Dallas Mavericks 2020-2021 Lukina afirmacija i izostanak pomoći

Momci iz Texasa nisu imali impresivnu sezonu. Izuzev našeg Luke Dončića, ne možemo reći da je itko iz ekipe oduševio. Štoviše, većina je zakazala i usprkos dodatnom Dončićevom individualnom napretku, Mavsi nisu imali sjajnu sezonu. Zavšili su na petom mjestu zapadne konferencije, sa 42-30 scoreom, istim kao i Lakersi, te Blazersi. Nešto nije štimalo u Mavsima prošle sezone. Glasine su bile razne, no ono što je bitno – Mavsi nisu pokazali da su ekipa na parketu. Porzingis je imao razočaravajuću sezonu, opet ispunjenu povredama. Propustio je dobar dio utakmica i gotovo svaku back to back. Dva puta u sezoni je imao dužu pauzu i to je definitivno utjecalo na njegove igre. Ni ostatak ekipe se nije proslavio, a sam Dončić nije uspio bolje od ovoga.

BasketballReference

U playoffu smo imali reprizu. Ponovni susret s Clippersima, kojima su ovaj puta uspjeli uzeti jednu pobjedu više, tj izboriti sedmu utakmicu. Luka i Mavsi imaju za čime žaliti. Uzeli su prve dvije utamice u Los Angelesu, na krilima Dončića, došli su u svoju dvoranu na treću utakmicu. Priliku su propustili, a Clippersi su im vratili istom mjerom i poravnali seriju na 2-2. Uspjeli su dobiti iduću i osigurati si dvije meč lopte. Ipak, poučeni iskustvima iz prošle godine,  Clippersi su maksimalno ozbiljno odradili posljednje dvije utakmice, uz nekoliko sjajnih prilagodbi trenera Luea (nečega što je falilo prošle sezone) i uspjeli izboriti nastavak playoff puta.



Budući MVP

Luka Dončić je nastavio svoj streloviti uspon. Već treću sezonu zaredom Luka podiže svoju razinu igre i već sada je među glavnim kandidatima za MVP nagradu. Ipak, izostanak timskog uspjeha ga malo koči. Mavsi imaju veliki problema s pronalaskom pomoći Luki. Prošle sezone Luka je dodatno popravio svoj eFG – efektivni šut, s tim da je debelo ispred svih igrača u NBA po broju poena koji su neasistirani. U prijevodu većinu svojih poena on sam kreira, bez pomoći suigrača. Usprkos tome, svake sezone barem malo podigne svoje postotke šuta.

PBStats; Author: Iztok Franko

Nije mu pomogao ni stil igre koji je zagovarao Carslie. Mavsi su bili jedna od najsporiji ekipa Lige, igrali su usporenim tempo bez puno tranzicije. A baš iz tranziicije dolazi najviše laganih poena. Luka se nije nazabijao laganih poena u NBA ligi, a to je nešto na čemu će novi trener Kidd morati poraditi. Luka još uvijek nije dostigao elitni nivo efikasnosti šuta, no jako je blizu. Baš ti lagani poena ga dijele od elitnog nivoa.

PBStats; Author: Iztok Franko

Ono što treba primjetiti je kako Lukin šut, posebno za tri poena, postaje puno lošiji kako utakmice odmiče. Konkretno najslabije šutira u posljednjoj četvrtini. Nagledali smo se poena koje je ubacio za pobjedu, još uvijek se rado sjetimo one trojke protiv Clippersa u playoffu, tako da clutch gen nije problem. Problem je u umoru. Luka vuče na svojm leđima ovu ekipu Mavsa, izmišlja poene čitavu utakmicu, sam na sebe je preuzeo razigravanje ekipe. Tome u prilogu ide i posljednja utakmica ovogodišnjeg playoffa u kojoj je Luka ubacio 46 poena uz 14 asista, te je direktno bio zaslužan za čak 77 poena svoje ekipe – što je najviše u povijesti playoffa za jednog igrača. Luki pod hitno treba pomoć, prvenstveno kako bi ekipa proigrala i manje ovisila o Dončiću, a zatim i kako bi Luka nesmetano mogao podići svoj nivo igre na još jednu razinu.

Zingisovo prokletstvo

Kristaps Porzingis je prije nekoliko sezona stigao u Mavse kao ogromno pojačanje. Njegova posljednja sezona u Knicksima i Eurobasket sa Latvijom 2017. godine dale su naznake da bi Zingis mogao dominirati Ligom. Ipak, povrede su ga dobrano usporile, toliko da je sada neprepoznatljiv. I ove sezone je imao problema s povredama, propustio je dobar dio sezone, a kada je igrao bilo je jasno kako nije na 100%. To stvara velike probleme za Mavse. Zingis bi nominalno trebao biti njihov drugi najbolji igrač, nositi ekipu kada nema Dončića,  u najmanju ruku svesrdno mu pomagati. Nažalost to još nismo vidjeli. Moguće da je imao problema i s koncepcijom igre u kojoj ga je Carslie “degradirao” u šutera koji samo čeka svoju priliku u kutu, dok Luka razigrava. No, ne možemo reći da mu nije dao šanse da i on odigra svoju porciju 1 na 1 košarke. PRoblem je bio u tome što nije bio niti približno efikasan kao Luka u tom segmentu i samo je štetio igri Mavsa.

Zingis još od svoje rookie sezone nije odigrao više od 66 utakmica u jednoj sezoni, što je već sada postaje alarmantno. Prošle godine je sjajno ušao u playoff, napokon se činilo kako je sve kliknulo za Mavse, da bi se nakon druge utakmice povredio i tako završio seriju. Ove sezone je pak izgledao kao rotacijski igrač u doigravanju. Od nominalno druge zvijezde ekipe dobiti samo 13 poena i 5 skokova uz mizernih 30% šuta iz igre je blago rečeno – katastrofa. Posebno uzeći u obzir da Clippersi osim Zubca nemaju pravog centra, a i Ivica je bio limitiran minutažom, te na perimetru u idealnim uvjetima ne može čuvati Zingisa. Da li to Carslie nije uvidio kako ga može iskoristiti ili su povrede jednostavno učinile svoje? Vječno je pitanje za navijače ali i struku Dallas Mavericksa.

Novi početak

Poslije dugih 13 sezona i osvojenog prstena Rick Carslie je napustio klupu Mavsa. Došlo je do zasićenja s obje strane i odlučili su da svatko nastavlja svojim putem. U Mavsima Carslie se etablirao kao jedan od najboljih trenera Lige, njegovi Mavsi su imali nevjerovatno težak put do naslova, ali na krilima Dirka i sjajnih trenerskih prilagodbi Carsliea u Finalu protiv Lebrona, uspjeli u svom naumu. Carsliea će zamijeniti legenda NBA lige Jason Kidd nakon što je proveo sezonu kao pomoćnih u Lakersima.

Kidd je dosada vodio Netse i Buckse, s relativnim uspjehom. U obje ekipe je imao podršku igrača, a već je vodio zvijezde kao što su Giannis i Lebron. Tako da bi se s LUkom trebao dobro slagati. Kidd je potvrdio kako ozbiljno računa na Zingisa i da mu želi oživjeti karijeru. O Zingisovom napretku i uklapanju u ekipu će ovisiti puno toga, pa čak možemo reći i Kiddov posao. Uspije li, Mavsi napokon imaju dodatnu zvijezdu uz Dončića – što ih podiže na višlji nivo. Ukoliko ne uspije, Mavsi će i dalje ostati prosječna ekipa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*