA lige MVP Finala su bili većinom dominantni igrači. Najbolji u svojim timovima, Allstar igrači. Najviše naslova ima najveći Michaela Jordan koji je u svih svojih 6 finala uzeo i MVP nagradu. Prate ga četvorica igrača koji imaju duplo manje nagrada, a to su Magic Johnson, Shaq, Lebron James i Tim Duncan.

U ovom tekstu analiziramo 5 igrača koji su bili totalno iznenađenje. Neočekivano su uzeli nagradu iako je nominalno u njihovim ekipama bilo igrač koji su kroz sezonu imali puno bolje statistike. No nekad nije sve u statsima, a ovaj tekst to i dokazuje.

Kawhi Leonard, San Antonio Spurs

Prvi na listi je jedan od najmlađih osvajača ove nagrade Kawhi Leonard. Iako je sada puno bolji i kompletniji igrač, sa 22 godine je uzeo svoj prvi trofej za MVP-a Finala. Spursi su te 2013. godine uzeli naslov protiv Heata u finalu s glatkih 4-1, a Leonard je uzeo naslov pored velikana Duncana, Parkera i Ginobilia.

Iako je Parker bio najbolji strelac Spursa u toj seriji, allround igrom u oba smera Kawhi je uzeo iznenađujuće uzeo nagradu.

Andre Igoudala, Golden State Wariorrs

Popularni Iggy je uzeo MVP naslov prije 2 godine kada su Warriorsi prvi puta porazili Cavse u velikom finalu. Iggy je bio sjajan u oba smera, a iako nije imao najbolje statistike bio je ključan igrač. Odlična obrana na Lebronu, u napadu je davao sjajan ton igri i zabijao kada je bilo najpotrebnije, a on je bio MVP sa samo 16,3 poena u proseku što je 3. najmanji u istoriji. Omer da će baš on uzeti MVP je bio 125/1 prije Finala, a mnogi su bili iznenađeni što zapravo Curry nije uzeo naslov tada. Isto tako nije počeo niti jednu utakmicu od početka u sezoni, a u Finalu je počeo samo u 3.

Chauncey Billups, Detroit Pistons

Lakersi su u ovu seriju ušli kao veliki favoriti. Malone i Payton su pod stare dane došli uzeti naslov, a imali su već Kobea i Shaqa u punoj snazi. No naslednici Bad Boysa su iz šokirali i relativno lagano s 4-1 u seriji uzeli naslov. MVP je bio playmaker Billups koji te sezone čak nije bio ni Allstar.

Odigrao je sjajnu seriju, s preko 20 poena u proseku bio ključan igrač u sjajnom timu Pistonsa. Nagradu je svakako zaslužio, no verujem da nitko nije predvidio prije početka serije da bi baš on mogao osvojiti.

Cedric Maxwell, Boston Celtics

Uzeti titulu ispred igrača kao što su Larry Bird, Kevin McHale i Robert Parish je bio tada neverovatno iznenađenje. Već smo pisali priču o Maxwellu koji je te 1981. godine sa Keltima uzeo naslov prvaka, a sebi MVP nagradu. pobedil su u 6 utakmica, a Maxwell je imao 17,7 poena i 9,5 skokova u proseku i bio najzaslužniji za taj naslov prvaka.

Jerry West, Los Angeles Lakers

West je bio jedini osvajač ove nagrade u istoriji a da je došao iz gubitničke ekipe. No njegove neverovatne partije nisu mogle proći nezapaženo. Preko 35 poena u proseku tokom čitave serije, triple double sa 42 poena, 13 skokova i 12 asista u odlučujućoj 7. utakmici, no Russell i Kelti su na kraju ipak bili jači.

Da se podsetimo, ovo su osvajači ovog prestižnog individualnog priznanja u NBA finalima igranim u poslednjih 20 godina:

A ovo je večna lista osvajača ovog trofeja:

1 Trackback / Pingback

  1. Kako su 'zločesti momci' potopili Dream team sa jezera! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*